Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Návrat do matrixu

Po publikovaní inovatívneho románu Neuromant sa ukázalo, že literárne hnutie dnes známe ako kyberpunk je živé, darí sa mu, a nevyhnutne sa očakávali ďalšie texty aj od spisovateľa Williama Gibsona. Neuromant vyšiel v roku 1984 a už v roku 1986 nasledovalo voľné pokračovanie s názvom Nulák (Count Zero). V kompaktnejšom príbehu, resp. vo viacerých dejových líniách, sa znovu ocitáme vo svete počítačových kovbojov, vyspelých technológií, no aj mysterióznych javov ukrytých v perifériách virtuálneho sveta známom ako matrix.

Vizionár s písacím strojom
William Gibson sa svojimi románmi a poviedkami považuje za jedného zo zakladateľov a hlavných predstaviteľovi žánru kyberpunk, literárneho a umeleckého hnutia, ktoré svoj vrchol dosiahlo do polovice 90. rokov 20. storočia a z pomerne subkultúrnej podoby preniklo do hlavného kultúrneho prúdu. Sám Gibson postupne prestal kyberpunk písať a už ku koncu druhého milénia a v prvej dekáde nasledujúceho písal diela skôr z oblasti špekulatívnej fikcie, v ktorých sa zaoberal rôznymi aspektmi spoločenských javov: urbánne ekosystémy, socioekonomické a sociokultúrne nerovnosti v postmodernej spoločnosti, využívanie technológií a pod. V epicentre záujmu sa ocitol opäť minulý rok, keď platforma Amazon uviedla seriál The Peripheral, natočený podľa jeho knihy Médium (Laser, 2020). V roku 2021 bol do slovenčiny preložený Patrickom Frankom román Neuromant (v origináli Neuromancer – pôvodne vyšiel v roku 1984 a bol napísaný na písacom stroji), v týchto dňoch sa už predáva aj román Mona Lisa na plné gule (Mona Lisa Overdrive), čitatelia majú teda k dispozícii celú tzv. trilógiu Sprawlu, niekedy tiež nazývanú trilógiou Matrixu.

Prostredný diel trilógie, román Nulák, sa odohráva niekoľko rokov po Neuromantovi a nie je s ním prepojený postavami (hoci v ňom zaznie na nich odkaz), ale skôr umiestnením do rovnakého sveta. Dominantný vplyv v ňom majú korporácie alebo jedinci takí bohatí, že ani nevedia, aký majetok vlastnia. Časť populácie žije aj na orbite, a všadeprítomný virtuálny svet známy ako matrix predstavuje naďalej výzvu pre kovbojov, technologických fanatikov snažiacich sa preniknúť cez obranný „ľad“ a ukradnúť významné dáta. V kyberpriestore sa však dejú divné veci: objavujú sa v ňom akoby nadprirodzené entity a okolo nich sa formuje kult vúdú, pričom nie je jasný zmysel týchto javov.

Od virtuálnej mystiky po priemyselnú špionáž
V troch dejových líniách románu sa v rôznej kombinácii reálneho a virtuálneho stretávame s postavami a ich rolami: so znalkyňou umenia, ktorá dostane za úlohu nájsť tvorcu zvláštneho artefaktu; nájomný žoldnier po rekonštrukcii svojho zničeného tela dostáva zákazku na ochranu experta na biočipy a mladý kovboj s prezývkou Nulák sa snaží dopátrať odpovedí súvisiacich s mystickým zážitkom vnútri matrixu. Každá z postáv stretáva pri plnení svojich úloh celé spektrum postavičiek prepojených do pavučiny vzťahov a nie je ľahké rozpoznať ich rolu. Kým dospejú k záveru svojho putovania, prejdú cestu preplnenú rôznymi mystifikáciami, špekuláciami až ezoterikou a niekedy aj neodvratnou akciou.

V porovnaní s Neuromantom je Nulák zrozumiteľnejší, resp. čitateľsky prístupnejší. Deju sa dá rýchlejšie porozumieť, ani jazyk už nie je taký špecifický, čo však neznižuje jeho hodnotu pre priaznivcov kyberpunku. Naďalej tu nájdeme typický slang počítačových subkultúr (aj keď v čase písania išlo skôr o imagináciu o rodiacom sa jave, preto tu nájdeme skôr metafory ako technické opisy), industriálnu poetiku, ktorá niekedy až ornamentálne opisuje urbánne prostredie, priemyselné objekty alebo technológie. Gibson doviedol do drsných dôsledkov trend rozširujúcej sa moci korporácií a čoraz väčšieho politického vplyvu Ázie na celosvetové dianie. Uvedomoval si tiež, že ľudia budú už v blízkej budúcnosti využívať rôzne implantáty na rozšírenie alebo skvalitnenie funkcionalít tela a s tým bude nevyhnutne spojená priemyselná špionáž. Nulák je román, ktorý by každý priaznivec vedeckej fantastiky mal poznať, keďže sa už stal klasickým dielom svojho žánru.


William Gibson: Nulák

Preklad: Patrick Frank

Slovart, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Nulák

Nulák

Gibson William

Pokračovanie série, ktorá zmenila dejiny vedeckej fantastiky! Nájomný samuraj, kunsthistorička zameraná na moderné umenie 20. storočia a mladý neskúsený Bobby Newmark, ktorý sníva o tom, že sa stane slávnym hackerom prezývaným Nulák, sa veľmi nezvyčajným spôsobom pohybujú po podivných cestách od Sonorskej púšte cez parížske predmestia po tajomné objekty na obežnej dráhe, až sa napokon každý po svojom stretnú so skupinou elektronických bohov, ktorí sa odrazu zjavili v kyberpriestore a riadia všetko od umeleckých diel cez biologické úpravy detí až po zmeny vo svetovej ekonomike.

Kúpiť za 14,20 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.