Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Na konci října

V roku 2007 získal Pulitzerovu cenu americký spisovateľ a novinár Lawrence Wright a my máme možnosť nazrieť do znepokojujúcej vízie jeho sveta aj prostredníctvom audioknihy Na konci října. Wright nie je len vynikajúci autor nonfiction, ale vie sugestívne vytvárať aj románový dej plný rozvratu, pochybností a neistej budúcnosti vyplývajúcej z globálnej pandémie.

S dielom Lawrenca Wrighta sme sa mohli zoznámiť v knihe Víra ve víru (Talpress, 2016), v ktorej analyzoval scientologickú cirkev, jej štruktúry, jazyk aj spôsoby, ako komunikuje smerom k svojim novým aj stálym členom, medzi ktorých patria aj celebrity z oblastí filmového priemyslu. Spomínanú Pulitzerovu cenu získal Wright v roku 2007 za knihu The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11 (Penguin, 2007), v ktorej analyzuje nielen známu teroristickú organizáciu, jej členov a ideológiu, ale aj inštitúcie, ktoré sa snažili zabrániť jej pôsobeniu. V románe Na konci října sa stretneme s množstvom pasáží bohatých na faktografiu a je zrejmé, že Wright tu zúročil svoje investigatívne skúsenosti so zbieraním aj vyhodnocovaním informácií. Kombinácia faktov a fikcie takto ponúka v románovej podobe exkurziu aj do sveta vírusov, epidémií a lekárskej vedy, ktorá s nimi neustále bojuje. V podobe audioknihy režírovanej Michalom Burešom si môžeme dielo vypočuť v podaní herca, dabéra a vysokoškolského pedagóga Jana Šťastného.

Od čias Thomasa Malthusa (1766 – 1834) patria rast populácie a obavy z preľudnenia k významným vedeckým aj verejným témam. Prispel k tomu aj Rímsky klub, ktorý v roku 1972 publikoval Limity rastu a podnietil ďalšie úzkostné úvahy z nasledujúceho vývoja. Podľa Malthusa existujú určité sily na reguláciu veľkosti populácie a okrem iného sem patria aj vojny alebo epidémie. Zatiaľ čo sa v minulosti objavovali alternatívne vysvetlenia epidémií v súvislosti s možnou otravou obyvateľstva panstvom, súčasnosť praje konšpiračným teóriám podporujúcim predstavu, že ide o umelo vytvárané udalosti lokálneho alebo globálneho dosahu práve s cieľom regulovať populáciu. Lawrence Wright dramaticky využil tento spoločenský kontext, pretože hlavnou témou audioknihy Na konci října je práve pandémia extrémne smrtiacej chrípky s názvom kongoli.

Pre epidemiológov a lekárov je nočnou morou úplne nový typ vírusu. Pri existujúcich alebo ich mutáciách je možnosť rádovo v mesiacoch vyvinúť vakcínu, ale úplne nový vírus si vyžaduje náročný výskum a naň niekedy nie je čas. Na začiatku príbehu príde mikrobiológ a epidemiológ Henry Parsons do internačného tábora Kongoli v Indonézii, aby preskúmal nezvyčajne veľa úmrtí mladých ľudí. Veľmi rýchlo pochopí rozsah problému, vzápätí ale zistí, že jeden z nakazených stihol odísť na púť do Mekky, na ktorej sa zúčastňujú milióny ľudí. Akoby hroziaca celosvetová katastrofa úplne nového a drasticky smrtiaceho vírusu nestačila, o slovo sa prihlásia politici s predstavou pandémie ako biologickej vojny. Čas sa kráti, šírenie vírusu naberá hrozivé rozmery a poslucháč zisťuje, že rozhodovacia právomoc nie je vôbec vždy v rukách ľudí s pevnou morálkou.

Lawrence Wright vydal svoj román v apríli 2020 a pri počúvaní audioknihy sa nedá ubrániť porovnávaniu jeho vízie s realitou. Najviac zo všetkého zaskočí, ako je možné, že politické elity tak zlyhávajú? Určite nie všade, ale stačí, že ide o najvýznamnejšie štáty sveta, v dôsledku čoho chýbajú pozitívne vzory správania. Wrightova fikcia je strašidelná: rozpad sociálneho usporiadania, dočasné alebo trvalé výpadky infraštruktúry vrátane internetu spôsobujú chaos nielen v mobilite, ale aj v distribúcii informácií a vo výkone moci. Zároveň autor šikovne kombinuje realitu s fikciou a nikdy nevieme, či prezentované udalosti nie sú súčasťou konšpirácie vlády alebo ide o nezámerné dôsledky konania. Osobitne to platí pre pôvod vírusu kongoli.

Významný podiel na dráme všetkých zúčastnených má hlas Jana Šťastného v réžii Michala Bureša. Poslucháč sa môže pristihnúť, že pri počúvaní prestane vykonávať akúkoľvek aktivitu a sústreďuje sa na dej, pretože sa vôbec nedá predvídať, čo sa ďalej odohrá. Jan Šťastný vie presne vystihnúť napätie, očakávanie a nekonečný stres hlavných postáv, či už v situáciách, keď hľadajú svojich blízkych, alebo pri rokovaniach krízových štábov. Súčasná situácia pandémie covidu sa skôr alebo neskôr skončí, no kvalita audioknihy Na konci října pretrvá, pretože ide o výbornú literatúru. Je to ideálne dielo pre poslucháčov, ktorí majú radi kombináciu vedeckej erudície a napínavého deja.


Lawrence Wright: Na konci října

Preklad: Jana Jašová

Interpret: Jan Šťastný

Réžia: Michal Bureš

Dĺžka: 15 hodín 17 minút

OneHotBook.cz

Zobraziť diskusiu (0)

Na konci října

Na konci října

Wright Lawrence

Pandemii se nepostavil žádný vyjukaný pěšák, nýbrž velitel s maršálskou holí. Bude to stačit?

Kúpiť za 13,14 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.