Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nobelova cena za literatúru v roku 2020

... poputuje do Spojených štátov amerických, udelili ju americkej poetke Louise Glückovej.

Nobelov výbor, ktorý rozhoduje o udelení ceny za literatúru, má za sebou na konci tohto desaťročia neľahké obdobie. V roku 2018 cenu neudelili – spôsobil to sexuálny škandál manžela jednej z členiek Švédskej akadémie, po ktorom rezignovali viacerí členovia výboru. Namiesto toho bola udelená iba neoficiálna „náhradná Nobelova cena“, ktorú získala Guadeloupčanka Maryse Condé. V minulom roku sa preto Nobelov výbor rozhodol odovzdať ceny dve: za rok 2018 poľskej spisovateľke Olge Tokarczuk a za rok 2019 Rakúšanovi Petrovi Handkemu. Handkeho ocenenie však opäť vyvolalo kontroverzie a vlnu kritiky na adresu Nobelovho výboru; hoci sú spisovateľské kvality laureáta nepochybné, viaceré jeho politické postoje, predovšetkým podpora vojnových zločincov Slobodana Miloševića a Radovana Karadžića, sú hodné odsúdenia.

Tohoročná voľba Nobelovho výboru žiadne kontroverzie nevyvolá, hoci je možno trochu prekvapujúca: medzi horúcimi favoritmi sa meno laureátky nespomínalo. Ocenenie udelili významnej americkej poetke Louise Glückovej, pričom Nobelov výbor vyzdvihol jej

„nezameniteľný poetický hlas, ktorý svojou strohou krásou robí osobnú existenciu univerzálnou“.

Louise Glücková sa narodila v roku 1943 v New Yorku v rodine obchodníka a domácej, jej starí rodičia boli prisťahovalci, maďarskí Židia. Básne písala od mladosti, navštevovala poetické kurzy na Columbijskej univerzite, no nezískala žiaden akademický titul. Prvú zbierku poézie, Firstborn, vydala v roku 1968.

Témy Glückovej poézie sú rôznorodé, k hlavným patria ľudské túžby a traumy: smrť, straty a nálezy, rozpady vzťahov, snaha vyrovnať sa s nimi a vystrábiť sa z nich. Dôležitú úlohu hrá v jej poézii príroda, inšpirácie čerpá aj z gréckej mytológie.

Glücková doteraz uverejnila dvanásť zbierok básní. Zbierka The Wild Iris z roku 1992 bola ocenená Cenou Williama Carlosa Williamsa a Pulitzerovou cenou. Za zatiaľ poslednú zbierku Faithful and Virtuous Night (2014) získala americkú Národnú knižnú cenu. Je tiež autorkou dvoch kníh esejí o poézii. V rokoch 2003 až 2004 pôsobila ako tzv. honorárna poetka (poet laureate) USA. Prednášala okrem iného aj na Stanfordovej univerzite, Bostonskej univerzite a na Iowa Writers Workshop. V súčasnosti pôsobí na Yalovej univerzite a žije v meste Cambridge v štáte Massachusetts.

Glücková je prvou Američankou ocenenou Nobelovou cenou od roku 1993, keď ju získala Toni Morrison. V roku 2016 sa prekvapujúco laureátom stal americký hudobník Bob Dylan. Predchádzajúcim básnikom, ktorý získal Nobelovu cenu, bol v roku 2011 Švéd Tomas Tranströmer.

V češtine a slovenčine vyšli doteraz tri Glückovej básnické zbierky: po česky Divoký kosatec (Opus, 2007) a Noc věrnosti a ctnosti (Argo, 2017), po slovensky Vidiecky život (Skalná ruža, 2018, preložila Jana Kantorová-Báliková). Jej básne boli aj súčasťou antológie poetiek a poetov amerického severovýchodu (Novej Anglie) pod názvom Vítr z Narrangasetu (Fra, 2002).

(Ilustračné fotografie: www.nobelprize.org, Wikipedia, FB Viktora Suchého.)

Zobraziť diskusiu (0)

Vidiecky život

Vidiecky život

Louise Glücková

Louise Glücková, vynikajúca súčasná americká poetka s koreňmi v Strednej Európe, je autorkou dvanástich zbierok básní. S jej menom sa spájajú ocenenia ako Pulitzerova cena za poéziu (1993), United States Poet Laureate (2003 – 2004), National Book Award v kategórii Poézia (2014) a mnohé ďalšie. Zbierka Vidiecky život dostala Griffin Poetry Prize, najvyššie medzinárodné ocenenie v Kanade za poéziu písanú v anglickom jazyku. Touto knihou v preklade Jany Kantorovej-Bálikovej sa Louise Glücková uvádza na Slovensku po prvý raz.

Kúpiť za 9,41 €

Noc věrnosti a ctnosti

Noc věrnosti a ctnosti

Louise Glücková

Básnická zbierka Louise Glückovej vyšla v roku 2014 a stretla sa s mimoriadnym čitateľským aj kritickým ohlasom; autorke za ňu bola oi. udelená National Book Award za poéziu. Skôr než o zbierku samostatných básní sa jedná o prepojené príbehy, ktoré síce vychádzajú z autorkinho života, ale majú oveľa všeobecnejší vplyv. Glücková svojím voľným veršom a zdanlivo jednoduchým jazykom dokáže čitateľa očarovať, prebudiť v ňom zvedavosť a prinútiť ho pozrieť sa na svet novými očami.

Kúpiť za 8,36 €

Divoký kosatec

Divoký kosatec

Louise Glücková

Dějištěm sbírky je autorčina vlastní zahrada, v jejíž intimitě i živě evokované realističnosti se setkávají, na způsob polyfonní hudby prolínají a doplňují tři hlasy: hlas lidské postavy, hlas rostlin a hlas Boha.

Kúpiť za 9,30 €

Podobný obsah

Kazuo Ishiguro: Pohřbený obr

Kazuo Ishiguro: Pohřbený obr

Budú ma čitatelia nasledovať? Pochopia, čo sa snažím robiť, alebo budú mať predsudky k povrchným prvkom knihy? Povedia, že je to fantasy?" To sú slová čerstvého nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Kazua Ishigura. Týkajú sa jeho najnovšej knihy Pohřbený obr, ktorá vyjde v češtine už 20. novembra. A my z nej máme ukážku.

Kazuo Ishiguro - Nobelova cena za literatúru 2017

Kazuo Ishiguro - Nobelova cena za literatúru 2017

Britský spisovateľ japonského pôvodu, ročník 1954. Man Booker prize už má doma na poličke. V češtine päť preložených kníh, šiesta s názvom Pohřbený obr sa chystá. A verte, že sa prekladateľ a nakladateľ teraz s knihou radi poponáhľajú. Knihu vydá 20. novembra vydavateľstvo Argo v preklade Lenky Sobotovej.