Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Neľahké životy

Neľahké životy sú príbehmi bežných ľudí, ktorí sa z rôznych dôvodov stávajú občanmi za dverami. Ocitajú sa v rôznych dilemách či nepriaznivých situáciách absurdných dianí, ktorých okolnosti navodzujú pocit bezvýchodiskovosti či neschopnosti sled udalostí ovplyvniť.

Svetlo na konci
Siete životov postáv povievajú v dôsledkoch environmentálnej ľahostajnosti a spoločenskej krátkozrakosti. Kľučkujú medzi dosahmi systému, korupcie a nekompromisného priemyslu, ktorý v potrebe neustáleho rastu nesie ilúziu stability. Ako prísľub svetlejších zajtrajškov sú akési katarzné momenty, ku ktorým sa skôr či neskôr každá z hlavných postáv dopracuje.

Precízny Calvino
Všetky tri Calvinove neorealistické novely (z rokov 1952 – 1958), z ktorých táto kniha pozostáva, sú ohromne čítavé. V prvom momente na mňa texty pôsobili značne jednoducho, no práve v tom tkvie ich sila. Sú náramne presné. Dej je dômyselne vystavaný, postavy reflektívne a ako celok sú príbehy zrozumiteľné a efektne nasmerované.

Som veľmi rád, že vydavateľstvo Brak oživuje takýchto významných autorov. Toto bol môj prvý Italo a som veľmi spokojný. Neľahké životy zaraďujem medzi svoje tohtoročné knižné topky, práve pre autorovu adresnú zreteľnosť, spisovateľskú presnosť a nadčasovosť. Už teraz sa teším na jeho knihu Neviditeľné mestá, ktorú som po dlhom čase našiel v antikvariáte. Je to vraj jedinečná kniha, tak dúfam, že sa reedičné svetlo sveta podarí uzrieť aj tomuto titulu, autor si to rozhodne zaslúži.


Italo Calvino: Neľahké životy

Brak, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Neľahké životy

Neľahké životy

Calvino Italo

Italo Calvino, jeden z najvýznamnejších talianskych spisovateľov a mysliteľov dvadsiateho storočia, autor kultového románu Neviditeľné mestá, sa v zbierke troch noviel Neľahké životy zaoberá pálčivými témami, ktoré sú navýsosť aktuálne aj dnes. Bolestne naliehavou otázkou je pre neho trvalá udržateľnosť životného prostredia v atmosfére stavebného boomu povojnového Talianska.

Kúpiť za 15,75 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.