Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Opäť Zrazu klope ktosi na dvere

K najnovšej poviedkovej knihe Osem percent ničoho obľúbeného Etgara Kereta prichádza na pulty dotlač jeho najstaršej zbierky z edície Artfora. ​Zrazu klope ktosi na dvere vyšlo prvýkrát v roku 2012. Keretov štýl nehľadal svojich fanúšikov dlho a zbierka sa dostala medzi vypredané tituly. Od 11. augusta po nej budeme môcť opäť siahnuť vo vynikajúcom preklade Silvie Singer.

Zrazu klope ktosi na dvere

„Povedz príbeh,“ prikazuje mi bradatý muž, ktorý sedí na pohovke u mňa v obývačke. Situácia, priznám sa, nie je veľmi príjemná. Ja predsa príbehy píšem, a nie rozprávam. A ani to nerobím na objednávku. Posledný človek, ktorý chcel, aby som mu niečo porozprával, bol môj syn. Bolo to pred rokom. Rozprával som mu niečo o víle a hrabošovi, už sa ani nepamätám čo, a za dve minúty už spal. Ale tu sa situácia podstatne líši. Môj syn nemá bradu, ani pištoľ. Môj syn o príbeh pekne poprosil, lenže tento chlapík sa ma jednoducho snaží o príbeh olúpiť.

Snažím sa vysvetliť bradáčovi, že keby vrátil pištoľ do púzdra, bolo by to len v jeho prospech. V náš prospech. Ťažko vymýšľať príbeh, keď vám niekto mieri nabitou zbraňou na hlavu. Lenže ten chlap trvá na svojom. Keď v tejto zemi chcete niečo dosiahnuť, vysvetľuje mi, treba si to presadiť násilím. Je to prisťahovalec zo Švédska. Vo Švédsku je to úplne inak. Pokiaľ tam niečo chcete, slušne o to poprosíte a väčšinou to aj dostanete. Lenže nie v tomto parnom a dusnom Oriente. Stačí týždeň, aby človek pochopil, ako to tu funguje - či skôr nefunguje. Palestínčania pekne poprosili o svoj štát. Dostali ho? Hovno dostali. Tak sa rozhodli vyhadzovať do povetria deti v autobusoch, a hneď ich všetci začali počúvať. Židovskí osadníci chceli zahájiť rozhovory. Niekto sa s nimi bavil? Figu borovú. Tak začali okolo seba mlátiť, na pohraničníkov vyliali trochu horúceho oleja a naraz im vyšli v ústrety. V tomto štáte je zrozumiteľná len sila a je jedno či ide o politiku, ekonomiku alebo parkovacie miesto. Silnejší vyhráva.

(...)

„Dvaja ľudia sedia v izbe,“ začal som, „zrazu počuť zaklopanie na dvere“. Bradáč sa narovnal. Na chvíľku sa zdalo, že ho ten príbeh zaujal, ale nie. Počúva niečo iné. Niekto naozaj klope na dvere.

„Otvor,“ hovorí mi, „ale o nič sa nepokúšaj. Vyhoď toho človeka odtiaľ čo najrýchlejšie, inak to zle dopadne.“


Lieland

Roby vymyslel svoju prvú lož, keď mal sedem rokov. Mama mu dala starú pokrčenú bankovku a poprosila ho, aby jej išiel kúpiť do obchodu krabičku dlhých Kentiek. Lenže za tie peniaze si Roby kúpil zmrzlinu. Drobné, ktoré mu vydali, schoval pod veľký biely kameň na zadnom dvore budovy, kde bývali. Keď sa vrátil domov, povedal mame, že ho na ulici zastavil strašný ryšavý chlapec, ktorému chýbal predný zub, dal mu facku a vzal mu peniaze. Uverila mu. A odvtedy Roby neprestal klamať.

(...)

Robyho Elgrabliho sprevádzalo v jeho živote veľa lží. Chromé a choré lži, násilné aj zlé. Lži na nohách i na kolesách. Lži v saku aj s fúzami. Lži, ktoré mal vymyslené za minútu. Nikdy by ho nenapadlo, že sa s nimi ešte niekedy stretne.

(...)

„Tu” bolo miesto niekde inde, ale zároveň mu bolo povedomé. Bolo to totiž miesto zo snu o jeho matke. Celé biele, bez stien, bez podlahy, bez stropu a bez slnka. Len bielo a automat na žuvačky. Automat na žuvačky a drobný, škaredý ryšavý chlapec, ktorého Roby akosi minul na prvý pohľad. Skôr než sa naňho Roby stihol usmiať alebo mu niečo povedať, ryšavec ho celou silou kopol do nohy a sotil na kolená. Teraz, keď kľačal na kolenách, stonajúc od bolesti, boli s chlapcom v rovnakej výške. Ryšavec sa mu pozrel do očí a napriek tomu, že Roby vedel, že sa nikdy predtým nestretli, bolo mu na tom chlapcovi niečo povedomé. „Kto si?“, spýtal sa ryšavého chlapca, ktorý stál naproti nemu a lapal po dychu. „Ja?“ usmial sa podlo ryšavec a pritom poodhalil chýbajúci predný zub. „Som tvoja prvá lož.“

Zobraziť diskusiu (0)

Zrazu klope ktosi na dvere

Zrazu klope ktosi na dvere

Etgar Keret

Etgar Keret patrí k najobľúbenejším autorom v Izraeli a k jedným z najviac prekladaných izraelských spisovateľov v zahraničí. Je majstrom krátkej poviedky, ale píše aj filmové scenáre, poéziu, divadelné hry a komiksy.

Kúpiť za 10,80 €

Osem percent ničoho

Osem percent ničoho

Etgar Keret

Autorov vlastný výber jeho obľúbených raných poviedok, ktorý zostavil špeciálne pre Artforum. Päťdesiatjeden rôznorodých príbehov, ktoré sa kľudne mohli stať komukoľvek z našich známych. Alebo nemohli?

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Poviedka mesiaca máj 2020: Olivy alebo blues na konci sveta

Poviedka mesiaca máj 2020: Olivy alebo blues na konci sveta

Obľúbený izraelský poviedkar Etgar Keret už v minulosti zostavil knihu poviedok špeciálne pre vydavateľstvo Artforum (zbierka Osem percent ničoho). Teraz nám poskytol na zverejnenie svoju novú, knižne nepublikovanú poviedku. Inšpiráciu k nej priniesla korona karanténa. Prinášame vám ju exkluzívne na Medzi knihami v preklade Silvie Singer.

Rozhovor s Etgarom Keretom na Rádiu FM.

Správy

Rozhovor s Etgarom Keretom na Rádiu FM.

Nahrávka rozhovoru.

Rozhovor s Etgarem Keretem: Jsem synem imigrantů

Rozhovor

Rozhovor s Etgarem Keretem: Jsem synem imigrantů

Izraelský autor Etgar Keret (1967) je bytost, kterou si Artforum oblíbilo a vydalo jí zatím dvě knihy. Tenhle postmoderní Hebrej se prý cítí v současném Izraeli trochu jako imigrant. Asi i proto kolem sebe dokáže i ve vážných věcech vidět humor. Tolik absurdit je kolem nás. Někdy pomůže už opravdu jen ironie. Rozhovor z Literarní.cz