Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nové smery umenia 21. storočia

Každý, kto sa pokúša zorientovať vo svete umenia čoskoro zistí, aký rozmanitý, chaotický a neraz ťažko uchopiteľný dokáže byť labyrint umelcov a ich ateliérov, performerov, výstav, bienále, aukčných domov, galérií a trhu s dielami. Vizuálne podmanivá kniha Průvodce světem současného umění nielenže sprostredkuje zákulisné príbehy, ale sprostredkuje aj predstavu o dianí v umení z menej známych oblastí sveta, ako je Afrika alebo Ázia.

Podtitul knihy historika umenia a konzultanta Deutsche Bank v oblasti výberu umeleckých diel Alistaira Hicksa znie Nové směry 21. století. Hicks svoj text chápe ako kompas na zorientovanie vo svete, ktorý osciluje od globalizácie k zvýrazňovaniu národnostnej identity, od existenciálnych problémov ku zdôrazňovaniu individuálneho úspechu a dosahovaniu šťastia. Zatiaľ čo strelky kompasu ukazujú na smery sever/juh, východ/západ, Hicksov kompas nazerá na umenie cez vyrovnanosť/nevyrovnanosť, intelekt/zmyslové vnímanie a pridáva dôraz na človeka alebo naopak na spoločnosť. Strelka kompasu pri jednotlivých dielach kmitá úplne odlišným spôsobom a sám Hicks opisuje, že ku niektorým dielam si hľadal dlhšiu cestu, kým prijal alebo porozumel ich významu.

Jednotlivé kapitoly nás postupne zavedú do Južnej a severnej Ameriky, Afriky a blízkeho východu, Ázie a Európy, pričom dôraz je kladený na umelcov a ich osobné výpovede. Hicks sa stretával s umelcami patriacimi do rôznych skupín alebo tvoriacimi samostatne. Svoju knihu v niektorých pasážach do určite miery poňal aj ako dialóg s veľkými intelektuálmi ako Ernst Gombrich alebo Edvard Said. Postupne zisťujeme, že pohľad umelcov z Afriky a Ázie je veľmi potrebný pre pochopenie javov ako napr. migrácia. Poukazujú na vznik a šírenie mýtov o rajskom živote v Európe, úplne pomýlenú predstavu pohodlia a komfortu vytvorené masovými médiami. Kontrast zavretých hraníc, autoritatívnych militantných režimov, nepriaznivej sociálnej situácie a luxusu videného v televízii vyvoláva napätie a výsledkom sú silné migračné vlny a tisíce utopených ľudí v morských vodách.


Veľa umelcov z Hicksovej knihy sa stavia dosť kriticky ku globalizácii, šíreniu jednoliatej ideológie a snažia sa odkrývať povahu moci, ktorej podoby sú skryté a prekrývané inými javmi. Na súčasnom umení potom fascinuje, aké rôznorodé otázky o povahe nášho sveta kladie: ako nás definuje moderná spoločnosť? Sme zhromaždiskom dát, ktoré je potrebné len roztriediť? Sú hranice (štátne, národné, etnické...) pevné, pohyblivé alebo nemajú žiadne presné kontúry? A čo ak sú hranice ukryté, ale o to pevnejšie dané napr. tradíciou? Ako reaguje individualistický Západ na identitu kmeňovej povahy? Umenie dráždi, relativizuje, vyhýba sa presným definíciám, skôr ponúka priestor na rozmanité interpretácie a diskusie. Hicks láka čitateľov k vlastnému bádaniu, hľadaniu videnia umeleckého diela a postavenia umelca v tomto frenetickom svete, aj preto sa ku knihe oplatí vracať, aby sme videli, ako sa so svetom vyvíjame a meníme tiež.



Alistair Hicks: Průvodce světem současného umění. Nové směry 21. století
Preklad: Martina Neradová
Kniha Zlín 2017
224 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Průvodce světem současného umění. Nové směry 21. století

Průvodce světem současného umění. Nové směry 21. století

Alistair Hicks

Jak se vyznat ve spletitém světě současného umění? Zvolit si zasvěceného průvodce, který poodhalí jeho nejpozoruhodnější zákoutí a dovede čtenáře k vytvoření vlastního úsudku. Právě historik umění a kurátor, Alistair Hicks, v bohatě ilustrovaném průvodci představuje nejen nejznámější „západní“ umělce, ale poodhalí i svět umění Afriky, Asie a Blízkého východu. Současné umění uvádí do dobového a místního kontextu a portréty umělců doplňuje osobními postřehy.

Kúpiť za 14,84 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.