Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Niekde uprostred 60. rokov... Americká idyla, hommage à Philip Roth

Nie je veľa príbehov, ktoré by vypovedali o duši jedného národa a jednej generácie tak presne, vystihli jej najhlbšie tiene a najjemnejšie odtiene. V americkej literatúre nájdeme príklady ako Králik, utekaj; Núdzový východ; Kentaur; Príšerne nahlas a neznesiteľne blízko... Aj Americká idyla (American pastoral), klasika amerického spisovateľa Philipa Rotha (Portnoyov komplex, Everyman, Rozhorčenie, Operácia Shylock, Ľudská škvrna) patrí do tejto kategórie.

Prvýkrát vyšla v roku 1997 a čoskoro nato sa stala bestsellerom. V roku 1998 bol za tento román Roth ocenený Pulitzerovou cenou. Príbeh o tom, že „čo sa očakáva, len zriedka sa stáva“ (W.C. Williams), a že aj v tých najmilujúcejších rodinách vzniká medzi rodičmi a deťmi nepochopiteľná, nenapraviteľná averzia, ktorá môže viesť až ku katastrofe.

Modrookého Seymoura Irvinga Levova z úctyhodnej rodiny newyorských Židov všetci kvôli jeho nečakane bielej farbe kože prezývajú „Švéd“. Švéd Levov, syn majiteľa prosperujúcej fabriky na kožené rukavičky, školský premiant, futbalová a baseballová hviezda, veliteľ vojenskej jednotky... Všetkými milovaný mladík, ktorého čaká veľká či prinajmenšom príkladná budúcnosť. Po krátkom pobyte na fronte druhej svetovej vojny, z ktorej Amerika vzišla nielen ako víťaz, ale aj ako bezprecedentný príklad dokonalej krajiny, sa rozhodne oženiť. S miss New Jersey Dawn Dweyerovou. Idyla na farme neďaleko Newarku, kde sa usadia, pripomína takmer dokonalý obrázok z reklamných plagátov na „american way of life“. Švéd čoskoro zdedí rodinný podnik, a narodí sa mu dcéra Merry. Odmalička zahŕňaná bezhraničnou láskou a starostlivosťou svojich dokonalých rodičov. Až príliš dokonalých... Merry od detstva trpí poruchou reči, ktorá na láske jej rodičov nič nemení: jednoducho sa zajakáva. Podľa psychologičky je to vraj spôsob, ako reaguje na možnosť porovnávania so svojou dokonalou matkou... Obranná reakcia.

Nanešťastie dcéra vyrastá v revolučných 60. rokoch, ktoré priniesli černošské nepokoje či vojnu vo Vietname. Z Merry vyrastie vzdorný, neľútostný rebelant a napriek tomu, že u demokraticky zmýšľajúcich Levovovcov sú proti vojne všetci, jej tento „pokrytecký“, príliš pohodlný protest nestačí. Chce viac. Chce konať! A tak sa aj jej dovtedy nepoškvrnený vzťah s otcom dostáva do neprekonateľného konfliktu, ktorý ju zvedie na scestie a oboch privedie k nevyhnutnému tragickému koncu.

Veľký americký román a americkej duši, ktorá sa stratila samej sebe. Niekde uprostred 60. rokov... „Prečítaj si Marxa. Revolúcia sa nerodí na vidieku!“ V roku 2016 bola v kinách uvedená aj výborná filmová adaptácia s Evanom McGregorom v hlavnej úlohe.


Daniel Kováčik

Zobraziť diskusiu (0)

Americká idyla

Americká idyla

Philip Roth

Román je zasadený do 'idylického' obdobia po 2. svetovej vojne. Skvele napísaný a intelektuálne dôvtipný príbeh predstavuje svojho protagonistu Švéda Levova, vynikajúceho univerzitného atléta, ktorý dospieva v rokoch hospodárskej prosperity. Americká idyla však netrvá dlho - prichádza rok 1968 a s ním Švéda opúšťa aj vrtošivá štastena.

Kúpiť za 15,58 €

Podobný obsah

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Recenzie

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Úder, nádych, výdych, úder, úder, úder, pauza, druhé kolo, tretie, štvrté, dýchaj, bojuj, ži, plač, snívaj, smej sa, prehraj, vyhraj, ale ruky vždy hore, „vysoké krytie a kurevsky rýchle nohy“ – tak by som obrazne jednou vetou opísala román Davida Eniu Jako v nebi, tak i na zemi, ktorý si ma podmanil viac, ako som si po prečítaní anotácie dokázala predstaviť.

Egypťan Sinuhe

Recenzie

Egypťan Sinuhe

Historický román je svojím spôsobom veľmi výlučná literárna forma. Pokiaľ má byť spracovaný naozaj poctivo, kladie na tvorcu nemalé nároky. V prvom rade si vyžaduje presnú znalosť popisovaného historického obdobia, bez ktorej docieliť autenticitu je, pochopiteľne, nemožné. Nemôže chýbať chytľavý príbeh, či rovno viacero spletitých príbehov, zaľudnený čo najpestrejšou zmesou charakterových typov, plasticky interpretujúcich historickú každodennosť i veľké zlomové historické udalosti. Všetko z tohto, a ešte podstatne viac, vo svojej tvorbe ponúka zrejme absolútny imperátor na poli historického románu – Mika Waltari.

Rónan Hession: Riešenie problémov nie je zaručený recept na šťastie

Správy

Rónan Hession: Riešenie problémov nie je zaručený recept na šťastie

Prozaik, hudobník, štátny úradník, manžel a otec. Írsky spisovateľ Rónan Hession chystá svoju tretiu knihu, v ktorej, ako hovorí, našiel svoj doteraz najsilnejší „flow“. Okrem toho si však chystá aj itinerár na výlet na Slovensko – v októbri bude hosťom na Medzinárodnom literárnom festivale Novotvar. V rozhovore prezrádza, kde hľadal inšpiráciu pre tému svojej knihy Panenka, ako rozdeľuje čas medzi písanie, rodinu a umeleckú tvorbu, čo číta a aký spisovateľský prístup k záverom kníh je mu najbližší.