Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Najextrémnejšia brutalita zabalená do cukrovej vaty

Keď už som minule začal s tými čitateľskými restami, hneď aj pridávam ďalší. O Kevinovi Powersovi ste v minulom roku čítali samé chvály, artforácka mediálna masáž je jednoducho neúprosná.

Mladý americký básnik slúžil vyše roka v irackej vojne. Výsledkom jeho vojnových zážitkov a skúseností je práve románová prvotina Žltí vtáci. Prvé čo zaujme, je samotné vyhotovenie slovenskej verzie. Raz darmo, artforáci proste vedia robiť pekné knihy. To oveľa podstatnejšie sa však, pochopiteľne, začne odohrávať po otvorení knihy. Precíznosť a forma akou je román napísaný je skutočne obdivuhodná. Všetko sa točí prevažne okolo istého Johna Bartla, ostreľovača americkej armády, pôvodom z chudobnej rodiny odkiaľsi z Virginie. Bartlovo rozprávanie v sebe miesi niekoľko časových rovín. Nelineárny rozsekaný dej postupne vytvára obraz človeka a sveta poznačeného otrasnými vojnovými skúsenosťami. V jednotlivých dejových sekvenciách sa prelínajú obrazy života v civile pred vojnou s desivými naturalistickými vojnovými výjavmi a opätovným návratom do „normálu“, ktorý je ale zasiahnutý traumatizujúcimi vojnovými zážitkami. Powers vonkoncom nepopiera svoje básnické korene.

Román je vystavaný skutočne unikátnym spôsobom. Myslím, že s podobným prístupom k vojnovému žánru ešte nikto nepristúpil. Powersov rukopis je priam esenciálne minimalistický. Úsporné a strohé vety mieria rovno k podstate veci, takže stačí pár odsekov a ste „tam“ a už sa to melie na celé kolo. Autor je v každom okamihu autentický a presvedčivý. Jednotlivé scény sú vykreslené s takou intenzitou, že sa stávajú takmer fyzicky hmatateľné. Najväčšou devízou je však celková atmosféra knihy. Zvláštna, ťažko popísateľná, znepokojivá, neprenosná, melancholická, prinášajúca až akýsi filozofický a meditatívny rozmer. Akoby ste do nadýchanej cukrovej vaty zabalili tú najextrémnejšiu brutalitu. Presne takýto dojem z toho mám. Pravdepodobne to nesadne každému, ale mne sa oplatilo začítať sa. Artforum opäť vytiahlo čosi nevšedné, originálne a provokatívne. Kompletne iné uchopenie vojnového žánru. Veľmi chválim.

Ozzy

Zobraziť diskusiu (0)

Žltí vtáci

Žltí vtáci

Kevin Powers

Žltí vtáci sú Powersovým románovým debutom, za ktorý už získal niekoľko renomovaných literárnych cien: The Guardian First Book Award za najlepšiu prvotinu roka, The PEN/Hemingway Award za najlepšiu prvotinu roka v kategórii beletria, a za francúzsky preklad prestížnu cenu Prix littéraire du Monde v kategórii zahraničný román. Vo svojom diele čerpá z vlastnej skúsenosti vojaka v nasadení vo vojnovej oblasti. Ako povedal v rozhovore pre britský denník The Guardian: „Jedným z dôvodov, prečo som túto knihu napísal, bol, že ľudia sa ma neustále pýtali: 'Aké to tam bolo?' … Zdalo sa, že to však nebola otázka nedostatku informácií. Tých bolo naokolo veľa. To, čo ľudia naozaj chceli vedieť, bolo, ako som to cítil, fyzicky, emočne a psychologicky. Preto som [túto knihu] napísal.” Žltí vtáci sú knihou o silnom priateľstve na pozadí hrôzostrašnosti a brutality vojny. Je to príbeh o prežití, ľudskosti, krehkosti človeka, o emóciách a v neposlednom rade o vojne, ktorá sa vedie na iných frontoch: v domovoch vojakov, v mysliach matiek.

Kúpiť za 12,00 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.