Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Namiesto Moru motýle

Hoci je dnes post-apo, ako sa post-apokalyptický subžáner fantastiky skrátene nazýva, v súčasnosti na knižnom trhu žiadanou komoditou, nebolo by správne považovať román Pat Murphyovej Město, nedlouho poté za jeho tradičného predstaviteľa. Ako to už s knihami vydavateľstva Gnóm! býva, aj tentoraz ponúkajú odklon od hlavného prúdu.

Román privádza čitateľa do sveta, ktorý prešiel apokalypsou – väčšina ľudskej populácie na Zemi podľahla Moru. Ostali len malé komunity prežívajúce na vidieku, v mestách a veľkomestách. Jedným z nich je aj San Francisco, v ktorom sa usadila skupina umelcov. A práve do nej jedného dňa dorazí mladá žena bez mena so znepokojujúcou správou – generál Miles, nazývaný Brigadýr, chce mesto obsadiť.

„Většina mých prací spadá mezi kategorie. Podle mě se nejzajímavější věci odehrávají na okrajích, v pohraničních oblastech, kde jsou dělící čáry rozmazané.“ (autorka)

Pat Murphyová je u nás relatívne neznáma, hoci jej poviedka Rachel in Love (Zamilovaná Rachel) bola preložená do češtiny a ďalšie dve poviedky vyšli v antológii amerických žánrových autoriek Plameňák na konci léta (Gnóm!, 2016).

Samotná autorka je vo svete známa práve tvorbou v oblasti sci-fi a fantasy, hoci svoje práce zaraďuje kdesi na pomedzie žánrov. Získala za ne prestížne ceny Locus, Nebula (aj za spomenutú poviedku Rachel in Love), Cenu Philipa K. Dicka či World Fantasy Award. V spolupráci so spisovateľkou Karen Joy Fowlerovou dokonca vytvorila ďalšiu žánrovú literárnu cenu – James Tiptree, Jr. Award, ktorá je udeľovaná za skúmanie a šírenie genderového povedomia v rámci fantastiky. V súčasnosti žije v San Franciscu.

„Město San Francisco spalo. Město snilo.“

Práve štvrté najväčšie kalifornské mesto je jednou z nepriznaných hlavných postáv románu, ako aj jedným z aspektov, ktoré narúšajú tradičné post-apokalyptické klišé o zničenom a vyprahnutom svete. V uliciach, ktoré už nezapĺňajú autá a ľudia, pobiehajú stáda zveri, puklinami v asfalte prerastá brečtan, potoky si vymyli svoje stále korytá. Umelci žijúci v centre premenili verejnú zeleň na zeleninové záhony, steny mrakodrapov pokryli graffiti, ulice sa zmenili na galérie plné sôch a svetelných inštalácií. Muž menom neskôr Stroj vypustí do mesta mechanický hmyz poháňaný solárnou energiou a mladík Danny s pomocou ostatných odštartuje svoj veľký projekt – natrieť most Golden Gate celý namodro.

Prvá časť románu, zameraná predovšetkým na opis San Francisca a predstavenie jednotlivých umelcov, plynie v pomalšom tempe, čo nemusí vyhovovať každému. Spolu s druhou časťou, ktorá sa sústredí najmä na mladú ženu bez mena, však v plnej miere ukazujú schopnosť Murphyovej prelínať jednotlivé žánre: mestom sa prechádzajú Strojove výtvory, zvieratá rozumejú ľudskej reči, ulicami prechádzajú procesie duchov a prvý bozk vyvolá dážď kvetov, ktorý pokryje celé centrum mesta.

Jednoduchý jazyk autorky spolu s originálnymi prvkami sci-fi, fantasy, ale aj magického realizmu, vytvárajú jemný poetický text a zdanie nájdeného raja, v ktorom pojmy ako láska, sloboda a umenie skutočne predstavujú vrcholné hodnoty.

Po príchode Brigadýra je však sanfranciská komunita nútená konfrontovať svoju idylu s militaristickým zriadením v otvorenom konflikte. Text naberá dynamiku a Murphyová postupne pred čitateľa kladie závažnejšie otázky. Dá sa proti zbraniam bojovať aj bez zbraní? Je dôležitejšie prežiť alebo zachovať si vnútornú integritu? Môže umenie vyhrať vojnu? Je aj dobrá poprava umením?

Román, ktorý po prvý raz vyšiel v roku 1989, si až do konca zachováva jednotnú dejovú líniu. Možno preto nie je zložité odhadnúť jeho ďalšie smerovanie, no sila diela tkvie v otázkach dosahovania mieru a slobody sebavyjadrenia, ktoré sú aktuálne aj v súčasnosti. Zabúdať ale nesmieme ani na krásne poetický jazyk autorky, ktorý výborne zachoval preklad Jakuba Němečka, a kvalitnú redakčnú prácu vydavateľstva. To sa postaralo aj o luxusnú grafickú úpravu prispievajúcu k dobrému pocitu z toho, čím kniha vlastne je – vyznaním umeniu, slobode, láske a štvrtému najväčšiemu mestu Kalifornie.

Preklad: Jakub Němeček

Kresba na obálke a prebale: Torgeir Fjereide

Kresby motýľov vnútri knihy: Tomáš Kučerovský

Recenznú knihu dodalo Nakladatelství Gnóm!

Zobraziť diskusiu (0)

Město, nedlouho poté

Město, nedlouho poté

Pat Murphyová

Po celosvětové epidemii obývá San Francisco jen hrstka malířů, sochařů a básníků. Když proti nim vytáhne mocichtivý generál pokoušející se obnovit "jeden národ", rozhodnou se bránit tím, co umějí nejlépe - uměním.

Kúpiť za 15,50 €

Podobný obsah

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Recenzie

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Úder, nádych, výdych, úder, úder, úder, pauza, druhé kolo, tretie, štvrté, dýchaj, bojuj, ži, plač, snívaj, smej sa, prehraj, vyhraj, ale ruky vždy hore, „vysoké krytie a kurevsky rýchle nohy“ – tak by som obrazne jednou vetou opísala román Davida Eniu Jako v nebi, tak i na zemi, ktorý si ma podmanil viac, ako som si po prečítaní anotácie dokázala predstaviť.

​Kozmický horor 2.0

Recenzie

​Kozmický horor 2.0

Americký autor Laird Barron nie je českým a slovenským čitateľom neznámy; ešte v roku 2016 bola preložená jeho zbierka poviedok Okultace a jiné povídky. Vydavateľstvo Gnóm! prinieslo o rok neskôr ďalšiu zbierku poviedok tejto výraznej osobnosti hororu: Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká.

Domček z knihy

Recenzie

Domček z knihy

Keď som si pred spaním ľahol a otvoril Pasáž (Albatros, 2018) alebo Slučku (Albatros, 2019), knihy ma vďaka väčšiemu obdĺžnikovému formátu obkľúčili a vťahovali svojou hypnotickou energiou a doslova ma uzatvorili v obraze. Bol som ochotný dívať sa celé minúty na výjavy, ktoré vo svojom vedecko fantastickom diele ponúka švédsky autor Simon Stålenhag a aj fyzicky mi vytvárali dočasný literárny domov.