Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čítanie v cudzom jazyku pre začiatočníkov aj pokročilých

Hana Križanová, kníhkupkyňa z bratislavského Artfora, ktorá dlho pracovala vo viedenskom kníhkupectve a je dobre zorientovaná v cudzojazyčnej literatúre, vybrala zopár nových kníh v angličtine aj nemčine, ktoré stoja za pozornosť a môžete si ich prísť do Artfora prelistovať. Nájdete medzi nimi knihy pre maličké deti, ktoré sa cudzie jazyky len učia aj knihy pre mládež, ktorá čítanie v angličtine už zvláda.

Rodičia a bilingválne deťúrence, mládež pracujúca na svojich skills, new friends from the Panenská Street and neighbourhood you are all welcome, herzlich willkommen, besuchen Sie uns gerne in unserem Buchladen auf der Kozia Strasse 20.

Je tu nový výber kusoviek. Čo by vám nemalo uniknúť?

Christoph Niemann – Words

Kniha Words obsahuje viac ako 300 anglických slov vysvetlených jednoduchými čiernobielymi kresbami. Je to skvelý darček pre každého, kto s angličtinou začína, ale aj tých, čo už začali a vedia oceniť kreslený humor.

Christoph Niemann – Abstract City

Nemecký grafický dizajnér pracujúci pre New York Times je známy svojím originálnym prístupom a novým pohľadom na každodenné situácie a predmety. V tejto knihe sú jeho rôzne pokusy s kancelárskymi predmetmi, lístím, smiešnymi grafmi a kolážami, ktoré rozosmejú deti a aj deti vnútri nás dospelých.

The Fan Brothers – The Night Gardener

To, že sa netreba báť noci a temných tieňov potvrdzujú aj bratia Fanovci. Keď malý William vyzrie z okna, uvidí, že sa za noc pred domom zjavila obrovská listnatá sova. Že sú kúzla všade okolo nás, sa presvedčíte na prvý pohľad.

Neil Gaiman, Dave McKean – Crazy Hair

Neverili by ste, čo všetko môže žiť vo vlasoch! Skvelá kombinácia Gaiman – McKean vás vtiahne do fantasticky ilustrovanej útlej knižky tak, ako vtiahne Maddie do šialených vlasov všetko naokolo. Môže to byť vlastne aj celkom nebezpečná cesta...

Lauren Wilford, Ryan Stevenson – Isle of Dogs

Videli ste posledný film kultového režiséra Wesa Andersona Psí ostrov? Ak nie, pozrite si ho a príďte si aj po sprievodnú knižku. Dozviete sa množstvo zákulisných informácií z rozhovorov s tvorcami, ako animovaný film vznikal a čím sa inšpiroval.

Philip Pullman – Grimms Märchen

Najklasickejšie nemecké rozprávky bratov Grimmovcov prichádzajú v novom prerozprávaní od Philipa Pullmana, známeho z jeho trilógie Temné hmoty. S obálkou od Shauna Tana je to verná záruka kvality a potešenia pre deti do 8 rokov.

Hugh Lofting – Doktor Dolittle

Čo keby ste rozumeli reči zvierat, mohli cestovať po celom svete a pomáhať im? Doktor Dolittle to teda rozhodne robí! Pre už trochu v nemčine zdatnejších čitateľov a čitateľky od 8 rokov je táto malá, pekne ilustrovaná knižka ako stvorená.

Tomi Ungerer – Der Mondmann

Legendárny rakúsky autor detských knižiek Tomi Ungerer rozpráva príbeh o mesačnom mužovi, ktorý sa zhora díva na Zem a závidí ľuďom všetku radosť a krásu, čo ich obklopuje. Rozhodne sa preto, že chytí kométu za chvost a príde na krátku návštevu. Čo všetko sa však môže zvrtnúť, sa dočítate v texte i dovtípite z krásnych autorských ilustrácií.

Samantha Friedman, Cristina Amodeo – Matisse und sein Garten

Spolupráca švajčiarskeho vydavateľstva Diogenes a slávneho múzea MoMA z New Yorku prinieslo nezvyčajnú knihu o maliarovi Henrim Matissovi, ktorý vďaka experimentovaniu s nožničkami a farebným papierom objavil úplne novú a nezvyčajnú cestu v umení. Farebné vystrihované kolážové ilustrácie podnietia detskú tvorivosť a povzbudia k objavovaniu vlastných kúzelných svetov.

Jon and Tucker Nichols – Herr Sauermann sucht seine Zähne

Alfred Sauermann sa jedného dňa zobudí a zistí, že nemá svoju protézu. Musí teda prehľadať všetky svoje veci a krabice, kde nájde snehové gule, gekóna, kancelársku spinku, ľavú papuču a iné veľmi potrebné veci. Smiešna kniha obsahuje plno slovíčok, ktoré vám jednoducho nesmú uniknúť ak sa chcete stať pravým Muttersprachlerom a pravou Muttersprachlerkou.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.

Z neba spadli tri jablká

Recenzie

Z neba spadli tri jablká

Na vydavateľskú činnosť legendárneho bratislavského Artfora je prosto spoľahnutie. K jubilejnému tridsiatemu výročiu na Kozej sa mi z ich utešene sa rozrastajúceho portfólia podarilo vyloviť ďalšiu jagavú autorskú perličku. Ide o arménsku spisovateľku píšucu po rusky Narine Abgarian. V edícii -klad jej vyšiel útly román s pôvabným názvom Z neba spadli tri jablká, ktorý do slovenčiny preložila Zuzana Bujačková a sú v ňom použité ilustrácie od Františka Hűbela.