Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nadácia

Vedecká fantastika druhej polovice 20. storočia vzhliadala na svet z ramien obrov, medzi ktorých nepochybne patril aj Isaac Asimov. Znie to možno pateticky, ale naozaj existujú romány, ktoré môžeme považovať za piliere sci-fi a jedným z nich je určite Nadácia. Tento rok sme si pripomenuli sté výročie narodenia jej autora a nový slovenský preklad je skutočne dôstojnou oslavou tohto výročia.

Na konci 40. rokov 20. storočia sa v literatúre začalo hovoriť o veľkej trojke autorov science fiction, do ktorej patrili Robert A. Heinlein (1907 – 1988), Arthur C. Clarke (1917 – 2008) a Isaac Asimov (1920 – 1992). V súčasnosti už takéto pomenovanie neexistuje a ani by nedávalo asi zmysel, no veľmi dobre vyjadruje status každého zo spomínaných spisovateľov: písali desaťročia romány a poviedky, ktoré sa navždy zapísali do dejín fantastiky, ich hlas znel naprieč svetom a jazykmi, dosahovali aj značný ohlas medzi kritikou aj širšou verejnosťou, vytvorili diela, ku ktorým sa vracajú celé generácie čitateľov. Ak chcete poznať dôvod tohto neustáleho záujmu, určite siahnite po Nadácii, prvej knihe zo série o ďalekej budúcnosti, ktorá v roku 1966 získala ocenenie Hugo ako najlepšia žánrová séria všetkých čias. Po troch knihách, ktoré tvoria pôvodnú sériu, pribudli neskôr ďalšie štyri, spolu tak tvoria monument, akému sa jednoznačne oplatí venovať pozornosť.


O čom je vlastne príbeh tejto výnimočnej knihy? Pôvodný román vyšiel v roku 1951, hoci mu predchádzalo uverejňovanie jeho častí v predchádzajúcich rokoch v časopise Astounding Science Fiction. Asimov uvažoval o využití témy procesu úpadku rímskeho impéria a napadlo mu vytvoriť jeho galaktický variant. V extrémne vzdialenej budúcnosti bude existovať galaktické impérium, no dosiahne svoj vrchol a čaká ho nevyhnutný kolaps nasledovaný tisícročiami chaosu. V snahe skrátiť mnohotisícročný rozvrat založil matematický génius Hari Seldon vedu s názvom psychohistória a vytvoril predpovede, ako sa podarí prostredníctvom série kríz impérium obnoviť. Na účel vybudovania novej civilizácie mu mala poslúžiť planéta na okraji galaxie. Takto vznikla Nadácia.


Isaac Asimov bol chemik a vede zasvätil značnú časť života. Je potrebné uvedomiť si, že vedecká fantastika predstavuje len časť jeho tvorby, v skutočnosti sa stal pomerne známy aj ako autor učebníc. Jeho vedecké znalosti boli ohromné a aj v Nadácii vidieť, že prikladal obrovskú váhu pozitivizmu. Koncept psychohistórie ako vedy, ktorá kombinuje psychologické pozorovania so štatistickým modelovaním správania veľkých skupín ľudí je mimoriadne aktuálny aj v súčasnosti. Stačí si spomenúť na všetky matematické modely a predikcie ekonomického vývoja, hospodárskych kríz alebo hoci aj šírenia vírusov a zistíme, že Asimov je nám stále blízky. V čom spočívala psychohistória? Správanie jednotlivcov vie byť iracionálne a chaotické, no dostatočne veľká masa ľudí je, naopak, čiastočne predvídateľná a ak sa navyše obmedzia premenné, ktoré by masu odklonili od požadovaného smeru vývoja, dokáže sa predvídať dianie do ďalekej budúcnosti. To obmedzenie spočíva predovšetkým v tom, že ľudia nesmú poznať psychohistorickú analýzu. Na tomto predpoklade svoju vedu budúcnosti vytvoril matematický génius Hari Seldon.


Román Nadácia sa skladá z piatich kapitol, každá nesie iný názov a odohráva sa v inom časovom úseku: Psychohistorici, Encyklopedisti, Starostovia, Obchodníci, Obchodní magnáti. Jednotlivé kapitoly predstavujú vždy veľkú krízu a spôsob ako sa s ňou účastníci vysporiadali. Veľké sociálne pohyby vždy sprevádzala politika, boj o moc, ekonomické tlaky, no neraz aj náboženstvo a každý z týchto prvkov zohrá v Nadácii svoju úlohu. U Asimova sa nevyskytuje prepracovaná psychológia postáv, dôraz kladie skôr na štruktúru udalostí a tie vždy presahujú osud jednotlivca. Pri čítaní je potrebné trochu zohľadniť čas, ktorý uplynul od napísania knihy, no preklad Nadácie do slovenčiny môžeme v našom priestore bez váhania zaradiť medzi najvýznamnejšie udalosti v literárnej fantastike v roku 2020.



Isaac Asimov: Nadácia

Preklad: Patrick Frank

Lindeni 2020

288 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Nadácia

Nadácia

Isaac Asimov

Držiteľ ceny Hugo za najlepšiu žánrovú sériu všetkých čias. Kultová sci-fi séria Nadácia vychádza v novom slovenskom preklade pri príležitosti stého výročia narodenia autora Isaaca Asimova. Na začiatku tridsiateho milénia dosiahlo Impérium svoj vrchol. Rozpína sa do všetkých kútov galaxie a nikdy nebolo také mocné ako teraz. Len zakladateľ novej vednej disciplíny psychohistórie dokáže predvídať eminentný úpadok nasledovaný tridsiatimi tisícročiami chaosu a konfliktov. V snahe zachrániť vedomosti ľudstva a skrátiť obdobie chaosu na nevyhnutné minimum založí psychohistorik Hari Seldon na opustenej planéte na okraji známeho vesmíru maják nádeje pre budúce generácie. Toto útočisko pre tie najväčšie mozgy ľudstva nazve Nadácia. Séria Nadácia je základným kameňom moderného sci-fi žánra a dnes je považovaná za klasiku svetovej literatúry. Isaac Asimov stvoril svet, v ktorom nastoľuje problémy aktuálne aj sedemdesiat rokov po prvom vydaní.

Kúpiť za 12,14 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.