Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Paul Hacker - Slovensko 1990-1993. Spomienky amerického diplomata

Kniha Slovensko 1990 - 1993 prináša zainteresovaný a zároveň nezávislý popis udalostí, ktoré sa odohrali v Československu v rokoch 1990-1993. Autor, americký diplomat Paul Hacker, prináša vlastnú interpretáciu oficiálnych jednaní aj neformálnych diplomatických stretnutí, na ktorých sa osobne zúčastnil. V knihe nechýba subjektívny pohľad na udalosti a osobností, ktoré sa podieľali na rozdelení federácie. Dôležité je, že dokázal zachovať odstup, nevyhnutný pre dielo, ktoré si robí ambície stať sa objektívnym dokumentom o dobe, v ktorej sa rozhodovalo o budúcnosti Slovenska a jeho obyvateľov.

Prvá ukážka, ktorú vám prinášame je netypická - je to úvod senátora de Borda Pell:

Paul opisuje aj jednu kurióznu situáciu, ktorá sa prihodila v predvečer znovuotvorenia konzulátu. Slovenská liga v Amerike pozvala Paula a jeho kolegov na recepciu v susednom hoteli Carlton. Všetci pracovníci konzulátu však museli odmietnuť účasť, pretože Liga v tom čase podporovala nezávislosť Slovenska a to bolo proti našej vtedajšej politike. A hoci sa ma veľ­vyslankyňa Black snažila presvedčiť, aby som nešiel, zúčastnil som sa nakoniec na recepcii a žartoval som, že som asi jediný „slovenský nacionalista“ v Senáte USA.

Dilema, pred ktorú bol Paul postavený pri otvorení Trnavskej univerzity na konci roka 1992, tiež ilustruje situácie, v ktorých sa ocitli americkí diplomati. Medzi najdôležitejšie diplomatické pra­vidlá patrí nerobiť si zbytočných nepriateľov. Výkonnosť diploma­tov určite závisí do určitej miery aj na ich schopnostiach udržiavať fungujúce pracovné vzťahy s hostiteľskou vládou. Ale čo robiť, keď sa vláda rozhodne prijímať také opatrenia, ktoré ohrozujú základné slobody vrátane akademickej slobody? Existuje veľa spôsobov na vyjadrenie nesúhlasu a Paul si našiel jemný spôsob, ktorým vyjadril názor bez toho, aby došlo k priamej roztržke. Niekedy je cenou za presadzovanie princípov aj narušenie dobrých vzťahov s vládou krajiny, kde je diplomat akreditovaný. Ale aj túto cenu musíme niekedy zaplatiť.

Nemohol som sa vrátiť ešte raz na Slovensko pre pokročilý vek, ale vedel som, že sa krajina rozvíja závideniahodným tempom a že sa stala pevnou súčasťou západných a európskych inštitúcií. V roku 1992, keď sa iné európske štáty utápali v neľútostnom brat­skom vraždení, Čechom a Slovákom sa podarilo rozísť a realizovať ich národné ambície mierumilovne a dôstojne. Po rozdelení malo aj Slovensko klady a zápory v politickom a ekonomickom vývoji. Táto kniha, ktorá opisuje kamenistú cestu, po ktorej sa vybralo Slovensko, končí slovami nádeje, že Slovensko a jej obyvatelia do­siahli takú zrelosť, ktorá im umožní stať sa užitočnými členmi me­dzinárodného spoločenstva. Som hrdý, že môžem podporiť takýto názor po šiestich desaťročiach môjho príchodu do úplne inej krajiny.

Newport, Rhode Island, august 2008, Claiborne de Borda Pell, 22. novembra 1918 –1. januára 2009, Senátor USA, 1961–1997, Predseda senátneho Výbor pre zahraničné vzťahy, v rokoch 1987–1995

Zobraziť diskusiu (0)

Slovensko 1990-1993

Slovensko 1990-1993

Paul Hacker

Kniha Slovensko 1990 - 1993 prináša zainteresovaný a zároveň nezávislý popis udalostí, ktoré sa odohrali v Československu v rokoch 1990-1993. Autor, americký diplomat, prináša vlastnú interpretáciu oficiálnych jednaní aj neformálnych diplomatických stretnutí, na ktorých sa osobne zúčastnil.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Otevřel jsem knihu Příběhy opředený život A.J. Fikryho. A tam po pár stránkách našel tohle knihkupecké vyznání:

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Martin C. Putna napsal knihu o souvislostech ruských dějin. Jaký div, že se z knihy stala událost a žádané zboží. Rus je v tancích zase za humny...

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Koncom februára Artforum vydáva knihu americkej autorky Flannery O´Connorovej. Kúsok americkej južanskej gotiky ochutnajte už teraz: