Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

O pochopení mysle alebo Prečo mi to nikto nepovedal?

V mediálnom prostredí sa už niekoľko rokov hovorí o téme mentálneho zdravia, ktorá bola donedávna nepochybne tabu. V záujme zlepšenia povedomia o nej vznikajú podcasty, dokumenty, videá a v neposlednom rade aj knihy, ktoré otvorene hovoria o depresii či iných poruchách. Tie sú sčasti dôsledkom nedávnej pandémie a následnej sociálnej izolácie a v súčasnosti sú prudko na vzostupe. Nie každý má totiž prístup k psychoterapii, ktorá pomáha odstrániť prekážky na ceste k lepšiemu psychickému zdraviu. A práve z tohto dôvodu zhmotnila renomovaná odborníčka doktorka Julie Smith princípy psychoterapie vo svojej knihe.

Doktorka Julie Smith je klinická psychologička pôvodom z Veľkej Británie a jej kniha Prečo mi to nikto nepovedal? vyšla u nás uplynulý rok. Z hľadiska žánru ide o populárno-náučnú literatúru, pričom autorka sa v diele opiera o výsledky vedeckých výskumov na poli psychológie. Taktiež uvádza početné praktiky či teórie, ktoré sama využíva pri svojej práci psychoterapeutky. Čitateľ však nemusí mať strach – kniha nie je vyslovene odbornou publikáciou a je napísaná zrozumiteľne. Napokon, ide o príručku, prostredníctvom ktorej si dokáže pomôcť sám, stručne povedané, je to tzv. self-help book.

Vlastniť „kufrík s náradím“ nestačí
Pôvodná idea knihy vychádza z osobnej skúsenosti psychologičky, keď jej počas jednej terapie klientka adresuje otázku: Prečo mi to nikto nepovedal? Autorka toto poznanie dopĺňa vysvetlením, že niektorým z jej klientov stačilo vysvetliť princíp, prečo sa to či ono v živote deje, ako funguje myseľ a podobne, a od tohto sa už vedeli odraziť ďalej. Ak mám parafrázovať slová Julie Smith, tak čitateľom ponúka čosi ako kufrík s náradím – pričom vlastniť kufrík nestačí, musíte v ňom poznať všetky druhy náradia a vedieť s nimi zaobchádzať. Podľa toho, s akou situáciou práve zápasíte, si potom môžete zvoliť vhodný nástroj na jej prekonanie.

Dielo je rozdelené do ôsmich častí, ktoré pokrývajú časté problémy v živote, ako napríklad motivácia, stres, smútok či budovanie sebadôvery. Odborníčka v ňom zaujímavým spôsobom zhŕňa princípy psychoterapie a teoretické poznatky zo psychologického výskumu posledných rokov. Súčasťou jednotlivých kapitol nie je len teória, ale aj prax v podobe praktických cvičení, ktoré si čitateľ môže vyskúšať sám v pohodlí domova. Ide v podstate o tréning psychoterapie. Mnoho z cvičení je zameraných na získanie iného uhla pohľadu na konkrétnu situáciu, čo pomáha popasovať sa s ňou a napokon ju aj vyriešiť.

Ako knihu používať?
Na lepšie pochopenie toho, čo ste v danej časti prečítali, slúži krátke zhrnutie najdôležitejších myšlienok na konci kapitol. Zaujímavým zistením pre vás môže byť napríklad to, ako sa dá pracovať na vlastnej motivácii, ak sa vám práve nechce, či to, že emócie nie sú vaším nepriateľom, a preto pomôže, ak ich pomenujete a necháte im voľný priebeh. Autorka vás v rámci knihy tiež naučí techniku vizualizácie či správneho dýchania. Podotýka, že dôležitými aspektmi pre „úspech“ terapie sú dookola opakované veci ako spánok a zdravá strava či cvičenie a pohyb. Tie majú zásadný vplyv na fyzické, ale aj psychické zdravie.

Z toho plynie otázka: Ako knihu správne používať? Samotná autorka v nej spracovala osem najčastejších problémov, resp. situácií, s ktorými sa vo svojej vlastnej praxi stretáva. Aj preto odporúča, aby ste si v prípade potreby nalistovali kapitolu, ktorá hovorí o tom, s čím sa momentálne trápite. V nej nájdete objasnenie situácie podporené psychologickým výskumom či tvrdeniami z praxe, pričom lepšie pochopenie situácie môže pomôcť ľahšie sa s ňou vyrovnať. Dielo neponúka rýchle riešenia a ani to nie je jeho cieľom. Napokon, ani samotná terapia nevyrieši všetky otázky naraz – zásadná je aplikácia jej princípov do vlastného života.

Psychologička Julie Smith sa v rámci svojich aktivít na sociálnych sieťach snaží šíriť osvetu o témach duševného zdravia a možnej psychologickej pomoci tým, ktorí to práve potrebujú. Ak teda pôjde o vašu prvú prečítanú knihu z podobne ladených tém, pravdepodobne si z nej odnesiete množstvo nových vedomostí a radi sa k nej budete vracať. Pre tých však, čo sa o psychológiu zaujímajú podrobnejšie a majú toho načítaného oveľa viac, môže dielo pôsobiť ako zhrnutie už známych faktov či poznatkov. Napriek tomu je dôležitosť takejto publikácie a jej svojpomocný účinok potrebný a v súčasnosti aj veľmi žiaduci prvok.

Kniha nenahrádza odbornú psychologickú pomoc, preto ak ste v náročnej situácii, vyhľadajte odborníka.


Julie Smith: Prečo mi to nikto nepovedal?

Ikar, 2023

392 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Prečo mi to nikto nepovedal?

Prečo mi to nikto nepovedal?

Smith Julie

Ak zažívate ťažké obdobie, alebo si neviete dať rady so spracovaním niektorých emócií, klinická psychologička Julie Smith vám touto knihou môže zmeniť život. Vďaka nej zistíte, prečo sa cítite tak, ako sa cítite, a poradí vám, čo sa s tým dá robiť.

Kúpiť za 17,91 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.