Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Návrat Stanisława Lema

Pomerne nenápadne začalo tento rok vychádzať nanovo dielo Stanisława Lema, popredného poľského spisovateľa 20. storočia, pričom mnohé z jeho kníh patria do kánonu fantastickej literatúry. Lem zažil úsvit kybernetiky, intenzívne sledoval dianie vo vede a technike, mnohé z poznatkov aktuálnych v jeho časoch okamžite zakomponoval do svojich próz a obohatil ich o humanizmus vyplývajúci z konania postáv.

Dielo Stanisława Lema (1921 - 2006) sa venuje viacerým okruhom ľudského poznania a rôznym limitom, s ktorými sú ľudia konfrontovaní, predovšetkým ak vstúpia do interakcie buď s umelými bytosťami alebo mimozemskými entitami. Zbierka poviedok Příběhy pilota Pirxe sa zaoberá práve situáciami stretnutí s robotmi, na jednej strane vyrobenými ľuďmi, ale na druhej strane už pomerne autonómnymi až ignorujúcimi ľudskú prítomnosť. Na konci 60tych rokov, kedy boli poviedky prvýkrát vydané, sa javili ako vedecká fantastika, no každým dňom vidíme viac a viac ako roboty a umelá inteligencia prenikajú do každodenného života. Práve v súčasnosti sa oplatí toto dielo čítať o to viac, lebo ukazuje, aká variabilita interakcií s robotmi je možná.


V súvislosti s robotmi sa v literatúre vynára predovšetkým meno Isaaca Asimova a jeho tri zákony robotiky. Pozoruhodný príspevok sú ale v klasickej fantastickej literatúre práve aj Príhody pilota Pirxa. U obidvoch autorov sa dajú nájsť prieniky o ich uvažovaní o robotoch, vzťahoch medzi ľuďmi a robotmi, kreativite a obmedzeniach logiky, o chybách, ktoré sa vytvárajú vo vedomí a dokážu niekedy (na rozdiel od dokonalého matematického uvažovania strojov) aj zachrániť život. Navyše Lem svoje poviedky o Pirxovi zasadil do kontextu vesmírnych letov, čo už v dnešných dňoch tiež nepôsobí príliš fantasticky a začína sa blížiť realite.


Postava pilota Pirxa pritom nie je vôbec ničím výnimočná, resp. je to skôr priemerný človek, rojko s pochybnosťami o vlastných schopnostiach. Má ale určité nekonvenčné vlastnosti alebo prístupy k riešeniu zložitých situácií. Tam, kde zlyháva racionalita si pomáha kreativitou, neštandardným pohľadom na vzniknutú okolnosť. Deväť poviedok v knihe vychádza z pôvodných prekladov, presný prehľad a podrobnejšie informácie o nich nájdeme v poučenom doslove Františka Novotného. Spisy Stanisława Lema rozhodne stoja za pozornosť, bez zveličenia môžeme prehlásiť, že patril medzi najvýznamnejších spisovateľov fantastiky druhej polovice 20. storočia.


Stanisław Lem: Příběhy pilota Pirxe

Preklad: Oldřich Rafaj, Jaroslav Simonides, Lenka Stachová

Plus 2018

368 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Příběhy pilota Pirxe

Příběhy pilota Pirxe

Stanisław Lem

"I po padesáti šesti letech, které uplynuly od doby, kdy Stanisław Lem napsal první povídku s Pirxem, je pro nás jeho hrdina vzorem, jak se chovat k automatům a robotům, jež právě začínají pronikat do našich životů. Pirxovy příběhy tak paradoxně teprve po půl století od vzniku nabývají toho pravého významu a jejich hrdina je pro nás čím dál tím směrodatnějším rádcem.“ Ve vesmírném pilotu Pirxovi stvořil světoznámý spisovatel Stanisław Lem, autor kultovních románů jako Solaris, Marťan nebo Nepřemožitelný, jednu ze svých nejzajímavějších postav: snílka toužícího po kosmických objevech, který si díky svému nekonvenčnímu myšlení dokáže poradit v konfrontacích se stroji i lidmi.

Kúpiť za 10,79 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.