Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nový život

Orhan Pamuk patrí k spisovateľom, ktorých sa oplatí čítať nielen pre dej, ale predovšetkým pre estetický pôžitok zo samotného textu a kvôli myšlienkovému bohatstvu v ňom ukrytom. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 2006 patrí nielen k najvýznamnejším tureckým spisovateľom, ale býva tiež označovaný za jedného z najvplyvnejších intelektuálov 20. storočia.

Čo sa stane, keď sa študent vysokej školy zoznámi s atraktívnym dievčaťom, spozná knihu meniacu život, osvojí si identitu druhého človeka, váha, či vraždiť a vydá sa na roadtrip, po ktorom už nikdy nebude nič ako predtým? V románe Nový život od Orhana Pamuka si môžete byť istí, že nepôjde o banálnu zápletku, ale o sofistikovaný príbeh plný filozofických tém. Časť deja má dobrodružný charakter s kriminálnou zápletkou, ale román je napísaný lyrickým jazykom, vyžaduje určité sústredenie a je potrebné vyhradiť si naň čas a pokoj. Odmenou bude neustála intertextuálna hra, reflexie o povahe čítania a jeho závažnosti pre ľudský život.

„Ak tam kdesi ďalej voľačo existuje, je to obsiahnuté v texte, ale on sa rozhodol, že je zbytočné hľadať v živote to, čo našiel v texte. Lebo aj svet je prinajmenšom taký neohraničený, nedokonalý a plný chýb ako text.“

Niektoré motívy spája Nový život s iným Pamukovým dielom, s Čiernou knihou: prisvojenie si identity iného človeka, nazeranie na svet z jeho uhla pohľadu, pátranie po svojich priateľoch, ich minulosti a prítomnosti tak, ako keby ich nepoznali, postupné stieranie medzi osobnosťami rôznych ľudí. Hlavná postava putuje krajinou, aby našla svojho anjela, zmiznuté milované dievča a cestou odhaľuje o nej a aj o sebe čoraz hlbšie ukryté tajomstvá. Jeden z rozmerov putovania a hľadania má aj spirituálny rozmer a kniha, o ktorej každý zasvätený hovorí ako o Knihe, symbolizuje aj hľadanie absolútna.

„Ak vo mne knihy aj prebudili nutkanie hovoriť, bol to skôr ich vzájomný rozhovor v mojej mysli. Niekedy, keď sa knihy, ktoré som prečítal jednu za druhou, pustili do šuškania, mal som dojem, že sa mi vnútrajšok hlavy premenil na orchestrisko, kde si v každom kúte húdol nejaký hudobný nástroj, a uvedomil si, že vďaka tej hudbe som sa zmieril so životom.“

Plnohodnotné miesto v románe zastáva svetová literatúra. Názov knihy priamo odkazuje k rovnomennej knihe Danteho Alighieriho a prienikov s významných dielom dejín svetovej literatúry je tu omnoho viac: hľadanie podstaty lásky a toho, čo môže z lásky vyplývať, duševný prerod spôsobený smrťou, teda nový život. U Danteho bola sprievodcom po ríši mŕtvych Beatrice (považoval ju za anjela) , podobne u Pamuka je to anjel v podobe osudovej ženy v tomto svete živých. Jej zmiznutie je považované za tvrdú ranu od života a impulzom na cestu a hľadanie zmyslu. Viackrát nájdeme aj odkazy na dielo R. M. Rilkeho, ktorý sa pokúšal vo svojich Duinských elégiách porozumieť významu ľudského utrpenia. Ak je teda čitateľ ochotný podstúpiť cestu spolu s hlavnou postavou, nevzdá sa a vytrvá, odmenou bude ideová aj jazyková exkluzivita. Uveďme ešte, že čitatelia majú k dispozícii v prekladoch aj ďalšie Pamukove diela, v zátvorke sú roky vydania v slovenčine: Čierna kniha (2009), Múzeum nevinnosti (2011), Tichý dom (2014), Čosi čudné vo mne (2017), Moje meno je Červená (2018) a Červenovláska (2018)


Orhan Pamuk: Nový život

Preklad: Xénia Celnarová

Slovart 2018

248 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Nový život

Nový život

Orhan Pamuk

Román najvýznamnejšieho a najprekladanejšieho autora tureckej postmodernej literatúry je románom o hľadaní. Hlavný predstaviteľ si prečíta Knihu a tá ho podnieti hľadať nový svet a nový život. Vydáva sa na cestu, ktorá sa nikdy nekončí. Hoci si autor názov pre svoj román požičal od Danteho Alighieriho, putovanie jeho hrdinu je alúziou na cestu islamských súfijských mysliteľov k Pravde, teda k Bohu ako absolútnu a k splynutiu s ním.

Kúpiť za 13,45 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.