Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Najhorší z možných svetov

Alžírsky spisovateľ Boulam Sansal je pôvodným zamestnaním inžinier a začal písať pomerne neskoro, keď mal 50 rokov. Podnetom pre tvorbu bol nárast moslimského fundamentalizmu a Sansal sa vo svojich dielach pokúša vyrovnať s úpadkom, ktorý islamizmus so sebou prináša. Román 2084 s podtitulom Konec světa vedome nadväzuje na tradíciu antiutópií 20. storočia, dej však umiestňuje do fiktívnej krajiny silne pripomínajúcej štáty ovládané islamským právom.

Hlavná postava, muž Ati, pracuje pre vládu, vo svojej funkcii sa ale stretáva s javmi, ktoré sa moc pokúša ukryť do ghetta, inými slovami sociálne vylúčiť. V Atim rastie potreba vzbury a s vedomím rizika vlastného obvinenia a potenciálneho trestu smrti sa nechá stále viac ovplyvňovať myšlienkami spochybňujúcimi všemocnosť a neomylnosť vládnucej náboženskej moci. Štruktúra moci je silne ovplyvnená antiutópiami: nad krajinou sa vznáša všadeprítomný dohľad Aparátu spravovaný vodcom Abim. Všetci obyvatelia sú služobníci jediného boha Yölaha a medzi základné nástroj moci patria bigotná viera, udavačstvo, teror a pokrytectvo.


Jaký prostředek by mohl být lepší než naděje a zázračno, když chcete připoutat lid k jeho přesvědčení, protože kdo věří,ten má strach, a kdo má strach, věří slepě.


V Abistáne vládne nehybnosť. Nič sa nemení, spoločenské zriadenie je statické, chýba akákoľvek sociálna dynamika. Čo v tomto usporiadaní znamená prekročiť hranice v doslovnom aj symbolickom význame? Predovšetkým strach, zároveň však nutkanie poznať príčinu súčasného stavu. Ten charakterizuje nehybnosť a bezčasie. Nie je totiž úplne jasné, v ktorom roku sa román odohráva, vieme len, že pre náboženský a politický systém je kľúčový rok 2084, kedy sa skončila svätá vojna. Víťazi odvtedy určujú beh dejín, trestajú a odstraňujú heretikov, prepisujú minulosť a hľadajú vonkajších nepriateľov.


V nehybném světě nemůžete nic pochopit, ani nevíte, jestli se bouříte proti sobě samotnému, proti říši, proti Bohu, toho přece nikdo není schopen, ale zase jak se pohybovat ve světě, který ustrnul?


Štýl písania pripomína skôr esej ako román, v knihe nájdeme minimum deja, na svoje si prídu skôr čitatelia, ktorí obľubujú vnútorný monológ, existenciálne, filozofické, sociálno-politické úvahy. Tematicky pritom Boualem pokrýva rôznorodé javy: sloboda, smrť, zmysel náboženstva, povaha dobra a zla, strnulosť totalitných režimov, význam vzbury v živote človeka. Kniha 2084 čiastočne nadväzuje na tradíciu západných antiutópií, predovšetkým Orwella, vytvára ale osobitný svet s vlastnými pravidlami a špecifickým spoločenským kontextom založeným na dominancii prísneho náboženského poriadku. Postavy si to veľmi dobre uvedomujú a atmosféru celého románu vystihuje veta „Dá se říct, že nikdy nebyl horší svět než právě tento“.



Boualem Sansal: 2084 - Konec světa
Preklad: Richrad Podaný
Argo 2016
228 strán

Zobraziť diskusiu (0)

2084 - Konec světa

2084 - Konec světa

Boualem Sansal

Rozlehlá říše Abistán vděčí za své jméno prorokovi jménem Abi, „vyslanci“ samotného Yoláha na Zemi. Říše funguje díky všeobecné amnézii obyvatel a podřízení se „jedinému Bohu“. Jakékoliv individuální myšlení je zapovězeno, všudypřítomný dohled umožňuje kontrolu nad úchylkami v idejích i činech. Oficiálně žije lid svorně a šťastně ve víře bez pochybností. Hlavní hrdina Ati však tyto vnucené jistoty zpochybňuje. Pouští se do pátrání po kmeni odpadlíků, kteří žijí v ghettech bez ochranitelské nadvlády víry…

Kúpiť za 11,97 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.