Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nič

Poďme sa porozprávať o zmysle života. O tom, na čom v živote záleží a na čom nie. O tom, čo sa stane, ak ľuďom berieme nádej, že ich život môže zanechať stopu. Ale aj o tom, prečo je nebezpečné presviedčať ľudí, že na ničom nezáleží. A ak aj pripustíme, hypoteticky, že na niečom záleží, tak rozhodne nie na nich a na tom, čo robia, čo žijú, čím dýchajú. Alebo čím by chceli byť v budúcnosti. Kniha Nič od dánskej autorky Janne Teller je príbehom „už nie detí, ale zďaleka ani dospelých“, ktorí vedú svoj vlastný boj o zmysluplnosti života.

Za všetko môže Pierre Anthon
Verím, že v každom človeku z času na čas tlie presvedčenie, že život nemá žiadny zmysel. Niekedy to cítime intenzívne a klíči to v nás dlhšie, inokedy si len krátko vzdychneme a ideme vo svojich myšlienkach ďalej. Pierre Anthon sa prvý deň nového školského roku rozhodol oznámiť svojim spolužiakom a spolužiačkam, pokojne a bez veľkých emócií, že na ničom nezáleží. Tí sa s tým odmietli zmieriť – nikto im nebude brať zmysel života a už vôbec nie Pierre Anthon!

Ako dokázať, že na živote záleží?
Myslím, že život má zmysel. Okrem iného aj pre stáročia sa opakujúce diskusie či nutkavé potreby ľudí dokazovať druhým, že ich bytie nie je bezvýznamné. Lebo zmysel života čiastočne spočíva aj v zápale, ktorí v sebe máme. Zároveň je to krehký proces. Pri nedostatočnej obozretnosti vieme ľahko skĺznuť do priepasti, kde svojimi činmi dokážeme opak pôvodného úmyslu – že skutočne na ničom nezáleží. A už vôbec nie na živote.

Ústrednými postavami sú tínedžeri, ktorí hľadajú spôsob, ako viesť túto „vzletnú diskusiu“ s Pierrom. Je to pre nich náročné. A tiež nebezpečné. Najmä, keď sa túžba dokázať, že v živote na niečom skutočne záleží, zmení na iracionálny, pomstychtivý a bezcitný zápas. Emócie sú vybičované. Pôvodný úmysel sa potápa pod nánosom toho najhoršieho, čo sa skrýva v ľudských bytostiach.

A môže za všetko skutočne Pierre Anthon?
Čo sa stane s ľuďmi, ak im niekto berie zmysel ich existencie? Je to vôbec fér? A dá sa vziať človeku zmysel života vyhlásením, že na ničom nezáleží? A aký má zmysel niekomu dokazovať, že sa mýli? Kde sú hranice hľadania zmyslu života? A existujú vôbec?

Kniha kladie otázky a poskytuje platformu, kde možno odpovede hľadať. Ide o zaujímavý, napínavý, postupne gradujúci a originálny text o ťažkých otázkach ľudského bytia. O tom, z akých všelijakých pocitov sa človek skladá a ako ľahko sa vie stratiť na ceste sprvu vzletných ideálov.


Janne Teller: Nič

Preklad: Katarína Motyková

Zelený kocúr, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Nič

Nič

Teller Janne

Skupina ôsmakov čelí nezmyselnosti života a opúšťa nevinnosť detstva. Pierre Anthon a jeho spolužiaci práve začali chodiť do deviatej triedy, keď Pierre Anthon zrazu vyhlási, že život nemá zmysel, odíde zo školy, presťahuje sa na strom a odmieta z neho zliezť.

Kúpiť za 11,25 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.