Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Mount Kodaň

Dánsky spisovateľ Kaspar Colling Nielsen patrí medzi tých autorov, ktorých sa oplatí čítať, ak máte radi nepreskúmané literárne oblasti. Originálny, vtipný, s nezvyčajnou imagináciou, inšpirovaný Kafkom, pesimista ohľadom budúceho spoločenského vývoja. Čerstvo vydaná kniha Mount Kodaň bola Nielsenov debut a ponúka víziu hory vysokej 3500 metrov vybudovanej nad Kodaňou a nezvratných zmien, ktoré spôsobila.

S Nielsenom sme sa čitateľsky zoznámili prostredníctvom jeho druhého románu Dánská občanská válka 2018 – 2024 (Kniha Zlín 2015), žánrovo na pomedzí antiutópie, vedeckej fantastiky a reportáže. Kompozične sa podobá na Mount Kodaň, pretože tiež pozostáva z fragmentov príbehov, ktoré na seba voľne nadväzujú a skôr ako chronologicky sa odvíja tematicky. Hoci sa nenaplnil katastrofický scenár dánskej občianskej vojny, neustále prítomné strašidlo ekonomickej a sociálnej krízy naďalej obchádza svet a tragédia kolapsu západnej civilizácie ako ju poznáme nie je ani zďaleka zažehnaná.


Vo svojej prvotine Nielsen nešetril invenciou. Mount Kodaň v každej kapitole prekvapuje bohatstvom nápadov, nezvyčajných príbehov spočiatku obyčajných ľudí hľadajúcich naplnenie svojich bizarných osudov. Nech už budú ľudia žiť v akejkoľvek dobe a v akomkoľvek prostredí, budú sa snažiť realizovať vlastné obsesie a niektorí na nich dokonca aj zbohatnú. S každou dejovou líniou sa zoznamujeme s novými a nezvyčajnými osobami, neraz presahujúcimi akúkoľvek bežnú skúsenosť. Keďže Mount Kodaň je predovšetkým umelý výtvor postavený generáciami staviteľov s cieľom priniesť zisk, záujem oňho prejavovali aj korporácie, zoologická záhrada, astronomické observatórium a ďalšie organizácie. Nielsen takto umožňuje predviesť celú škálu ľudských a zvieracích osudov, pričom sa občas pretnú v podobe zvláštnych hybridov, napríklad vtákoľudí alebo magnetického muža.


Hlavnou postavou je predovšetkým neustále prítomná masa Mount Kodaň. Ovplyvňuje všetkých a všetko ako demiurg a jej zásahy do životov sú nadčasové. Postavenie obrovskej hory spôsobilo postupne okrem klimatických aj nové demografické a sociálne zmeny. V Dánsku sa usadili robotníci pracujúci na stavbe, po dokončení jej exkluzívnosť zas pritiahla spoločenskú smotánku a tá sa separovala od zvyšku populácie v skvostných obydliach. Číselné predikcie neklamali a obrovská hora priniesla monumentálnu návratnosť investícií a ovplyvnila celé budúce dejiny nielen samotného mesta a štátu, ale aj sveta. Pasáž venovaná zrušeniu kastového systému v Indii je brilantná.


Ak by sme sa pokúsili Nielsenovu knihu akokoľvek žánrovo zaradiť, tak čoskoro zistíme, že sa tomu kniha prieči a tak ako pri viacerých postavách máme pochybnosti, či sú to ešte ľudia, tak aj samotný text nemá konkrétnu žánrovú hranicu. Každému príbehu predchádza akoby heslo z encyklopédie opisujúce nejaký jav, nasleduje kratšia alebo dlhšia udalosť zo života niektorej z excentrických postáv, viaceré deje sa pretnú, iné nie. Pre čitateľa asi ani nie je dôležité, či ide o román alebo poviedky, pretože Mount Kodaň prináša zvláštny čitateľský zážitok a možno si budeme viacerí po jej dočítaní len priať, aby bola Mount Kodaň o niečo dlhšia.



Kaspar Colling Nielsen: Mount Kodaň
Preklad: Lada Halounová
Kniha Zlín 2018
130 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Mount Kodaň

Mount Kodaň

Kaspar Colling Nielsen

Dánská vláda se rozhodne nad hlavním městem – jedním z nejplacatějších míst světa – vztyčit tří a půltisícovou velehoru. Po obvodu dosahuje přes pětapadesát kilometrů a její povrch odpovídá zhruba 118 000 fotbalových hřišť. Hora nese název Mount Kodaň. Dánsko díky ní získá několik dalších klimatických zón, od tropické až po polární, jež utvoří živnou půdu pro bezpočet nových exotických druhů, které až neuvěřitelně obohatí původní dánskou faunu a flóru. V tomto dobře známém a současně podivně cizím prostředí se odehrává sedmnáct příběhů, jejichž hrdinové mají úžasné představy o novém lepším životě, přičemž se však odmítají podřídit jak obyčejné logice, tak přírodním zákonům či gravitaci. Jeden se skrze fyzické strádání snaží setkat s Bohem, druhý se speciální přípravou mění v magnetickou bytost, třetí se za pomoci drastických experimentů naučí létat a mimo jiné postupem času zruší kastovní systém v Indii. Mount Kodaň balancuje mezi dobře známou každodenní obyčejností a absolutními bizarnostmi.

Kúpiť za 9,71 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.