Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Juh proti severu (A naopak)
Artur Domosławski v tejto vskutku masívnej správe aspoň čiastočne zachytil takmer všetok marazmus nejakým spôsobom strpčujúci každodenné bytie dobrým trom štvrtinám planéty. Ak by sme mali hľadať nejaký jednotiaci zemepisný prvok, tak prakticky napospol ide o regióny nachádzajúce sa južne od bohatých brehov Európy a severoamerického kontinentu. Autor počas viacerých rokov mnohokrát precestoval nezanedbateľnú časť z týchto destinácií. Stretol sa s množstvom skutočne mimoriadne rozličných ľudí prináležiacich k rôznym sociálnym, etnickým, národnostným i náboženským skupinám, ktorých naliehavé volanie nám tu sprostredkúva.

Priestor dostávajú i viacerí politickí či zákonodarní činitelia, prípadne ďalší iní ľudskoprávni aktivisti lokálnej či medzinárodnej úrovne, ktorí sú v tej-ktorej konkrétnej problematike nejakým spôsobom zainteresovaní. Domosławski neobchádza ani historické dôvody, ktoré aspoň v najzákladnejších rysoch približujú hlbší pôvod problémov tyranizujúcich zmieňované svetové lokality. Výsledkom je teda vskutku zničujúca správa o stave sveta, ktorá však napríklad i vo svetle najsúčasnejšieho politického vývoja v niektorých z inkriminovaných oblastí určite dokáže vyvolať mimoriadne búrlivé dišputy, kde si každý koľko-toľko zorientovaný bude vedieť prisadiť svoje pádne „za“ i „proti“.

Sýty hladnému neverí (A naopak)
Je to zbierka tragédií a katastrof skutočne obludných rozmerov: sociálne vylúčenia na základe rodu, farby pleti, vierovyznania. Totálna generačná i štrukturálna chudoba spojená s absolútnym nedostatkom... všetkého. Otvorené i skryté genocídy, skorumpované diktátorské režimy ničiace vlastných ľudí kvôli udržaniu sa pri moci, besniaca pouličná kriminalita či organizovaný zločin bujnejúci v nekonečných mutáciách, armádny či policajný teror, „klasický“ terorizmus, ozbrojené konflikty nielen etnického či náboženského, ale už i sociálneho charakteru priamo vyplývajúceho z klimatických zmien.

To je len zbežný výpočet patológií, ktorým Domosławského vylúčení musia čeliť každý deň a často v podstate celý život. Autor tieto príbehy jednotlivcov i celých komunít zachytáva s empatiou a pochopením, ale bez citového vydierania. Jeho pohľad je v plnej miere spravodajsky konštruktívny. V rámci možností čo najkomplexnejší, zameraný na konkrétne situácie s jasným opisom ich príčin a z nich vyplývajúcich následkov. Domosławski si priveľmi nezakladá na literárne vybrúsených vetách. Plne mu postačuje zrozumiteľné vykreslenie predkladaného problému. Takže i jeho rukopis je v prvom rade transparentný, dokumentaristicky presný, sociálnokriticky úderný a (áno) angažovaný, kde je všetko potrebné na svojom mieste. Čo však s týmito desivými problémami na zodpovedných postoch (ne)mienime robiť, žiaľ, očividne zostáva otázkou viac či menej ťarbavého politického lavírovania, nejasných pavedeckých dohadov a nebezpečných populistických špekulácií.

Aj z týchto dôvodov preto vynikajúca reportáž Artura Domosławského vyznieva ako suché oznámenie o časovanej bombe, ktorej dávny výbuch sme úspešne odignorovali, a tento stav nás pravdepodobne privedie minimálne centimeter pred brány horúcich pekiel. Koniec oznamu.

Artur Domosławski: Vylúčení

Absynt, 2018 (edícia Prekliati reportéri)

Preklad: Alexander Horák

520 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Vylúčení

Vylúčení

Domosławski Artur

V rukách držíte encyklopédiu toho najhoršieho, čo súčasný svet pozná. Hlad.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.

Nemesis

Recenzie

Nemesis

Amazonský dažďový prales, futbal, Pelé, Maracanã, pláže, samba, karnevaly a socha Krista v Riu. Nenájde sa nikto taký, čo nespozná Brazíliu. Toto najotrepanejšie klišé o najväčšom juhoamerickom štáte vyskakuje hádam zo všetkých bedekrov lákajúcich turistov na dovolenku snov. Každá minca má však dve strany a ani tu to nebude výnimka. Nikdy však nie je na škodu zoznámiť sa aj s tou oveľa škaredšou. Ako čitatelia máme šťastie na výborného sprievodcu, ktorý nám ju plne odhalí aj v nám dôverne známom domácom prostredí, ktorého bezpečie by sme po tejto skúsenosti mali patrične doceniť.