Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Pán z Baker Street

Druhé pokračovanie súborného diela príbehov Sherlocka Holmesa prináša dvanásť rozmanitých zločinov a v skvostnom grafickom prevedení ukazuje slávneho detektíva a jeho pomocníka dr. Watsona pri riešení na prvý pohľad jednoduchých, ale vo vnútri zložitých problémov. Pretože také mu, ako viackrát zdôraznil, imponovali najviac. V knihe Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa sa nachádzajú viaceré najobľúbenejšie príbehy nielen čitateľov, ale aj samotného autora.

Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) si v priebehu spisovateľskej kariéry vypestoval k svojej najznámejšej postave rozporuplný vzťah. Priniesla mu slávu, zároveň ale pocítil, aké to je byť obeťou vlastnej kreativity a nemalej fanúšikovskej základne. Prvé príbehy vydané nanovo v slovenčine minulý rok v knihe Sherlock Holmes 1: Štúdia v krvavočervenom, Podpis štyroch boli ešte len predzvesťou fenomenálneho úspechu, ktorý mu neskôr priniesli poviedky nedávno vydané v druhom diele s názvom Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa. Po viac ako sto rokoch od pôvodného vydania môžeme povedať, že ich vtip, dynamika, jedinečná štylistika, originalita a dôraz na racionálne postupy pri riešení záhad pôsobia stále atraktívne a efektne neraz bez kvapky krvi. Doyle dokonca vytvoril aj akýsi protipól k Holmesovi a to v postave profesora Challangera známeho predovšetkým z románu Stratený svet (SnowMouse Publishing 2017), detektívnemu triumfu sa ale nevyrovnal.

Okrem vrážd tvoria portfólio Holmesových prípadov rôzne podvody, vydieranie, lúpeže, krádež identity a klamstvá zamaskované za dobré úmysly. Pri zločine nemusí nevyhnutne niekto zomrieť, zlo si nachádza cestu mnohými, aj nenásilnými cestami. Na konci však vždy ostáva zlomený človeka a slávny detektív robí aj rozhodnutia, pri ktorých napr. občas zamlčí skutočného strojcu zločinu aby predišiel inému nešťastiu. Metóda odhaľovania pritom ostáva stále rovnaká: ako prvé sa analyzujú jednotlivosti, tie sú potom dané do vzájomných súvislostí, pričom sa predpokladá, že prvotné a dobre známe fakty sú len klam. Sherlock Holmes prostredníctvom nenápadných detailov úplne rozvracia očividné závery vyplývajúce z dostupných informácií. Preto je neoceniteľný aj pre Scotland Yard, hoci to ich inšpektori neradi pripúšťajú. O tom svedčí aj úvaha verného spoločníka dr. Watsona:


"Som presvedčený, že nie som o nič menej chápavý ako moji blížni, ale zakaždým, keď som mal do činenia so Sherlockom Holmesom, dospieval som k presvedčeniu, že som obyčajný hlupák. Aj tentoraz: vypočul som si všetko, čo si vypočul on, videl som všetko, čo videl on, ale napriek tomu z jeho slov bolo zrejmé, že celkom jasne vidí nielen to, čo sa stalo, ale aj to, čo sa stať má, zatiaľ čo pre mňa zostávala celá záležitosť zahalená závojom tajomstva, navyše na mňa pôsobila groteskne."


Popredný znalec detektívneho žánru Kornel Földvári v knihe O detektívke (Koloman Kertész Bagala 2009) nazval Sherlocka Holmesa „ten pán z Baker Street“ a uviedol pozoruhodný kontext jeho prípadov. Sherlock Holmes je sondou do viktoriánskej spoločnosti: „Holmesove dobrodružstvá citlivo zaznamenávajú postupný rozklad tradičnej spoločnosti a vplyv peňazí na počestné puritánske rodiny.“ Doyle vo svojich detektívnych príbehoch poukázal na morálny úpadok vyšších stredných vrstiev v Anglicku neskorého 19. storočia. Kvôli získaniu peňazí sa neváhajú dopustiť zločinu, ktorý má však hocikedy skôr morálnu ako brutálnu povahu. Oklamanie rodiny, dôverčivých priateľov alebo vyhrážanie sa za účelom získania financií, to je len ukážka úbohosti a skazenosti bohatých ľudí, ktorých sociálny status sa ocitol z rôznych príčin v ohrození a nedokázali sa prispôsobiť novej situácii.


Hneď v prvom príbehu v knihe, Škandál v Čechách, navyše Holmes stretne aj femme fatal, Irenu Adlerovú, „tú ženu“, ako o nej Holmes vždy hovoril. Podnietila desiatky špekulácii a podrobnejšie sa o nej dá dočítať v článku z vynikajúcej stránky bakerstreet.sk. Tak ako ilustrátor Sidney Paget prispel k sláve pôvodného vydania Sherlocka Holmesa v časopise Strand, k tej súčasnej nemalým dielom privedú ilustrácie Jula Nagya, vrátane famóznej obálky zobrazujúcej práve Irenu Adlerovú, na ktorej, podľa uvedenej webovej stránky, skombinoval hneď tri ženy: maliarku Corinne Michelle West, speváčku Lillie Langtry a herečku Rachel Weisz. Vďaka kombinácii prekladu Jána Kamenistého, ilustráciám Jula Nagya a vydavateľstvu SnowMouse Publishing takto dostanú čitatelia postupne literárny a vizuálny skvost v podobe súborného diela o Sherlockovi Holmesovi.



Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes 2: Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa
Preklad: Ján Kamenistý
SnowMouse Publishing 2017
416 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Sherlock Holmes 2 Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa

Sherlock Holmes 2 Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa

Arthur Conan Doyle

Zápisník doktora Watsona je plný prípadov, ktoré vzbudili väčší či menší záujem verejnosti. Časť z nich zverejnila londýnska tlač, niektoré sa ukázali priveľmi zamotané aj pre Sherlockove analytické schopnosti, iné dokončil len spolovice a ich riešenie sa zakladá skôr na dohadoch a domnienkach. V druhom zväzku edície Sherlock Holmes prinášame detektívne poviedky v novom preklade Jána Kamenistého s ilustráciami Jula Nagya.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.