Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Novinky v angličtine

Každý týždeň pribúda na Koziu kvalitná non-fiction literatúra a beletria v angličtine. Vyberám ju pre Vás starostlivo kus po kuse u našich dodávateľov, ktorí nám vozia knihy priamo z Veľkej Británie a USA. Hlavnými oblasťami sú knihy o histórii, prírodných vedách, psychológii, politológii, filozofii, umelej inteligencii, feminizme, knihy so zameraním na grafický dizajn, architektúru, komiksy, infografiky, mapovanie a ďalšie. Čítaním v angličtine získavate nielen vzácne privilégium čítať knižky skôr, než sa preložia do slovenčiny alebo češtiny, ale aj možnosť vypočuť si príbeh presne tak, ako sa autorovi či autorke zrodil v hlave.

Educated – Tara Westover

Napriek chudobe, radikalizovanému otcovi, či násilnému bratovi, dokázala Tara Westover získať život, po akom túžila. Príbeh veľkého utrpenia, ale aj odvahy, vytrvalosti a dôvery v seba samú je príbehom cesty za vzdelaním a vlastným životom. Autobiografická kniha odporúčaná Barackom Obamom aj Billom Gatesom ukazuje, akú esenciálnu rolu v našich životoch vzdelanie zohráva a prečo sa zaňho oplatí bojovať.

Adventures in the Anthropocene – Gaia Vince

Za posledné desaťročia ľudia pozmenili planétu za hranice všetkého, čo bolo kedy predstaviteľné. Novinárka Gaia Vince prináša pozorovania zo svojich ciest po svete, mapuje a objasňuje aké masívne sú naše zásahy do zemských ekosystémov a prečo sú tak veľmi závažné. Kniha je rozdelená do 10 kapitol, pričom sa každá venuje jednému celku ako napr. rieky, hory, lesy, mestá, čím dôkladne pokrýva a zodpovedá najrozličnejšie otázky a vzťahy aj ku klimatickým zmenám.

The Penguin Book of the Contemporary British Story

Najlepšie britské poviedky posledných 20 rokov sú zhromaždené v tejto unikátnej zbierke z kolekcie Pinguin Book. Nechýbajú autori ako Kazuo Ishiguro píšuci o láske, Irvine Welsh o mužoch, Zadie Smith o vojne a politike, či Mark Haddon o katastrofických svetoch.

The Singing Bones – Shaun Tan

Spisovateľ a umelec austrálského pôvodu dokáže aj z klasických rozprávok bratov Grimmovcov, vykúzliť mrazivé krátke mystriózne kúsky. Každý krátky text je doplnený fotkou sochy, ktorá príbeh nielen ilustruje, ale aj prehlbuje, je príbehom samotným. Shaun Tan napísal aj iné naše obľúbené knihy ako napríklad Tales From the Inner City, Erik alebo Pravidla léta.

The Spectators – Victor Hussenot

Nezvyčajná grafická novela skúma vzťah obyvateľov a mesta samotného, hrá sa s možnosťami, že svet je reflekcia nášho vnútra, či budovy podobami nás samotných. Použitie vodových farieb pripomína Brechta Evensa, no príbeh je skôr metaforický. Je to hra svetla a tieňov, krásny experimentálny počin.

Factfulness – Hans Rosling

Profesor Rosling objasňuje, aký je svet v súčasnosti a prečo sa stal takým akým je a hlavne prečo to, čo si o ňom myslím, je častokrát absolútne mylné. Čo sú faktory, ktoré ovplyvňujú a alterujú naše vnímanie, prináša istú nádej, že pokrok nemusí byť vždy na prvý pohľad očividný. Nabáda nás aj k premýšľaniu o hrozbách, ktoré sú naozaj relevantné namiesto strachovania sa o čosi, čo môže byť len informačný šum.

Art as Therapy – Alain de Botton, John Armstrong

V štyroch kapitolách, venovaných láske, prírode, peniazom a politike sa dozvieme, akým spôsobom dokáže umenie, architektúra, dizajn, či remeslá priniesť inšpirativné, kreatívne, či terapeutické riešenia. Kniha z množstvom obrazového materiálu nás vedie k poznaniu nielen rôznych diel, učí nás, ako ich lepšie vnímať, chápať a ako obohatiťsvôj pohľad na problémy, s ktorými sa v živote stretávame.

Guns, Germs and Steel – Jared Diamond

Držiteľ Pulitzerovej ceny Diamond predkladá vysvetlenia, prečo geografia ovplyvnila veľkou mierou rôzne historické udalosti, vysvetľuje prečo ľudia niektorých náboženstiev nikdy nezačali farmárčiť, prečo sa produkcia potravín šírila rôzne rýchlo na rozličných kontinentoch a vôbec, prečo sa svet vyvíjal tak odlišne? Výborná kniha na pomedzí histórie, biológie, ekológie a linguistiky, pripomína svojou komplexnosťou Sapiens od Yuvala Harariho.

How to Change Your Mind – Michael Pollan

Čoraz častejšie sa objavujú hlasy obhajujúce využitie psychadelických látok ako LSD, či DMT na psychoterapeutické účinky. Oceňovaný spisovateľ, novinár a aktivista Michael Pollan, predkladá obšírne vysvetlenie odkiaľ sa tieto látky vzali, akú rolu zohrávali už v pravekých spoločenstvách pre šamanov, či rôznych liečiteľov až po rôzne súčasné experimentálne laboratória. Snaží sa objasniť, v čom spočíva ich potenciál, no prirodzene aj úskalia, ktoré tieto látky meniace stav vedomia a pohľad na svet, so sebou prinášajú.

Aktuálne knihy a ich cenník nájdete pod príspevkom.

Zobraziť diskusiu (0)

Educated

Educated

Tara Westover

`An amazing story, and truly inspiring. The kind of book everyone will enjoy.

Kúpiť za 11,50 €

Adventures in the Anthropocene

Adventures in the Anthropocene

Gaia Vince

In recent decades human beings have altered the planet beyond anything it has experienced in its 4.5 billion-year history. We have become a force on a par with earth-shattering asteroids and planet-cloaking volcanoes.

Kúpiť za 13,95 €

The Penguin Book of the Contemporary British Story

The Penguin Book of the Contemporary British Story

Hensher Philip

A spectacular treasury of the best British short stories published in the last twenty years. We are living in a particularly rich period for British short stories.

Kúpiť za 27,50 €

The Singing Bones

The Singing Bones

Shaun Tan

Shaun Tan fans get to see his extraordinary talent applied to sculpture in this award-winning, lavishly presented collection of art based on fairy tales told by the Brothers Grimm. Artist Shaun Tan is world renowned for his singular vision and storytelling abilities.

Kúpiť za 24,95 €

The Spectacors

The Spectacors

Victor Hussenot

What if we are merely shadows, our characters defined by a simple inflection of light? The realm of possibilities open up, because in our world we are nothing but spectators.

Kúpiť za 18,95 €

Factfulness

Factfulness

Hans Rosling

'A hopeful book about the potential for human progress when we work off facts rather than our inherent biases.' BARACK OBAMA *the #1 Sunday Times bestseller * instant New York Times bestseller * an Observer 'best brainy book of the decade' * #1 Wall Street Journal bestseller * Irish Times bestseller * Audio bestseller * Guardian bestseller *

Kúpiť za 16,50 €

Art as Therapy

Art as Therapy

Alain de Botton, John Armstrong

This passionate, thought-provoking, often funny, and always-accessible book proposes a new way of looking at art, suggesting that it can be useful, relevant, and therapeutic. Through practical examples, the world-renowned authors argue that certain great works of art have clues as to how to manage the tensions and confusions of modern life.

Kúpiť za 14,50 €

Guns, Germs and Steel

Guns, Germs and Steel

Jared Diamond

A book of big questions, and big answers' Yuval Noah Harari, bestselling author of Sapiens WITH A NEW AFTERWORD FROM THE AUTHOR

Kúpiť za 11,99 €

How to change your mind

How to change your mind

Michael Pollan

The No.1 New York Times Bestseller 'Reminds us that the mind is the greatest mystery in the universe' Yuval Noah Harari, Guardian, Books of the Year

Kúpiť za 24,95 €

Podobný obsah

Čítanie v cudzom jazyku pre začiatočníkov aj pokročilých

Správy

Čítanie v cudzom jazyku pre začiatočníkov aj pokročilých

Hana Križanová, kníhkupkyňa z bratislavského Artfora, ktorá dlho pracovala vo viedenskom kníhkupectve a je dobre zorientovaná v cudzojazyčnej literatúre, vybrala zopár nových kníh v angličtine aj nemčine, ktoré stoja za pozornosť a môžete si ich prísť do Artfora prelistovať. Nájdete medzi nimi knihy pre maličké deti, ktoré sa cudzie jazyky len učia aj knihy pre mládež, ktorá čítanie v angličtine už zvláda.