Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Náhle, sami

Literatúra pozná tradíciu príbehov o stroskotancoch na pustom ostrove. Väčšinou ide o dobrodružné romány popisujúce útrapy jednotlivcov alebo skupín s viac-menej šťastným koncom. Do tejto tradície môžeme v istom zmysle zaradiť aj román Náhle, sami od francúzskej moreplavkyne a spisovateľky Isabelle Autissier, v jej podaní ale jadro príbehu tvorí skôr etický problém a vnútorná premena postáv v extrémnom prostredí.

Jednou z vlastností takzvanej generácie Y býva aj túžba po sebarealizácii a neustála potreba nových zážitkov. Dobre zabezpečení tridsiatnici Louise a Ludovic sa rozhodnú na rok prerušiť kariéru a vydať sa na plavbu po svete, pričom sa rozhodnú navštíviť aj ostrov v chránenom pásme, na ktorý je zakázané vstupovať ľuďom v záujme ochrany miestnej fauny. Prudká zmena počasia a silná búrka spôsobia, že mladý pár ostane na ostrove uväznený bez možnosti odplávať. Nasledujúce týždne zásadne preveria ich vzťah aj schopnosti prežiť. Minimalistický jazyk a dialógy obmedzené na nevyhnutné minimum ukazujú, že stroskotanie dokáže na seba zobrať aj myšlienkovú, nielen geografickú podobu.


„Uviazli v akomsi myšlienkovom močiari, kde sa im všetko zdá rozmazané, neurčité, zbytočné.“


Na románe Náhle, sami je pozoruhodné, ako výstižne dokázala autorka predložiť rôzne témy.
Viackrát tu napríklad zaznie téma vymedzenia sa voči spotrebnej kultúre, masovej spoločnosti. Únik pred konzumom do divokej prírody sa potom dá interpretovať aj ako určitá forma protestu. Ako však prežiť a zároveň nedrancovať miestny ekosystém? Kniha vyvoláva aj nezvyčajné otázky súvisiace s prežitím extrémnych situácií. Za akých okolností dochádza po traume ku katarzii? Aká je v tom úloha sociálneho prostredia? Pomáha alebo skôr škodí? Na druhej strane Náhle, sami nie je len román o prežití. V určitých okamihoch podsúva nečakané motívy: drvivú silu médií, falošnosť, pretvárku, karierizmus.


Isabelle Autissier román napísala mimoriadne pôsobivo z pohľadu dávkovania napätia. To vyvoláva nielen opis takmer neznesiteľných prírodných podmienok, ale predovšetkým myšlienkových pochodov hlavných postáv. Neustále balansovanie na hranici vážneho konfliktu, hľadanie spôsobov prežitia a vzájomného presviedčania sa o účinnosti improvizovaných spôsobov riešenia situácií privádza Louise a Ludovica k hraniciam ich vlastných osobností. Bez zbytočného prezrádzania deja je ešte potrebné uviesť, že zakomponovanie druhej časti v knihe je jednoducho geniálne. Autorka sama počas svojich navigátorských skúseností stroskotala a možno aj preto pôsobí kniha mimoriadne autenticky. Čitatelia si môžu časť textu prečítať aj na medziknihami a získať ochutnávku tejto sugestívnej prózy.


Isabelle Autissier: Náhle, sami
Preklad: Mária Michalková
Inaque 2017
144 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Náhle, sami

Náhle, sami

Isabelle Autissier

Louise je skúsená horolezkyňa, Ludovic je statný mladý muž. Spolu opustia svoje parížske zamestnania a vydajú sa na cestu okolo sveta. Zastavia sa na nádhernom ostrove medzi Patagóniou a Hornským mysom. Divoká príroda a zasnežené vrcholky hôr sa však zmenia na nočnú moru. Zamilovaná dvojica je náhle úplne sama. Ich novými spoločníkmi sa stávajú tučniaky, tulene a potkany. Ako bojovať s hladom a vyčerpaním? A ak prežijú, budú schopní vrátiť sa medzi ľudí? Ako im opíšu neopísateľné? Román Náhle, sami je strhujúcim príbehom dvoch Robinsonov, príbehom o tom, čo z nás uprostred neľútostnej prírody robí ľudí.

Kúpiť za 11,69 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.