Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Muž s čiernou hviezdou

Umelecká tvorba Davida Bowieho predstavuje akúsi encyklopédiu výtvarných, filmových a hudobných žánrov a ich rozhraní. Pre jeho prístup bolo typické prekračovanie hraníc, pohľad za horizont aktuálneho umeleckého diania, nedal sa zameniť s nikým iným. Zvoliť ilustrovaný životopis na zachytenie tak rôznorodej osobnosti, akou Bowie bol, môžeme považovať za mimoriadne dobré rozhodnutie a ilustrátorka María Hesseová stvárnila hudobného mága originálne, uhrančivo, s jej vlastným poetickým výtvarným jazykom.

Pokúsiť sa v stručnosti vystihnúť fenomén David Bowie nie je možné, hoci základné biografické údaje hovoria, že v roku 1947 navštívil tento svet a v roku 2016 svoju misiu naplnil. Inšpirovaný jazzom, s ktorým ho zoznámil jeho brat, hrou na saxofón a poškodeným okom zo zranenia z bitky, vstúpil Bowie do obdobia ranej kariéry, ktorá sa začala ako hudobná, no neskôr smerovala aj do vizuálnych podôb. Celkový prejav, špecifické zafarbenie hlasu, neverbálna komunikácia na pomedzí pantomímy a hereckého stvárnenia z neho urobili tak jedinečného umelca, že ho môžete spoznať za akýchkoľvek okolností.

Textovú časť knihy zabezpečil Fran Ruiz, jeho štýl je úsporný, nevyužíva dlhé vety na dosiahnutie zámeru informovať, veď fakty si dokážeme dohľadať veľmi rýchlo. Komprimuje slová, aby vystihli myšlienkovú a emocionálnu podstatu prístupu umelca k tvorbe a vlastnému životu. To znamená prelínanie rôznych mystifikácií a reálnych udalostí, štylizovanie do roly mimozemšťana alebo hoci aj manažéra. Bowieho život vnímame ako pestrofarebnú mozaiku rôznych umeleckých aktivít, on sám na druhej strane trpel aj krízami, zlými rozhodnutiami a určitými osobnými obmedzeniami, s ktorými musel zápasiť. Text síce prečítame pomerne rýchlo, no plná váha jeho minimalistickej formy sa ukáže až pri opätovnom čítaní.

María Hesse v ilustráciách verne vystihla navzájom prepojené rozmery Bowieho ako manžela, otca, hudobníka, herca, obchodníka so sebou samým. V populárnej hudbe by sme len ťažko hľadali iného interpreta s takým množstvom meniacich sa identít, tomu nasvedčujú aj kresby, kde často z tela vyrastá iný organizmus alebo sa trhá a prelína s druhým človekom. Imaginárnym či skutočným. Akoby prirodzenou súčasťou Bowieho prejavu bola symbióza viacerých druhov umeleckej výpovede. Pre výtvarný prejav Maríi Hesseová je typická snovosť až bizarnosť, citlivosť a krehkosť, výrazný priestor necháva tajomstvu umeleckej tvorby, teda určitému nevyslovenému, len tušenému. Svoju zručnosť ukázala Hesseová aj v ilustrovanom životopise maliarky Fridy Kahlo a možno sa pristihnete, ako si zblízka obzeráte nádherné detaily kresieb.

Každý, kto obľuboval Davida Bowieho, si nájde v jeho ilustrovanom životopise pasáž zo životného obdobia, ktorá mu je najbližšia. Či už ide o film, hudobné spolupráce alebo sólovú tvorbu. Svoje miesto si našli aj jemu blízki ľudia, predovšetkým syn Duncan Jones (neskôr preslávený ako režisér filmu Moon), brat Terry, rodičia a vzťahy k ženám. Všetci sú stvárnení farebne, pestro a rozmanito ako si zaslúžia. Ku knihe sa vrátime ešte veľakrát.


Fran Ruiz, María Hesseová: Bowie. Ilustrovaný životopis

Preklad: Ľuba Nguyenová Anhová


Zobraziť diskusiu (0)

Bowie. Ilustrovaný životopis

Bowie. Ilustrovaný životopis

Ruiz Fran, Hesseová María

David Bowie bol viac ako spevák, viac než umelec. Jeho vplyv na modernú popkultúru je nezmazatelný. Spoznajte muža mnohých tvárí, kontroverznú ikonu hudobného sveta aj jeho alter ego Ziggyho Stardusta. Beletrizovaná biografi a s iluzórnymi ilustráciami a surrealistickými motívmi odráža to, co Bowie celý svoj život predstavoval – zmes obrovského talentu, nápaditého štýlu aj krehkej duše. Budete mat pocit, že príbeh o životnej dráhe Bowieho počúvate priamo z jeho úst.

Kúpiť za 14,39 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.