Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Mníchov milostný príbeh

Mních celebritou? Aj to sa môže stať. Znamená to množstvo pokušení – napríklad mních zaľúbený sám do seba, svojho hlbokého hlasu alebo naveky zatvorený vo svojej povýšeneckej póze mimo „obyčajného“ ľudského sveta. Brat David, rakúsky benediktín desaťročia zviazaný so Spojenými štátmi, tieto pokušenia zvládol. Vo svojej celoživotnej bilancii ukazuje tvár veľkorysého a prívetivého muža.

Príťažlivá tvár spirituality
Knižný rozhovor s bratom Davidom vychádza v slovenčine po 8 rokoch. Hoci už vtedy brat David spomínal na deväť dekád svojho života, stále je tu. Pred pár mesiacmi oslávil 98 rokov a vrátil sa do rakúskeho kláštora z ďalekej Argentíny.

Kazateľ vďačnosti sa stihol stať mediálnou hviezdou. Nie je jediný. V ére všeobecnej skepsy je zaujímavé sledovať vnímavosť ľudí voči moderným mystikom. Spiritualita je príťažlivá, len nemôže byť dogmatickým bremenom, ideológiou či konfesionálnym záväzkom.

Našťastie spiritualita oslovujúca súčasníka nemusí byť zriedená kúskami ezoteriky a povrchného psychologizujúceho prístupu. Najdôležitejšie je zostať pri poctivom pátraní po odpovediach na existenciálne otázky. Ak sa k tomu pridajú prosté (a pritom vzácne) postoje k iným ľuďom, životu aj celému vesmíru, duchovná cesta je hlboká a sympatická súčasne.

Brat David sa narodil takpovediac „v našom chotári“. Štvrtinový Žid prežil detstvo a mladosť vo Viedni. Prvé desaťročia života sám vníma ako napätie medzi dôstojnosťou (bohoslužobnou aj inou) a ponížením, ktoré zažil ako odvedenec do Wehrmachtu.

Akademické vzdelanie brata Davida (Franza Steindla) výborne dokumentuje pestrosť jeho vnútorných svetov. Vyštudoval akadémiu výtvarných umení aj experimentálnu psychológiu.

Po vojne vycestoval do Spojených štátov (mal tam starú matku), na tretíkrát tam zostal a v roku 1953 požiadal o vstup do benediktínskej komunity Mount Saviour.

Muž dialógu a učiteľ vďačnosti
Mníšsky život zvykne byť veľmi prostý. Odohráva sa v pravidelných intervaloch modlitby a práce. „Modlitba je samo osebe nanajvýš dynamické konanie, celoživotný proces stále sa prehlbujúceho pochopenia a stále vďačnejšieho velebenia. Týmto procesom rastu sa celý mníšsky život mení na stávanie sa mníchom.“

Mladý mních bol presvedčený o predvídateľnej budúcnosti. Želal si, aby aj o desiatky rokov stál na rovnakom mieste vo svojom kláštore a tam spieval rovnaké žalmy.

Nakoniec bolo všetko inak. Brat David sa v ďalších desaťročiach stal aktérom medzináboženského dialógu (predovšetkým s budhizmom). Založil v New Yorku s rabínom a budhistickým učiteľom Centrum duchovných štúdií. Žil v kamaldulskej pustovni na pobreží Big Sur v Kalifornii a vyskúšal aj iné formy pustovníckeho života. Zapojil sa do aktivít alternatívnej komunity Esalen, ktorá v najnovších zložitých časoch a krízach nepohŕda ani spoločenskou a politickou angažovanosťou.

Pre mnícha bolo najdôležitejšie oslobodiť sa od predsudkov a očakávaní, otvoriť sa pre nové životné výzvy a pri stretnutí s inými ľuďmi alebo náboženstvami nezabudnúť na všímavosť a súcit.

Dnes je centrálnou postavou webovej stránky Vďačnosť. Stihol sa stať globálnym učiteľom duchovnosti čakajúcim na záverečnú (a podstatnú) lekciu odchádzania.

Názov knižného rozhovoru je citátom z Cummingsovej ľúbostnej básne. A vlastne o to vždy ide. Aj v živote mnícha. Aby sa banálne žitie premenilo na milostný príbeh.

Len cez Teba som to ja. David Steindl-Rast sa rozpráva s Johannesom Kaupom

Preklad: Zuzana Vilikovská

Petrus, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Len cez Teba som to ja

Len cez Teba som to ja

Steindl-Rast David, Kaup Johannes

Po dvoch knihách VĎAČNOSŤ srdce modlitby (Petrus, 2018) a HLBŠIE NEŽ SLOVÁ (Petrus, 2021) vychádza v slovenskom jazyku autorova tretia. "Len cez Teba som to ja", tento citát amerického básnika E. E. Cummingsa si vybral za názov knižky rozhovorov o sebe a svojom bohatom živote David Steindl-Rast (*1929, Viedeň). Autor – benediktínsky mních, vo svete známy pod jednoduchým menom brat David, nás, aj za pomoci zasvätených otázok novinára Johannesa Kaupa, sprevádza svojim výnimočným a niekedy až dobrodružným životom.

Kúpiť za 15,30 €

Podobný obsah

Kúpeľný hosť

Recenzie

Kúpeľný hosť

Dlhodobo exkluzívna produkcia vydavateľstva Petrus robí na našom knižnom trhu apoštolskú prácu. Vďaka tejto značke sa privátne knižnice môžu zásobovať generačnými klenotmi v kvalitnom vyhotovení. Ak ste okrem čitateľa aj zberateľom kníh, viete, o čom píšem. Okrem toho, vždy sú tituly obohatené aj esteticky. Peter Chalupa pravidelne komponuje do kníh aj vzácne výtvarné umenie. V spolupráci s prekladateľkou Magdou Takáčkovou dopĺňajú súčasnú slovenskú Hesseho bibliografiu o dielo Kúpeľný hosť.

Tajomstvo kráľovstva

Recenzie

Tajomstvo kráľovstva

Fínsky spisovateľ Mika Waltari musí byť aspoň koľko-toľko známy každému priaznivcovi kvalitného historického románu. Ide totiž o jedného z najreprezentatívnejších žánrových predstaviteľov, ktorý v danej sfére (ani zďaleka však nie iba v nej) zanechal nezmazateľné stopy. Fanúšikovia po celom svete i u nás ho preto už navždy budú vnímať najmä ako autora mohutných historických eposov podrobne spracúvajúcich rôzne obdobia ľudských dejín, ktoré dokáže takouto atraktívnou formou zrozumiteľne priblížiť aj celkom nezasvätenému laikovi. Z jeho popularity pritom celkom očividne vôbec neubúda, o čom dostatočne pádne svedčia stále nové a nové vydania jeho zásadných textov.