Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nesúď knihu podľa obalu.

Ani keď je estetický a ponúka ti neutrálne zemité farby. Autor pod pseudonymom Sebastián Jahič, prináša, okrem erudovaných pohľadov na dramatických hrdinov, aj konšpiračné názory o súčasnom svete.

Antagonista. Niekto kráčajúci proti prúdu. Ktosi na okraji spoločnosti. Ten divný, zvláštny, zaujímavý, mysteriózny. Do rovnakej polohy sa štylizuje aj autor tvoriaci pod pseudonymom Sebastián Jahič. V minulosti publikoval knihu Zapálili sme onen svet (2016, Ikar) a rok na to pripravil prequel Pod krvácajúcimi hviezdami, ilustrujúci udalosti predchádzajúce tento dej. Obe knihy majú silnú okultistickú atmosféru a skúšajú čitateľskú výdrž. V rozhovore uvádza autor ako favorizovaný literárny zdroj, mimo iné, aj kontroverzného Georgesa Batailla. Ten v románe Príbeh oka (1928) operuje s explicitnou erotikou, násilím, satanizmom.

Sebastián Jahič si svoju identitu stráži, rozhovory poskytuje minimálne. Jeden taký krátky a bizarný sa nachádza aj v online priestore a nie je ťažké sa k nemu dostať pod heslami meno autora a rozhovor. Z rozhovoru cítiť mizantropiu, pohŕdanie svetom a dobre osvojené antagonistické vzory. Taktiež autor dosť okato demonštruje svoju múdrosť a v tom je vždy čosi podozrivé. Neodpustí si ani latinskú frázu. Je to taký začínajúci Dominik Dán s temným podhubím. Ale aj to by bolo určite v poriadku.

Fanúšikovia hororového žánru budú v jeho knihách vidieť kvality. Literárny jazyk a štylistika sú dobré, nadpriemerné. Uveria v jeho prostredie a taktiež sa môžu identifikovať vo filozofickom a psychologickom kontexte.

Iné je to so zbierkou esejí Antagonista (Sol Noctis, 2020). Upútala ma vizuálna stránka vďaka grafickému prevedeniu, no a túto vizuálnu identitu majú aj ostatné knihy z tohto vydavateľstva. Na prvý pohľad vyzerajú lákavo a múdro. Obsah kníh, aj tej od Sebastiána Jahiča, si ale zachováva silnú kontroverziu a inklinuje ku konšpiračným autorom. Na jednej strane si hovorím, dobre, mysliaci človek má právo vytvoriť si názor a k objektivite slúži aj voľnosť študijného materiálu, prečo nie.

Sebastián Jahič je ale súčasne píšuci autor. Jeho knihy neprežívali režimy a neboli podrobené prísnemu kritickému oku nastávajúcich generácií. Mnohé spoločenské progresy sa budovali vďaka negatívnym modelom. Aj toto je jedna z okrajových tém knihy Antagonista. Jahič sa vyjadruje v tomto čase a reaguje na tento svet a je dobré prinajmenšom spozornieť.

Medzi jeho témy orientované na kultúrne schémy protagonistu a antagonistu, príbehu, spoločenského kontextu, sa dostávajú aj vykonštruované tézy inklinujúce k pádu liberalizmu. Dokonca som mal pocit, že obhajoba pravicových nálad je viac napravo, ako treba. Kultúrna teoretická stránka textu má podnetné pasáže, dá sa ľahko súhlasiť s jeho teoretickým nastavením protagonistu a antagonistu. Aj s ich definíciami a dramatickými prienikmi. Problematické sú privátne spoločenské filozofie a s narastajúcim počtom strán som si bol viac ako istý, sú tu aj konšpirácie.

Možno pseudonym ponúka veľkú názorovú slobodu, no treba si vyberať opatrne a čítať pozorne.

Antagonista
Sebastián Jahič
Sol Noctis, 2020

Zobraziť diskusiu (0)

Antagonista

Antagonista

Sebastián Jahič

Každá éra má svůj mýtus. Mýtus dneška je však specifický.

Kúpiť za 13,50 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.