Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Muž, ktorý spadol na Zem

Ako porozumieť údelu ľudstva? Odpovede sa dajú načrtnúť hlbším skúmaním povahy správania jednotlivcov, ale aj veľkých sociálnych zoskupení ako národy alebo celé civilizácie. Alebo je možné pozrieť sa na nás optikou radikálne odlišnou, napríklad mimozemskou entitou. Takýmto filozofickým skúmaním je aj román Muž, ktorý spadol na Zem, odkrývajúci to zlé aj dobré, čo robí človeka človekom. Zároveň je to ďalší z prienikov fantastiky a literatúry, ktorá kladie na čitateľa určité nároky: premýšľať o tom, akí sme a či vôbec dokážeme zachrániť všetko to dobré, čo ľudstvo vytvorilo, pred patologickými rozhodnutiami vládnucich vrstiev.

Pocit osamelosti a alkoholická závislosť
Walter Tevis (1928 – 1984) je čitateľom známy predovšetkým ako autor románu Dámsky gambit (Premedia, 2021), ktorý poslúžil ako predloha fenomenálnemu seriálu. Jeho záber siahal aj do iných žánrov, blízka mu bola tiež fantastika. V románe Zpěv drozda (OneHotBook, 2023) opísal budúcnosť plnú ľahostajnosti, hedonizmu a drog. Prebudenie z tejto otupenosti tu prináša čítanie, spoznávanie významov ukrytých v textoch, pričom ich pochopenie si vyžaduje nemalé úsilie tam, kde takmer vymizla gramotnosť. Tevisove témy sú silne prepojené s jeho osudom: neuniesol rýchlo získanú slávu, stal sa gamblerom a alkoholikom. A práve rôznymi závislosťami trpia aj jeho postavy, spôsobujú im apatiu voči svetu a vedú k zlým rozhodnutiam ovplyvňujúcim mnohých iných ľudí.

Muž, ktorý spadol na Zem je vo svojom jadre veľmi pekná kniha, s dojemným príbehom bytosti usilujúcej sa porozumieť neznámemu svetu, ale takej odcudzenej, že nie je takmer možné preniknúť k povahe jej motivácií. Román pôvodne vyšiel v roku 1963 a v roku 1976 bol sfilmovaný s Davidom Bowiem v hlavnej úlohe (mimochodom, Bowie sám bol veľkým priaznivcom vedeckej fantastiky). Voľne inšpirovaný knihou bol natočený aj seriál z roku 2022. Walter Tevis napísal príbeh, ktorý môže byť interpretovaný viacerými spôsobmi: čas vzniku aj úvahy o jadrových zbraniach svedčia o prebiehajúcej studenej vojne a jej potenciálnych devastačných účinkoch v prípade útoku. Kľúčovou témou je tu však až existenciálny pocit osamelosti a v neposlednom rade môžeme čítať príbeh ako štúdiu alkoholizmu. Keďže však ide zároveň o sci-fi, tak sa tu objavuje aj téma technologického pokroku skokovo presahujúceho vtedajšie možnosti ľudstva a spôsobov, akým sa s ním dokážu účastníci vyrovnať.

Blízko a ďaleko k človeku
Thomas Jerome Newton je mimozemšťan z planéty Anthea. Ako jediný mohol byť poslaný na Zem s cieľom zachrániť svoj vymierajúci druh. Antheu spustošili vojny a takmer úplné sucho spôsobuje, že sa jej obyvatelia ocitli na okraji vyhynutia. Newton disponuje technologickými plánmi, ktoré by mohli po niekoľkých rokoch realizácie zachrániť zvyšnú enklávu jeho krajanov, no postupná prítomnosť na Zemi z neho vytvára nielen cudzinca, ktorému nikto nerozumie, ale Newton si osvojuje aj veľmi zlé návyky: stáva sa z neho alkoholik a apatická osobnosť spochybňujúca vlastné poslanie.

Newton v istom zmysle reprezentuje všetkých ľudí, ktorí nedokážu nájsť porozumenie od ostatných pre svoju odlišnosť, a zároveň tých, ktorí sa nedokážu integrovať do spoločnosti, pretože sa nestotožňujú s jej prevládajúcimi hodnotami. Hoci môžeme román označiť za existenciálny, aj tak sa veľmi dobre číta. Autor vie kľúčové úvahy dávkovať, stávajú sa prirodzenou súčasťou rozhovorov, napríklad pri popíjaní vína akoby len tak mimochodom nadhodí otázku o tom, kedy asi budú vojensky použité jadrové zbrane a či dôjde k zničeniu civilizácie. Muž, ktorý spadol na Zem sa určite oplatí prečítať všetkým, ktorí majú radi rôzne morálne dilemy a obľubujú fantastiku s hlbšími presahmi.


Walter Tevis: Muž, ktorý spadol na Zem
Preklad: Katarína Kvoriaková
Lindeni, 2024





Zobraziť diskusiu (0)

Muž, ktorý spadol na Zem

Muž, ktorý spadol na Zem

Tevis Walter

Pomalá, smutná exkurzia do hlbín ľudskosti a existencie, ktorá je aktuálna aj dnes Thomas Jerome Newton je mimozemšťan, ktorého domovskú planétu Anthea zničili jadrové vojny. Na Zem prichádza s cieľom zachrániť posledných preživších. Prezlečený za človeka si patentuje veľmi pokročilú antheanskú technológiu a vďaka nej sa mu podarí zhromaždiť dostatok prostriedkov, aby mohol postaviť loď, ktorá má pomôcť posledným tristo Antheančanom presídliť sa na Zem. Vízia jeho pomoci sa však začína rúcať, keď prepadne neduhom, ktoré sú až príliš ľudské a ohrozujú cieľ, s ktorým na Zem prišiel. Prelomový sci-fi román od finalistu ceny Nebula bol v roku 1976 sfilmovaný v hlavnej úlohe s Davidom Bowiem a je základom rovnomenného seriálu streamovacej služby Showtime.

Kúpiť za 17,09 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.