Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Neviditeľný život Addie LaRueovej

Predstava o slobodnom živote bez podľahnutia konvenciám patrí k pomerne častým literárnym témam. Obľúbenou témou je tiež zmluva s diablom, keď za prísľub vzdania sa vlastnej duše získa človek významný dar. Kombináciou obidvoch spomínaných námetov dokáže zručný autor získať vďačnú látku na atraktívny román a takým je aj Neviditeľný život Addie LaRueovej.

Victoria E. Schwab je u nás zatiaľ neznáma autorka, ale napísala už 13 kníh zameraných predovšetkým na detské publikum a mladých dospelých. Aj hlavné postavy Neviditeľného života Addie LaRueovej sú mladí ľudia, hoci každý svojím spôsobom. Dej sa začína v roku 1714 vo Francúzsku, kde sa dievčina Addie dostáva do nepríjemnej situácie: mala by sa vydať, ale nechce, pretože jej snom je žiť život podľa vlastných predstáv. Vzoprie sa očakávaniam rodiny, malej komunity a napriek varovaniam začne vyzývať temné božstvo s prosbou o záchranu. Prosba je vypočutá a Addie získa dar: bude žiť tak dlho, kým sama neuzná, že už sa naplnila jej túžba po slobode, a potom sa vzdá vlastnej duše v prospech temnoty.

Súčasťou daru je aj zvláštna vlastnosť: každý, kto sa od Addie na chvíľu otočí (prejde dverami, odíde od nej pár krokov, zaspí a zobudí sa atď.), na ňu okamžite zabudne. Putuje dejinami tristo rokov až napokon zažije v New Yorku šok, pretože spozná muža, na ktorého sa zabúdanie nevzťahuje. Rozdelenie deja na dve línie sleduje v jednej postupne minulosť Addie a v druhej prítomnosť, zoznámenie sa s Henrym a následné udalosti. Adaptácia Addie na nové podmienky nie je vôbec jednoduchá a pasáže, v ktorých prebieha vnútorný konflikt medzi potrebou prežiť a páchaním morálnych prehreškov, patria k tým najzaujímavejším.

Antihrdinom románu je temné božstvo, diabol alebo zlý duch, ktorý vyhľadáva ľudí v hraničných situáciách a zvádza ich na prijatie jeho ponuky. S Addie sa stretáva každé výročie uzavretia ich zmluvy a ani jeden z nich sa nevzdáva svojich nárokov. To posúva dej neustále dopredu a prispieva k tomu aj fakt, že hoci Addie nedokáže písať (aby nezanechala po sebe v dejinách stopy), napriek tomu existuje určitá forma zachytenia jej prítomnosti, a to prostredníctvom umenia.

Výrok Neila Gaimana z obálky vyjadruje presnú povahu príťažlivosti tejto knihy: „Na niekoho, kto bol odsúdený na zabudnutie, je Addie LaRueová nádherne nezabudnuteľná postava.“ Platí to, pretože jej putovanie nie je len sled dobrodružných príbehov alebo osobných svedectiev rôznych historických udalostí. Postupne hľadá aj svoju identitu odpovedaním na otázku, či je kvôli svojej dlhovekosti a zvláštnej (ne)prítomnosti ešte vôbec človek?

Pozornosť si zasluhuje aj postava Henryho, ktorého počiatočná pozícia je neľahká. Premietajú sa doňho úzkosti moderného človeka žijúceho v odcudzenom prostredí veľkomesta, spojené s neschopnosťou naplniť očakávania blízkych ľudí. Žije v bohémskom prostredí, kde je všetko prchavé, premenlivé, city búrlivé, vzťahy tekuté. Prečo si však Addie pamätá? Neviditeľný život Addie LaRueovej nie je len romanca s fantastickým ozvláštnením, ale aj určitá výpoveď o stave mladosti v súčasnom svete. Román je svedectvom o potrebe ľudí vedieť, že sa na nich nezabudne a že čas, ktorý strávili na tomto svete, bol zmysluplný.



V. E. Schwab: Neviditeľný život Addie LaRueovej

Preklad: Milica Nováková

Slovart, 2021

456 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Neviditeľný život Addie LaRueovej

Neviditeľný život Addie LaRueovej

Schwab V. E.

Život, na ktorý si nik nespomenie. Príbeh, na ktorý nikdy nezabudnete.

Kúpiť za 16,10 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.