Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Peter a Lucia

Prvá svetová vojna za sebou zanechala obrovské obete na ľudských životoch, spustošenú krajinu, ekonomicky, sociálne a morálne zdevastované obyvateľstvo. Nezmazateľnú stopu vyryla aj do literatúry, viaceré diela z tohto obdobia sa neskôr stali súčasťou literárneho kánonu. Aj počas tohto desivého obdobia sa ale našla viera v dobro, nehu, lásku. A práve o nej je román Peter a Lucia, ktorý ani po desiatkach rokov nestráca nič zo svojej naliehavosti.

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1915 Romain Rolland (1866 – 1944) presadzoval nielen počas vojny dôsledný pacifizmus a humanizmus. Pomerne známym sa stal esejami, Nobelovu cenu získal za román Ján Krištof. Odpor proti vojne je typický aj pre román Peter a Lucia, strieda sa v ňom naturalistický jazyk v opisoch vojny s poetickými pasážami o dvoch zaľúbených. Kniha pôvodne vyšla v roku 1920 a v novom vydaní ju ako prvý zväzok v edícii Stálice prednedávnom prinieslo vydavateľstvo SnowMouse Publishing. Krásne ilustrácie pochádzajú z pera Juraja Vačka a knihu dopĺňa Rollandova esej Empedokles o významnom gréckom filozofovi.

Hneď na úvodnej stránke sa dozvieme, že „Dej sa odohráva od stredy večer 30. januára do Veľkého piatka 29. marca 1918“. Toto vymedzenie je dôležité aj kvôli tomu, aby sme si uvedomili, koľko málo času mali pre seba navzájom dvaja mladí ľudia. Peter sa zoznámil s Luciou v metre, keď sa počas bombardovania dotknú a držia za ruky. Spontánne gesto vedie u Petra k citovému otrasu, zaľúbi sa a na potulkách Parížom nakoniec stretáva svoju milovanú. Náklonnosť je obojstranná, no Lucia si musí aj v mladom veku privyrábať na živobytie a preto čas delí medzi Petra a prácu. Petrovi prišiel prednedávnom povolávací rozkaz na front a podvedome tuší svoju smrť. Aby lásku potvrdili, rozhodnú sa na Veľký piatok spojiť v kostole osud. Vzduchom sa už ale blížia bombardéry...

Keď Rolland opisuje v románe vojnu, je to pre neho „nočná mora života a smrti“. Sprevádza ju len zúfalstvo, beznádej. Po výbuchu bomby „Na zemi pod ich nohami škrípalo rozbité sklo a dlažba krvácala. Okolo ich lásky sa chúlila smrť a noc.“ Peter a Lucia je však nadovšetko príbeh lásky. Nevinnej, neskúsenej, v ich mladosti naivne krásnej. „Vošla mu do srdca dverami jeho očí, vošla tam celá a dvere sa za ňou zatvorili. Všetky vonkajšie zvuky zmĺkli. Ticho. Pokoj. Bola tam.“ Hoci je láska jednou z najčastejších literárnych tém, v prípade Petra a Lucie ide o jej obzvlášť pôsobivé spracovanie. Mladí ľudia sa sústreďujú na seba, chvíľu žijú v akomsi bezčasí, no prítomnosť ich vždy doženie a prejaví jej vlastnú krutosť.

Pre slovenský kultúrny kontext je zaujímavá ešte jedna okolnosť súvisiaca s týmto dielom. Dežo Ursiny už na konci 80tych rokov 20. storočia skomponoval časť hudby pre muzikál, ktorý sa však vtedy nepodarilo zrealizovať. V roku 2018 pri príležitosti nedožitých 71. narodenín Deža Ursinyho vyšla nahrávka s názvom P+L. Tento projekt s textami Jána Štrassera, hudbou Talent Transport a spevom Doroty Nvotovej a Jakuba Ursinyho bol nakoniec realizovaný ako séria koncertných vystúpení a stojí za to vypočuť si ho rovnako ako prečítať si toto rozsahom malé, ale emocionálne hlboké dielo.



Romain Rolland: Peter a Lucia

Preklad: Marián Pochylý

Ilustroval: Juraj Vačko

SnowMouse Publishing 2019

144 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Peter a Lucia

Peter a Lucia

Romain Rolland

Peter a Lucia je jemný príbeh lásky dvoch mladých ľudí na pozadí prvej svetovej vojny. Náhodné stretnutie študenta a amatérskej maliarky postupne prerastie v silné puto, ktoré ich izoluje od vonkajšieho sveta, vojny a jej dôsledkov. Pod vplyvom Lucie sa v Petrovi, synovi z meštiackej rodiny, rodí nezávislé myslenie, odpor voči vojne a nezmyselnému zabíjaniu. Osud zaľúbencov spečatí bombardovanie Paríža na Veľký piatok v roku 1918. Esej Empedokles z Akraganta opisuje epochu a filozofiu starogréckeho filozofa a básnika. Dielo vzniklo koncom prvej svetovej vojny.

Kúpiť za 12,26 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.