Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Od elixírov po lieky

O medicíne bolo počas posledných rokov v informačnej sfére ohromné množstvo správ a bežne sa o nej hovorí aj v dennom spravodajstve. No často ide o výsek, konkrétnu situáciu bez širšieho kontextu. O to dôležitejšie sa potom javí poznať širšie súvislosti, obzvlášť ak sa v tejto oblasti pohybujú šarlatáni a samozvaní odborníci ohrozujúci zdravie jednotlivcov aj populácie. Lívia Hlavačková je odborníčka, ktorá napísala publikáciu, aká tu dlhý čas chýbala. Kapitoly z dejín medicíny sú zaujímavé, poučné, otvorené na diskusiu a pre zvedavcov aj doplnené o ďalšie zdroje informácií.

Od fantasy k medicíne
Čitatelia už možno poznajú meno Lívie Hlavačkovej v literárnej súvislosti a nebudú sa mýliť. Je autorkou oceňovanej fantasy série Gwind, množstva poviedok a v posledných rokoch sa stala pomerne známou aktivitami v popularizácii medicíny, často sa venovala vyvracaniu rôznych mýtov súvisiacich so zdravím. Vyštudovala medicínu, získala doktorát z patológie a zo súdneho lekárstva, venuje sa farmaceutickej medicíne, teda „všeobecným zásadám týkajúcim sa najmä vývoja, registrácie a predaja liekov“. Jej popularizačné príspevky boli obľúbené, pretože dokázala prirodzeným jazykom vysvetliť aj zložitejšie otázky. A je to tak aj v knihe Od elixírov po lieky.

Prečo je dôležité čítať knihu o dejinách medicíny? Nejde len o zbierku kapitol zameraných na rôzne, z dnešného pohľadu nezvyčajné postupy, ktoré v minulosti boli bežné, ale kniha je predovšetkým ukážkou dlhého a trvanlivého úsilia ľudstva skúmať a prispievať k zlepšeniu kvality života. Nezaobišlo sa to bez sporov, trvaní na omyloch, argumentovaním tradíciou, aj keď nebola založená na dôkazoch, svoj vplyv zohrala aj náhoda. Výborné na knihe je tiež, že ukazuje aj odvrátenú stranu medicíny, výskumy, ktoré boli neetické, a aj také, ktoré priniesli skôr bolesť a utrpenie. Napr. pokusy v nemeckých a japonských nacistických táboroch alebo lobotómie v 20. storočí sú opísané naozaj desivo. Zásadné informácie sa tiež dozvedáme zo súčasnosti o procese schvaľovania liekov, čo všetko sa udeje, kým sa liek dostane do distribúcie.

Zdravie a dezinformácie
Celou knihou nás sprevádza téma elixírov, magických liekov, šarlatánov a dezinformácií o liečbe menej aj veľmi vážnych ochorení. Vznik niektorých alternatívnych liečebných postupov sa dá historicky identifikovať len približne (ide hlavne o prístupy s pôvodom v Ázii), vznik iných sa dá spojiť s úplne presným obdobím (napr. homeopatia). Autorka vždy vysvetlí, v čom spočíva metóda takéhoto prístupu, v čom je sporná alebo úplne zavádzajúca. Jej prístup je veľmi užitočný aj v tom, že predkladá otázky, ktoré môžu klásť aj čitatelia tým, ktorí tieto metódy presadzujú v súčasnosti a presviedčajú o ich efektivite.

Na medicíne je fascinujúce, že neustále prebieha ďalší výskum, a nie je nezvyčajné, že to, čo mohlo platiť pred niekoľkými desaťročiami, je pod vplyvom nových informácií už zastarané. Preto niekedy celkom prekvapuje, ako niektorí ľudia trvajú na správnosti liečby starej stáročia, hoci neexistujú dôkazy o jej úspešnosti okrem viet typu „mne to zabralo, takže niečo na tom je“. Cieľom knihy, samozrejme, nie je formátovať zmenu myslenia čitateľov, ale skôr podnietiť uvažovanie predkladaním dôkazov a kladením otázok. Preto má zmysel skôr pre zvedavé typy a nie militantných obhajcov alternatívnych spôsob liečby. Predovšetkým však ide o dejiny medicíny, takže najviac si knihu užijú tí, ktorých lákajú príbehy o tom, ako boli vynájdené lieky, aké sa praktizovali liečby, rôzne nástroje, proces objavovania vírusov, baktérií, kedy boli založené lekárne, nemocnice a pod. Život ľudí je krehký, a na dejinách medicíny je vidieť, že nespočetnému množstvu ľudí v minulosti (a následne v súčasnosti) záležalo na tom, aby bolo zdravie človeka na prvom mieste.


Lívia Hlavačková: Od elixírov po lieky
Artis Omnis, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Od elixírov po lieky

Od elixírov po lieky

Hlavačková Lívia

Príbeh o tom, ako sme sa prepracovali od liečebných postupov antického Grécka až po moderné prípravky, je plný fascinujúcich kontrastov. Kniha Od Elixírov po lieky je nabitá zaujímavými a užitočnými informáciami. Ponúka prehľad dôležitých míľnikov medicíny a farmácie, ale aj kurióznych postupov liečby či receptov dávnych odvarov a mastičiek. Zároveň priamo zo zákulisia farmaceutického priemyslu predstaví vývoj liekov, opíše, aké hrozivé kauzy spojené s výskumom ľudstvo zažilo, a vysvetlí aj nástrahy novodobých elixírov dnešných šarlatánov.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.