Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nula kelvinov

Jana Plauchová patrí medzi spisovateľskú elitu slovenskej fantastiky. Nespornú čitateľskú príťažlivosť jej románov potvrdzuje aj fakt, že sa venuje oblastiam, do ktorých sa odhodlá na Slovensku málokto. Vedecká fantastika so zameraním na skúmanie netradičných vedeckých aspektov a ich dosahov (hard sci-fi) predsa len nie je u nás dominantným žánrom a vzhľadom na nevyhnutnosť preniknúť hlbšie do vedeckého poznania si vyžaduje osobitnú odbornú prípravu (pričom nepodceňujem potrebu prípravy v iných žánroch).

Doterajšia tvorba Jany Plauchovej svedčí o systematickej a húževnatej práci, čo je vidieť na kvalite jej príbehov. Okrem poviedok a kratších textov by si čitatelia obľubujúci sci-fi mali určite prečítať romány Večnosť omylov (Artis Omnis, 2014), Úvod do teórie chaosu (Artis Omnis, 2016) a Druhá planéta (Artis Omnis, 2019). Prednedávnom vyšiel román Nula kelvinov, ktorý sa oblúkom vracia pred vydania spomínaných diel. Prvýkrát totiž vyšiel ešte v roku 2012 vo vydavateľstve Q111. Kombináciou vedeckej fantastiky a romance autorka spriada dejovú pavučinu tiahnucu sa desaťročia priestorom aj časom (aj keď jedna z hypotéz románu znie, že čas neexistuje).


Hlavnou postavou románu Nula kelvinov je David Settle. Životnú dráhu tínedžera významne formuje zvláštna vlastnosť jeho organizmu. Starne dvakrát pomalšie ako iní a to spôsobuje problémy v škole, v interakciách s rovesníkmi (ktorí, naopak, starnú dvakrát rýchlejšie ako on a Davida skôr alebo neskôr opustia) a tiež doma. O to väčší dosah naňho má ľúbostný vzťah s Molly, ktorý, zdá sa, získava úplne iný rozmer ako predchádzajúce známosti. V inom čase, v budúcnosti, bude David brilantný fyzik, pionier cestovania v čase. Jeho aktivita s nečakaným koncom však prinúti ďalších vedcov tiež podniknúť cestu v čase a dohliadať na „mladého“ Davida, pretože niečo vo vzťahu príčina – následok nie je vôbec v poriadku. Viac z deja nie je vhodné prezradiť, aby sa nepokazil zážitok z čítania, ale faktom je, že hlavne druhá polovica knihy je bohatá na dejové zvraty a vysvetlenia, ktoré sú celkom originálne.


Autorka nevytvára efektné samoúčelné časové paradoxy, kde hapruje logika. Prístup k cestovaniu v čase je tu premyslený, čitatelia sú postupne pripravovaní na prístup, v ktorom sa kladie dôraz na kauzalitu – udalosti do seba musia zapadať – na to si autorka potrpí. Šikovne tiež do knihy zakomponovala génovú manipuláciu, priaznivci vedeckých špekulácií budú určite spokojní. Jana Plauchová má nesporne veľké nadanie kombinovať „hard“ dimenziu so „soft“ a to robí jej romány čitateľsky prístupné pre širšie publikum. V tomto zmysle sú silnou stránkou Nuly kelvinov vnútorné konflikty postáv. Hoci sa všetky navonok týkajú Davida, je to len os, okolo ktorej sa vinie špirála drám jednotlivých účastníkov diania. Či už ide o Molly, alebo Davidových „strážcov“, každý vstupuje do deja s vlastnými motiváciami a rozpormi, s ktorými sa musí buď vyrovnať, alebo im podľahne.


Určitú rezervu má román v rozsahu strán, knihe by prospelo, ak by bola kratšia. Podarilo by sa tak vyhnúť miernej rozvláčnosti deja, pomohlo by to dynamike vývoja jednotlivých línií. V prvej polovici románu sa totiž zdá, že ide skôr o romantickú literatúru, čo však neskôr vyvažuje druhá polovica textu. Nič to však nemení na konštatovaní zo začiatku článku. Jana Plauchová je top autorka slovenskej vedeckej fantastiky, a kto má záujem o jej tvorbu, by určite nemal minúť ani jej stránku adhara.sk, kde sa dozvie podrobné informácie nielen o jej literárnej tvorbe, ale aj ďalších aktivitách, ktorým sa venuje.



Jana Plauchová: Nula kelvinov
Artis Omnis, 2022
548 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Nula kelvinov

Nula kelvinov

Plauchová Jana

David Settle od detstva čelí neobyčajnému problému – z neznámych dôvodov rastie a starne dvakrát pomalšie než iní ľudia. To, čo by v očiach iných bola výhoda, je pre neho prekliatím.

Kúpiť za 20,81 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.