Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Život nie je vždy vľúdny. Vie byť mrzký, uťahaný, nedobrý, nedopraje a potrápi. O štipku smutnejšie to vie byť v prípade detí, tých drobných tiel, ktoré namiesto poznávania sveta rovno čelia jeho temnejším stránkam: samy, zmätené a nedotknuté. Popasovať sa s tým dá rôzne a svoje o tom vie aj František: sarkastický a trefný osem- či deväťročný chlapec, ktorého vychovávajú mníšky v kláštore spoločne s ďalšími sirotami.

Nemá cenu trápiť sa životom: život je bezcenný
Silnou stránkou života sú jeho slabé stránky: znie vám to ako paradox? Samozrejme, že znie. Na druhej strane si vravím, že práve tie ťažšie obdobia prinášajú do života množstvo zamyslení a intenzívnejšieho pochopenia. Možno aj preto sa František zamýšľa tuho a rád, možno preto mu to tak ide, analyzovať, komentovať a rozprávať o živote s takou ľahkosťou a trpkosťou zároveň, vecne a humorne. Hlavne teda humorne.

Na konci každej temnoty sa skrýva vtip
Nie je cieľom mojej recenzie odhaliť vám silné miesta tejto útlej a vtipnej knihy. František si prechádza kadečím, smutným aj veselým, viac teda tým ťažším ako ľahším, myslím, že dokonca výrazne viac trpí, než si to dokáže sám pripustiť. Aj napriek tomu, že väčšina situácií v jeho živote nestojí za nič, aj napriek tomu, že hoci nechce byť adoptovaný, tak veľmi chce, aj napriek tomu sa vie z toho špičkovo vypísať a pobaviť: najmä nás čitateľov.

František vie písať komentáre o živote a jeho situáciách
Aké je to byť sirotou a vnímať Deň matiek, otcov či starých rodičov? Ako vníma zblíženie dieťa, ktoré zblíženie nikdy v skutočnosti nezažilo? Ako veľmi si možno v živote ublížiť a čo s tým následne robiť? Ako odpovedať na otázky, ktoré nemajú (minimálne na začiatku) odpovede?

František vie. František má odpovede. Niekedy vami prejdú rýchlo, niekedy sa zamyslíte, inokedy vám je clivo alebo sa začnete nahlas smiať. A tiež zamýšľať nad tým, o čo ľahšie by to bolo, keby na konci každej mizérie stál vtip alebo aspoň možnosť zasmiať sa. František je rozhodne inšpiratívny rozprávač a komentátor.


Filip Zawada: Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Preklad: Lucie Zakopalová

Argo, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Zawada Filip

Za tuhle knihu by měl jít autor do pekla, tedy kdyby nějaké peklo existovalo a jemu by se chtělo někam jít – to by o románu Filipa Zawady asi napsal jeho hrdina. Malý chlapec ze sirotčince, který vedou jeptišky.

Kúpiť za 13,45 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.