Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Neisté identity a iné dilemy

Ak niektorí spisovatelia píšu svoje literárne diela, aby podporili u čitateľov nemennú verziu sveta, tak iní zase poukazujú na nejednoznačnosť, premenlivosť a neistotu. A sú aj takí autori, ktorí chcú doslova otriasť čitateľovým svetonázorom, prebudiť ho z pohodlnosti a zo stereotypného uvažovania. Vydavateľstvo Literárna bašta vydalo dve knihy, ktoré by sa dali označiť za „prebúdzajúce“: otvárajú témy, ktoré ukazujú svet inak a majú potenciál vyvolať silné emócie.

Na prvý pohľad tenká, ale prekvapivo textovo hutná kniha Jewish Cock otvára viacero tém, s ktorými sa môžeme zaoberať veľmi dlho po dočítaní. Spisovateľka Katharina Volckmer pochádza z Nemecka, v súčasnosti žije v Londýne a jej debut vyšiel najprv po anglicky. Aj generácia mladých autorov cíti potrebu vyrovnávať sa s nacistickou minulosťou a Jewish Cock je v tomto zmysle vynikajúci text: napísaný sviežim, veľmi moderným jazykom a vybrúseným štýlom, o čom svedčí už prvá veta: „Uvedomujem si, že nie je práve najvhodnejšia chvíľa vyťahovať to, doktor Seligman, no spomenula som si, ako sa mi raz snívalo, že som Hitler.“ (s. 7) Text neunavuje, stimuluje k uvažovaniu, ponúka nezvyčajné perspektívy k námetom, o ktorých by sme si mohli myslieť, že sú už literárne vyčerpané.

Jewish Cock nie je jeden príbeh, nemá štandardný dej. Nemecké dievča rozpráva doktorovi Seligmanovi počas vyšetrenia svoje myšlienky, spomienky, rozoberá rôzne problémy a celá kniha je jej súvislý monológ. Hoci sa môže zdať, že občas skáče z témy na tému, v skutočnosti sú jej reflexie racionálne, pozorovania spoločnosti premyslené, bystré postrehy majú hocikedy nečakané pointy. Čitateľky a čitatelia budú mať určite veľmi rôznorodé emocionálne reakcie na opisy venované sexuálnej identite, vzťahu so ženatým mužom, rozprávaniu o holokauste a snoch o Hitlerovi, tak trochu zvráteným fantáziám a predstavám o pohlaví alebo o masturbácii, ku ktorej dochádza za pomerne nezvyčajných okolností.

Pritom to nie je tak, že by Katharina Volckmer provokovala – len ukazuje, ako rôzne sa dá vnímať súčasnosť a minulosť očami človeka žijúceho v tekutej modernite. Hlavná hrdinka sa stala priesečníkom konzumnej kultúry, spoločnosti posadnutej výkonom a peniazmi, prelietavej lásky vo výsledku tak či tak so zlomeným srdcom a s osamelosťou uprostred veľkomesta. Jewish Cock je jedna z tých kníh, ktoré vypovedajú o súčasnom svete viac ako akékoľvek štatistiky alebo grafy.

Katharina Volckmer: Jewish Cock
Preklad: Daniela Krnáčová
Literárna bašta, 2022


Úplne iný typ literatúry je román Bones and All. Americká spisovateľka Camille DeAngelis v príbehu o novodobých kanibaloch, ktorí sú dokonca ešte tínedžeri, predkladá čitateľom znepokojujúci príbeh o samote, túžbe po rodine, o odmietavom vzťahu k sebe samému, hľadaní svojho miesta vo svete, ktorý je kombináciou konzumu, banality, ľahostajnosti, ale aj neistoty, zlej sociálnej situácie a otáznikov nad budúcnosťou.

Hlavnou postavou je mladé dievča Maren. Už od malička nevie ovládať svoju túžbu jesť ľudské mäso, čo spôsobuje značné problémy aj jej mame, preto sa často sťahujú. Jedného rána Maren nájde od mamy rodný list a odkaz, že už ďalej nevládze takto žiť a už ju viac neuvidí. Maren si v zúfalej situácii uvedomí, že má aj otca, a vydá sa na roadtrip v snahe nájsť ho. Počas cesty stretne ďalších „pojedačov“: staršieho pána Sullyho, ktorý jej ozrejmí niektoré veci, a rovesníka Leeho, s ktorým putuje značnú časť cesty.

Hoci sú hlavné postavy Bones and All kanibali, román nie je v pravom zmysle slova horor alebo body horor. Ak by niekto začal knihu čítať s týmto zámerom, tak urobí chybu. Hrôza tu nie je ústredným motívom, dokonca je možné, že žiadnu hrôzu čitatelia nebudú vnímať, skôr sa dá v súvislosti s potrebami postáv jesť ľudské mäso hovoriť o nepríjemných pocitoch, inštinktívnej odpornosti. Zásadnou sa javí naliehavosť mladých ľudí vytvoriť si vzájomné puto, pretože je zrejmé, že sú citovo deprivované, žalostne im v životoch chýba láska. Ani ich identita nie je vôbec pevná, vedia, že sa dopúšťajú zla, že patria na okraj spoločnosti, ale ich takmer živočíšne nutkanie je oveľa silnejšie ako nesúhlas s vlastným konaním.

Bones and All je sondou do života ľudí, ktorí si nevedia úplne poradiť s vlastným životom, ale uvedomujú si, že je to bezvýchodisková cesta, z ktorej niet návratu. V roku 2022 bol podľa knižnej predlohy natočený rovnomenný film, ktorý režíroval Luca Guadagnino, hlavné postavy zahrali Taylor Russell, Timotheé Chalamet a Mark Rylance.

Camille DeAngelis: Bones and All
Preklad: Marianna Bachledová
Literárna bašta, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Jewish Cock

Jewish Cock

Volckmer Katharina

Spoveď o dedičstve predkov a skúmaní osobnej sexuality ostrá ako Bernhardove žiletky. Mladá žena sa počas vyšetrenia u istého doktora Seligmana spovedá z osobných strastí.

Kúpiť za 13,49 €

Bones and All (slovenský preklad)

Bones and All (slovenský preklad)

DeAngelis Camille

Predloha rovnomenného filmu Lucu Guadagnina podľa scenára Davida Kajganicha. V hlavných úlohách Taylor Russell, Timothée Chalamet a Mark Rylance.

Kúpiť za 16,19 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.