Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Odpadlík

Paul Beatty sa radí k výrazným predstaviteľom súčasnej (afro)americkej tvorby. Autor štyroch románov a dvoch poetických zbierok bol ako vôbec prvý americký spisovateľ ocenený prestížnou Man Bookerovou cenou. Dostal ju za provokatívny román s názvom Odpadlík. Oprávnenosť jej udelenia už nejaký čas môžu posudzovať i slovenskí knihožrúti, lebo na náš trh ho v rámci edície Odeon – svetová literatúra v preklade Jozefa Kota uviedlo vydavateľstvo Ikar.

Beatty je ukotvený v politickej satire, ktorej žánrové hranice rozširuje naozaj razantne a nekompromisne.

Príbeh začína v momente, keď rozprávač s priezviskom Ja a prezývkou Odpadlík stojí pred Najvyšším súdom, kam ho priviedli veľmi bizarné udalosti. Hlavný hrdina - sám obeť pochybných sociálnych experimentov, ktoré na ňom páchal vlastný otec - skúšal vrátiť na „mapu sveta“ zaniknutú černošskú losangeleskú štvrť Dickens, a to spôsobom vskutku originálnym. Totiž zavedením otroctva a segregácie na základe absurdného faktu, že ak majú jednotlivci právo slobodnej voľby, môžu si zvoliť aj otroctvo. Demokratický systém to má umožniť.

K realizácii tejto svojráznej filozofie si Odpadlík prizve adekvátneho partnera: najslávnejšieho „Dickensana“, Hominiho Jenkinsa, bývalú detskú hereckú hviezdu seriálu Malí uličníci, populárnom v „starých časoch a pevných poriadkoch.“ V pásme nepochopiteľných a ešte nepochopiteľnejších absurdít sa postupne odhaľujú „korene zla“ sužujúce modernú Ameriku, ale, samozrejme, Beatty ide oveľa ďalej. V texte sa preto odzrkadlí politické, sociálne a kultúrne vrásnenie, ktoré tvárnilo americký život posledných možno aj sto rokov.

Paul Beatty je pre satirické písanie priam stvorený. Bez bázne a hany s chuťou ironizuje „sväté američanstvo“ nech už si pod tým predstavíte čokoľvek, majúc akúkoľvek „farebnú“ príslušnosť. Nepokryte sa naváža do černošstva, belošstva, aziatstva či mexikánstva, trpko zosmiešňujúc ideály rovnosti a humanizmu, ktoré pre niektorých nefungujú ani na papieri, nieto ešte v realite. Odsudzuje nalinajkované stereotypy, zavedené mýty, predpojatosť či obyčajnú ľudskú hlúposť a obmedzenosť. Nikto sa tu príliš nešetrí, Beattyho uštipačný jazyk sa s radosťou obtrie o každého.

Samotný text oplýva vcelku jasnou, lineárnou naráciou, ale nevstrebáva sa vôbec ľahko. Na istej (v dobrom slova zmysle) kostrbatosti mu pridávajú časté odbočky od hlavnej línie. V prvom rade však treba brať na zreteľ, že Odpadlík je apriórne určený rýdzo americkému publiku, pretože sa tu nachádza ohromné množstvo odkazov a narážok na čisto americké politické a kultúrne reálie, čo môže nevytrénovaného čitateľa trochu zmiasť a účinok výslednej pointy mierne utlmiť. (Minimálne ja som na prvý raz určite všetko nepobral.)

Napriek tomu je však samotný príbeh dostatočne silný, šťavnatý a nápaditý na to, aby vyvolal vlnu hlasného, i horkého smiechu. Odpadlík je výborná politická fraška, trpko parodujúca boľavé miesta amerického sna.

Paul Beatty: Odpadlík

Vydal: Ikar (Edícia Odeon – svetová literatúra) 2017

Preklad: Jozef Kot

336 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Odpadlík

Odpadlík

Paul Beatty

Rozprávač Odpadlíka, ktorý sa narodil v „agrárnom gete“ Dickensu na južnom okraji Los Angeles, sa zrieka osudu Kalifornčana nižšej strednej vrstvy: „Umrel by som v tej istej izbe, v ktorej som vyrastal, a hľadel na pukliny v štukovom strope, ktoré sú na ňom od zemetrasenia v šesťdesiatom ôsmom.“ Vychoval ho osamelo žijúci otec, kontroverzný sociológ, a detstvo strávil ako subjekt psychologických výskumov s rasovým zameraním. Verí, že otcovo priekopnícke dielo sa zavŕši monografiou, ktorá vyrieši rodinné finančné problémy.

Kúpiť za 13,21 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.