Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Na kolenách

Som žena a cez svoju telesnosť sa snažím v sebe vyriešiť všetky zmätky a nedorozumenia, ktoré mi priniesol život. Dospievam, ničomu nerozumiem, najmä sama sebe. Bojím sa hriechu, moja mama je mi vzdialená. Zriekam sa svojich pocitov, najmä tých prirodzených. Vyčítam si, že túžim, že žijem, že som vzrušená. Z mužov. Zo seba. Neviem si vytvoriť vzťahy. Nie také, aby mi v nich bolo dobre. Trápim sa. Túžim prijať a pochopiť život cez svoje telo a sexuálne vzrušenie. Aj takto by sa dalo parafrázovať rozprávanie hlavnej postavy v knižnom debute Alice Cárskej s názvom Na kolenách.

Posvätená zmätenosť a odriekanie
Dievčatko menom Alica vyrastá v chudobnej rodine, kde namiesto prijatia a materinského citu nachádza emocionálny chaos, chlad a odcudzenie – cíti sa nechcená, nepochopená, zmätená. Nerozumie si. Zľahka našľapuje po miestach, o ktorých si myslí, že sú dobré, bez toho, aby prihliadala na svoje vlastné túžby. Žije tak, ako si myslí, že by dobrý človek mal – takmer nepretržite sa kajá zo svojich hriechov a pocitov, prehĺta nepríjemnosť, ktorú v nej vyvoláva okolie, mlčí, len sama so sebou vo forme denníka hovorí o tom, čo ju trápi. Vyčíta si, že všetko je jej chyba, vyčíta si vlastnú prirodzenosť. Chce byť dobrá. Chce žiť vhodne. Zároveň tuší, že niečo nie je dobre. Že takto sa jej žiť nedá. Že z tohto nekončiaceho sa kolobehu vypočutých túžob musí vyjsť von. Že musí ujsť.

Sex ako nástroj (samo)vykúpenia
Alica je sčasti paralyzovaná a otupená. Do veľkej miery je zdrojom jej tráum mama. Nedokáže sa vcítiť do vlastnej dcéry, do jej pocitov, pochopiť ju, ľúbiť. Aj z toho pramení zmätenosť života. Jej detské noci sú bezsenné a utrápené, je jej mdlo a zle, príčinou je sexuálny život jej rodičov. Nerozumie tomu. Ich vzťah je cez deň skľučujúci, v noci vášnivý a neukojiteľný.

Takmer ako jej dospelosť. Alica sa snaží cez svoju telesnosť pochopiť a prijať život, byť ako iní, cítiť to, čo cítia iní. Cez deň nepochopená, večer neukojiteľná. Túži sa „vysúložiť z podoby“, v orgazme nachádza nástroj márnivého uspokojenia v živote. Súloží s mužmi, ktorí ju nepriťahujú, sexom sa mstí, sexom odkazuje svetu, že mu napriek všetkej snahe aj tak nerozumie. Sex je naturálny, zväčša nudný a ničím výnimočný. Najlepšie sa vie uspokojiť sama. Alica trpí. Alica prská. Na seba aj na všetkých naokolo.

Kde sa to skončí?
Napriek všetkému je Alica inteligentná, kreatívna, rozhľadená a sebestačná žena. Aj preto je miestami udivujúce, že jej život je poznačený množstvom iracionálnych rozhodnutí s takmer fatálnym dosahom. Neviem, či sa dá takto dlhodobo žiť, ale verím, že je jednoduché zacykliť sa v živote a dlhé obdobie nenachádzať odpovede na svoje šťastie. Na kolenách je kniha výstižných, citlivých či precíznych zamyslení a metafor, v ktorých spočíva sila príbehu dievčatka a neskôr ženy, manželky a matky.


Alica Cárska: Na kolenách

BRAK, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Na kolenách

Na kolenách

Cárska Alica

„Detstvo sú ruky, do ktorých ťa vložia po namáhavom výstupe z lona a ktoré ťa pustia, keď ich najviac potrebuješ. Pretečieš medzi ich roztrasené prsty.“ Autorka zachytáva život dievčaťa a neskôr ženy, ktorá vyrastá v chudobe v presne neurčenom malom slovenskom meste.

Kúpiť za 11,88 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.