Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Noční dravec

Nástup Číny ako globálnej veľmoci bude zaiste patriť k významným megatrendom 21. storočia. Dominancia v ekonomickej oblasti pôjde ruka v ruke s vojenskými ambíciami a kde sú zbrane, musia byť nevyhnutne tajné služby. Pôsobivý špionážny román Noční dravec z prostredia súťaže tajných služieb v celosvetovom meradle z pera reportéra BBC otvára dosiaľ neprebádané literárne územia.

Na špionážnych románoch je zaujímavé, aké náročné je napísať kvalitný príbeh tak, aby zaujal. Musia byť vždy aktuálne a nezriedka hrozí, že s odstupom pár rokov stratia svoju atraktivitu. Bežné sledovanie zahraničného spravodajstva v médiách sa samo o sebe javí ako hromadenie uniknutých informácií a preto si zasluhuje pozornosť, ak sa objaví originálne spracovanie témy tajnej služby v kombinácii s aktuálnou otázkou, ako je napr. kyberbezpečnosť. Skúsený reportér BBC Adam Brookes bohato čerpal zo svojej spravodajskej práce v Číne a iných miest sveta a svoj podmanivý debut nazval Noční dravec.


Čína nemala nikdy jednoduché vzťahy s mocnosťami ako Veľká Británia a USA, a nepomáha tomu ani fakt, že množstvo informácií prichádzajúcich z Číny nie je vôbec jednoduché overiť. Napríklad existenciu pracovných táborov. Hneď na začiatku románu sme svedkami úteku hlavnej postavy, bývalého agenta britskej tajnej služby, Číňana s prezývkou Burák, ktorý sa snaží opätovne nadviazať kontakt s Britmi. Tí spočiatku váhajú, pretože o ňom takmer dve desaťročia nemali zmienku, ale vyhodnotia jeho užitočnosť a zapoja ho do akcie na získanie informácií o tajnom raketovom programe, o ktorom sa mylne predpokladalo, že skončil. Sieť vzťahov medzi agentmi a ich zdrojmi sa postupne komplikuje a to, čo bolo dohodnuté ako úloha s presným koncom naberá na nejasnosti a nebezpečenstve.

Hoci je Noční dravec debut, na každej strane vidíme, ako zručne a presne Brookes píše. Plynulosť deja a gradovanie napätia pripomína klasikov žánru, striedanie geografických lokalít vôbec nepôsobí rušivo a umiestnenie značnej časti príbehu do Pekingu prináša úplne nový svet plný ľudí, hluku, pouličného jedla a nemilosrdných zásahov polície. Až ku koncu knihy sa prejaví pomerne nová téma a tiež kontrast starého sveta špionáže so súčasným, založeným na ovládaní informačných technológií. Burák súčasnému svetu rozumie len z časti, nevie presne pochopiť obmedzenia a bariéry v prístupe k informáciám, spolieha sa na metódy, ktorým sa naučil v minulosti a to ho privádza do zložitých situácií.


Obklopuje nás neviditeľný svet digitálnych informácií a sú indície, že variácia na ozbrojené konflikty sa už odohráva aj v kyberpriestore. Navyše znalosť práce s novými technológiami a softvérmi vyžaduje zručnosti, akými málokedy disponujú vládni zamestnanci a zamestnávanie externistov z IT korporácií otvára nové a nové otázky o povahe bezpečnosti v blízkej budúcnosti. Treba sa preto nechať prekvapiť, s akými témami sa vo svojich ďalších špionážnych románoch bude zaoberať Adam Brookes, už teraz je ale zrejmé, že jeho nasledujúcu tvorbu sa naozaj oplatí sledovať.


Adam Brookes: Noční dravec
Preklad: Irena Steinerová
Kniha Zlín 2017
416 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Noční drave

Noční drave

Adam Brookes

Napínavý špionážny thriller z pera bývalého zahraničného korešpondenta BBC v Číne vykresľuje túto kontroverznú krajinu v neprikrášlené podobe a dáva nahliadnuť do špionážnych praktík tajných služieb. Z pracovného tábora utečie po dvadsaťročnom väznenia muž prezývaný Burák a uteká cez púšte severozápadnej Číny. Pred svojím zatknutím pracoval pre britskú tajnú službu, ale po návrate do Pekingu zisťuje, že sa medzitým všetko zmenilo a v nebezpečných uličkách veľkomesta mu hrozí smrť. Snaží sa spojiť so svojimi bývalými chlebodarcami prostredníctvom novinára Philipa Mangana a ponúka tajné informácie výmenou za vlastný život. Jeho tajomstvo je však cennejšie, než si ktokoľvek dokázal predstaviť a Mangan sa stále hlbšie zapletá do pavučiny klamstiev a intríg.

Kúpiť za 13,04 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.