Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Noviny Čo čítať? Už aj online.

Určite ste už niekoľkokrát listovali novinami Čo čítať?. Stoja za nimi tí istí ľudia, ktorí vymysleli aj magazín medziknihami.sk - ja, Jakub Kratochvíl, Tomáš Weiss, Mária Miklušičáková a zopár ďalších pomocníkov. Teraz sa nám podarilo sprístupniť obsah papierových novín aj na webe - nájdete ich na www.cocitat.sk.

Noviny Čo čítať? sme začali vydávať v roku 2013 pod hlavičkou Artfora po tom, ako nás zrazu osvietilo a povedali sme si – čo keby sme začali vydávať noviny? Máme to šťastie, že máme okolo seba veľa skvelých ľudí, s ktorými sa o knihách rozprávame a zdalo sa nám, že by sme mohli naše rozhovory nejakým spôsobom posunúť ďalej. S pomocou dizajnérov z Milk Studio sme našli formu a začali sme zbierať tipy od našich autorov, ilustrátorov, zákazníkov, spolupracovníkov, kníhkupcov, vydavateľov, od ľudí, o ktorých si myslíme alebo vieme, že čítajú veľa, sú kritickí a vedia upozorniť aj na neobvyklé, menšinové knihy všetkých žánrov. Začali sme robiť vlastné fotky kníh, rozhovory s autormi a kníhkupcami a reportáže. Postupne sme sa naučili robiť noviny úplne sami, teraz vznikajú celé v suteréne Artfora.



Pomôcť zorientovať sa v mori kníh, ktoré každoročne vychádzajú, však bolo len jedným z našich zámerov.

Druhým bolo hovoriť aj o tom, ako knihy vznikajú, aká je ich cesta k čitateľovi, ako funguje slovenský knižný trh, cenotvorba a pre porovnanie aj zahraničné kníhkupectvá a trhy.

A treťou úlohou, ktorú sme si dali, bolo vytvoriť platformu pre ostatné malé kníhkupectvá, ktorých je na Slovensku veľa a niektoré z nich sú viac ako len predajňami kníh :

V týchto kníhkupectvách knihy vyberajú ľudia, ktorí sa ku knihám nesprávajú ako k spotrebnému tovaru, neobjednávajú ich z distribúcie po paletách zabalených v nepriehľadnej fólii podľa ceny. Venujú im svoju pozornosť, majú v nich prehľad a dokonca ich aj sami čítajú. A preto sú iné. Možno sa tam pulty pod knihami neprelamujú, výber je špecifický, občas sa vo výklade mihne filozofia alebo poézia, niektoré knihy tam nenájdete vôbec, pretože ich tam kníhkupci mať nechcú a niektorým sa neušlo miesto, lebo kníhkupectvá prežívajú v skromných podmienkach, pod klenbami v starých domoch.

(Z úvodníka novín z roku 2013)


Snažíme sa byť stále v kontakte, pomáhať si, zdieľať a informovať verejnosť o tom, čo robia, akú majú históriu. Mohli by sme si byť navzájom konkurenciou, v mnohom aj konkurenciou sme, no našou skúsenosťou je, že spolupráca je lepšia cesta. Nakoniec, sme na jednej lodi a tak ako pri potravinách, ktoré môžu byť vyrobené v biokvalite s láskou a pozornosťou na Slovensku alebo vo veľkovýkrmni na druhom konci sveta, platí to aj pri knihách – nie je jedno čo kupujete, ale ani kde to kupujete. Keď podporíte svojich miestnych kníhkupcov, aj vaše mesto, jeho centrum, vaša ulica bude pestrejšie. Vymreté historické centrá miest sú realitou a nie je to fenomén, ktorý vznikol náhodou a bez príčiny.

Jeden príklad za všetky: do prvého čísla Čo čítať?, nám napísala aj Madla Rjabininová, ktorá spolu s Igorom Rjabininom založila pred 27 rokmi v Nitre Kníhkupectvo Pod Vŕškom. Madla s Igorom otvoria kníhkupectvo v utorok 27.6. poslednýkrát. Na Kupeckej ulici v samom centre Nitry zostane len Libresso a antikvariát Pod Vŕškom.

Prečítajte si, o čom písala pred necelými štyrmi rokmi Madla Rjabinonová v článku s názvom Kníhkupectvá ako to naše:

Poznáte to, keď nejde o život, nejde o nič. Nám, malým kníhkupectvám už ale ide o život. Pomôžete nám prežiť? Alebo nás už netreba? Sme na vymretie?

Dostanete všetko to, na čo ste si zvykli za tie dve desaťročia u nás, aj inde? Tam, kde ľahko a zdarma zaparkujete, tam, kde si v teple a v suchu môžete vybrať z tisícok kníh ... Je tam to, čo hľadáte?

Lebo ak áno, tak potom...

....my nevieme, či túto hru chceme a vieme hrať. Ale ak nás chcete udržať v hre, ostaňte s nami. Ak chcete pri svojich návštevách iných miest objaviť nové kníhkupectvo, popozerať, aké knihy predávajú, vdýchnuť tú osobitnú atmosféru a porozprávať sa s kníhkupcom, pretože v nákupných centrách nič nové neobjavíte – majú tam to isté ako v tom vo vašom meste - tak nakupujte knihy v miestnych, malých obchodoch. Nájdite – pracne -miesto na zaparkovanie, vydržte nepohodu počasia.

Ide totiž o život (vášho obľúbeného kníhkupectva).



Späť do budúcnosti, späť k novinám

Na zadnej strane novín Čo čítať? nájdete adresy kníhkupectiev. Ich adresy sa menia, niektoré zanikli, niektoré vznikli, niektoré sa presťahovali, niektoré nové sa hlásia, že by chceli byť v adresári. Máme už veľa stálych odberateľov, na noviny si ľudia rýchlo zvykli a radi by ich čítali aj častejšie, dokonca si ich predplatili. Tento rok preto vydáme tri čísla a na budúci štyri. Noviny tlačíme v náklade 17 tisíc kusov, sú zdarma a nájdete ich v kaviarňach, kníhkupectvách, knižniciach či kluboch po celo Slovensku. Financujeme ich zatiaľ z vlastných zdrojov a z inzercie – pričom sa snažíme, aby sa vám medzi tipy neprimiešali aj knihy zaplatené inzerentom. Výnimkou je náš dlhoročný mecenáš Ižďo, ktorý podporuje aj vydávanie mnohých dobrých kníh.

Vďaka prieskumu, ktorý sme si urobili medzi čitateľmi novín, sme urobili niektoré zmeny a rozhodli sme sa sprístupniť obsah aj na webe na www.cocitat.sk. Takže najmä vďaka neúnavnému Kubovi Kratochvílovi (jablko.sk) a vďaka Palovi Sopkovi z Backbone už nájdete na webe tipy z novín a tematické a žánrové výbery. Máte možnosť pozrieť si jednotlivé knihy a komentáre k nim, alebo jednotlivých ľudí a ich obľúbené knihy. Máte možnosť pridať vlastné tipy, zdieľať ich a odporúčať ďalej – za čo vám budeme veľmi vďační. Každý deň by sme radi pridali jeden tip a postupne zverejnili všetky texty zo starých čísiel. Ak máte pripomienky k funkcionalite, chcete nám odporučiť novú tému, ktorej by sme sa mohli venovať, chcete dostávať noviny, povedať svoj názor alebo nás chcete podporiť, napíšte na pr@artforum.sk


Monika Kompaníková

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

​Yuval Zommer: Deti vám povedia, že milujú knihy, ale nepovedia, že milujú Google.

Recenzie

​Yuval Zommer: Deti vám povedia, že milujú knihy, ale nepovedia, že milujú Google.

Takmer všetky názvy jeho kníh v angličtine sa začínajú písmenom B – Big Book of Bugs, Big Book of Blue, či Big Book of Beasts a v dvadsiatich štyroch jazykových mutáciách sa ich predalo viac ako pol milióna. Oceňovaný londýnsky ilustrátor Yuval Zommer napriek plnému kalendáru prišiel do Košíc na malý festival detskej knihy Punktík, aby deti naučil, ako jednoducho a presne nakresliť pavúky, húsenice a chrobáky a predstavil slovenské preklady svojich kníh.

Čo číta Samo Marec?

Tipy na dobré knihy

Čo číta Samo Marec?

Tím Čo čítať? a Jablko.sk bol na Pohode 2017. Šestica zaujímavých ľudí prezradila, aká kniha ich (v poslednom čase) ovplyvnila a čo čítali ako deti. Ako prvý prinášame knižný tip Sama Marca.

Čo čítajú Stanke, Kucbelová a Šindelka?

Tipy na dobré knihy

Čo čítajú Stanke, Kucbelová a Šindelka?

Tím Čo čítať? a Jablko.sk bol na Pohode 2017. Šestica zaujímavých ľudí prezradila, aká kniha ich (v poslednom čase) ovplyvnila a čo čítali ako deti. Nahliadnite do knižnice Richarda Stankeho, Kataríny Kucbelovej a Mareka Šindelku.