Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Myseľ bez hraníc

S rozvojom sociálnych médií, dostupnosťou internetu prostredníctvom mobilných zariadení a neustáleho nutkania byť prítomný vo virtuálnom svete rastú aj problémy s tým spojené. Preťaženie informáciami, poruchy sústredenia, neustále rozptyľovanie a narušenie schopnosti porozumieť zložitejším textom už predstavujú štandardný predmet psychologických výskumov aj školení mäkkých zručností. Odpovede na to, ako sa vyrovnať s touto komplikovanou situáciou a nájsť riešenia pre myseľ vystavenú chaosu sveta, ponúka kniha Jima Kwika.

Dlhodobé a intenzívne vystavenie informáciám môže viesť k rôznym poruchám vnímania, no tak ako existuje tréning pre telo v snahe o väčšiu výdrž, jestvuje aj mentálny tréning umožňujúci lepšiu adaptáciu na prostredie preplnené vnemami. Práve oblasti zlepšovania výkonnosti mozgu sa venuje Jim Kwik a svoje skúsenosti dlhoročného lektora zhrnul v knihe Myseľ bez hraníc. Hoci názov znie veľkolepo a až trochu ezotericky, v skutočnosti ide o praktickú príručku toho, čo môžeme zmeniť, aby sme sa vyrovnali s informačným stresom a negatívnymi javmi, ktoré s tým súvisia. Pre vášnivých čitateľov sa tu nachádzajú aj rady, ako čítať rýchlejšie a nestratiť pritom potešenie z textu.

Ktoré neduhy súčasnosti sú pre myseľ najhoršie? Hneď z prvej strany knihy sa dozvedáme, že nimi sú „digitálna záplava“ spôsobujúca „preťaženie, úzkosť a nespavosť“, ďalej „digitálne rozptýlenie“, ktorým sa sami trénujeme v odpútaní pozornosti od dôležitých vecí. Bežné je aj neustále vyhľadávane informácií, ktoré by sme si mohli pamätať. Pamäť takto postupne zakrpatie a v tejto súvislosti sa hovorí o „digitálnej demencii“. Posledným závažným neduhom je „digitálna dedukcia“, teda osvojovanie si názorov vytvorených inými ľuďmi a vzdávanie sa vlastného uvažovania. Každú kapitolu venovanú jednému z uvedených rušivých elementov uzatvára Kwik radami, ako im vzdorovať. A nie sú to žiadne teoretické úvahy, ale konkrétne odporúčania napr. o vyčlenení časti týždňa pre ticho alebo ako si poradiť s telefónom, ako cvičiť pamäť alebo trénovať vlastné názory.

Veľmi prínosná môže byť kniha pre študentov všetkých typov škôl. Obsahuje totiž kapitoly venované učeniu alebo rýchlemu čítaniu, jeho efektívnemu využívaniu pri pamätaní si dôležitých informácií. Nájdeme tu dokonca aj tipy na jedlá, resp. potraviny podporujúce činnosť mozgu. Z knihy tiež vidieť, že dokonale reprezentuje spoločnosť orientovanú na výkon, pretože rady pre čitateľov často súvisia s meraním, odpočítavaním času a pokúšajú sa nasmerovať ľudí k väčšej usporiadanosti harmonogramu dní. To, samozrejme, nie je na škodu, pretože absencia disciplíny sa bežne vyskytuje v každej oblasti života. Zaujímavý postreh tiež je, že podľa Kwika je cieľom vzdelávania vedieť klásť správne otázky. V porovnaní s pasivitou študentov od základných po vysoké školy je to naozaj výzva pre celý systém vzdelávania v našej krajine.

Koncepcia Mysle bez hraníc pripomína workshop: autor nás stále láka využívať v praxi práve prečítané strany. Väčšina knihy je určená jednotlivcom, ale sú tu aj pasáže venované tímovému učeniu. Svedčí o tom aj použitie stále celkom originálnej metódy riešenia problémov v tímoch s názvom „šesť mysliacich klobúkov“. Pri tejto knihe čitatelia nemusia váhať s písaním poznámok, dokonca sa to vyslovene odporúča, pretože aj to vpisovanie je cielené a má význam. Literatúra zameraná na skvalitnenie vlastného učenia je vždy vítaná a Jim Kwik ukazuje, že sa dá napísať zrozumiteľne, prístupne a atraktívne.



Jim Kwik: Myseľ bez hraníc

Preklad: Barbora Vinczeová

Tatran, 2021

308 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Myseľ bez hraníc

Myseľ bez hraníc

Kwik Jim

Myseľ je najvýkonnejšia technológia na svete, ku ktorej ste nikdy nedostali návod na použitie. Až teraz.

Kúpiť za 15,11 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.