Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Peter Wohlleben: Duševný život zvierat

Čo vlastne vieme o zvieratách okrem toho, čo sa o ich výške, výskyte alebo strave dozvieme z encyklopédií? Do hĺbky ich môže spoznať ten, ktorý sa s nimi dennodenne stretáva - napríklad lesník. Ak vás táto téma zaujíma a Konrada Lorenza ste už prečítali, odporúčame vám spolu s Aňou Ostrihoňovou prečítať si knihu lesníka a ekológa Petra Wohllebena, autora knihy Tajný život stromov.


Materinská láska až do odpadnutia

Bol horúci letný deň v roku 1996. Aby sme sa osviežili, dali sme so ženou do záhrady pod tienistý strom bazénik. Sedel som v ňom s oboma deťmi a pochutnávali sme si na kúskoch melóna. Zrazu som kútikom oka zachytil pohyb. Skackalo k nám čosi hrdzavohnedé, zavše to nakrátko zastalo. Veverička!“ zvolali nadšene deti. Aj ja som sa potešil, ale vzápätí sa ma zmocnili obavy, lebo veverička sa po niekoľkých skokoch zvalila na zem. Očividne bola chorá a keď prišla ešte bližšie, spozoroval som, že má na krku veľkú hrču. Zvieratko zrejme trpelo a navyše malo nejakú nákazlivú chorobu. Pomaly, ale isto sa približovalo k bazéniku. Už-už som sa chcel dať spolu s deťmi na ústup, ale vtom sa situácia vysvetlila: ukázalo sa, že hrča je mláďa, ktoré sa drží matkinho krku. Tá sa ledva mohla nadýchnuť a v ťaživej horúčave vládala prejsť vždy len niekoľko krokov, až napokon odpadla a lapala po dychu. Veveričie matky sa obetavo starajú o svoj dorast. Pri nebezpečenstve prenášajú mláďatá do bezpečia, tak ako som to opísal. Pri tom sa poriadne vyčerpajú, lebo v jednom vrhu môže byť až šesť malých, ktoré treba postupne preniesť. Napriek veľkej starostlivosti je pomerne nízka šanca na prežitie. Asi osemdesiat percent mláďat sa nedožije prvého roku. Nebezpečné sú pre ne noci: kým cez deň títo ryšaví škriatkovia uniknú väčšine nepriateľov, smrť ich často zastihne v spánku. V noci sa po korunách stromov zakrádajú kuny lesné a napádajú snívajúce zvieratká.

Keď svieti slnko, medzi kmeňmi prelietavajú jastraby a hľadajú chutný obed. Len čo zočia veveričku, začne sa špirála strachu. A to doslova. Veverička sa snaží ujsť pred dravcom a schová sa na opačnej strane kmeňa. Jastrab urobí prudký obrat a prenasleduje obeť. Veverička bleskurýchlo uniká okolo kmeňa, vták sa rúti za ňou, a tak sa obe zvieratá naháňajú v prudkej špirále stále dookola. Rýchlejší zvíťazí, a častejšie je to malý cicavec.

Zima je však omnoho horšia ako ktorýkoľvek nepriateľ z ríše zvierat. Veveričky si stavajú nory, ktoré im v studenom ročnom období poskytujú ochranu pred zimou. Sú to guľaté hniezda umiestnené medzi konármi v korune stromu. Zvieratá v nich labkami vyhrabú dva východy, aby unikli pred nepríjemnými nečakanými hosťami. Základnú konštrukciu hniezda tvoria drobné vetvičky, vo vnútri je bytík vyložený mäkkým machom. Ten slúži ako tepelná izolácia a zabezpečuje pohodlie. Pohodlie? Veru, aj zvieratá si zakladajú na komforte. Halúzky, ktoré pri spánku pichajú do chrbta, sú pre veveričku rovnako nepríjemné ako pre človeka. Mäkký machový matrac umožňuje sladký spánok.


Peter Wohlleben

Duševný život zvierat

Tatran 2017

preklad: Elena Diamantová


Zobraziť diskusiu (0)

Duševný život zvierat

Duševný život zvierat

Peter Wohlleben

Lesníka Petra Wohllebena dennodenne obklopujú nielen stromy, ale aj iní obyvatelia lesa, ktorí sa pohybujú v tmavej húštine a v mohutných korunách. To mu umožňuje pozorovať ich z bezprostrednej blízkosti a dospieť k zaujímavým záverom: duševný život králikov a ryšaviek, jeleňov a diviakov, drozdov a sýkoriek je omnoho bohatší, ako by sme si mysleli.

Kúpiť za 11,61 €

Tajný život stromov

Tajný život stromov

Peter Wohlleben

Les je vytúženým miestom oddychu mnohých ľudí. Je synonymom ticha a nedotknutej prírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben umožňuje nahliadnuť do skrytého sveta stromov – a odhaľuje pozoruhodné veci: stromy majú pamäť, vymieňajú si posolstvá, cítia bolesť, dokonca môžu dostať úpal a časom nadobudnúť vrásky. Niektoré, napríklad duby, navzájom komunikujú prostredníctvom chemických vonných látok. Ak hmyz napadne nejaký strom, ten začne vysielať vonné signály a všetky stromy v širokom okolí upozorní na nebezpečenstvo. Peter Wohlleben čerpá zo svojich dlhoročných skúseností lesníka a predstavuje nám les z celkom novej stránky. Jeho zábavná knižka, plná nových informácií o stromoch a lesoch, nás núti žasnúť nad zázrakmi prírody.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

Tajomné puto medzi človekom a prírodou

Recenzie

Tajomné puto medzi človekom a prírodou

Príroda predstavuje fascinujúci svet plný zložitých vzťahov rastlín, zvierat, človeka a neživotných zložiek. Ľudia v nej radi relaxujú, pre náš fyzický a duševný život má blahodarne účinky. Zároveň ale o nej máme množstvo úplne pomýlených predstáv šírených zaužívanými predstavami, nesprávnymi poznatkami alebo vyslovene ezoterickými úsudkami. S najnovšími objavmi o fungovaní prírody a vzťahu človeka k nej nás oboznamuje Peter Wohlleben a je to naozaj fascinujúce čítanie.

Ane Riel: Živica

Tip ane ostrihoňovej

Ane Riel: Živica

Temné severské krimi, v ktorom niet po kom pátrať, lebo vrah je jasný hneď. Román dánskej autorky je o nezvyčajnej rodine žijúcej na izolovanom ostrove - ďaleko od ľudí sa tam dejú veci, ktoré pripadajú normálne iba samotným zúčastneným. A to, po čom treba pátrať sú pohnútky, príčiny, korene chorých myšlienok. Odporúčanie Ane Ostrihoňovej si môžete vypočuť v zázname z Rádia_FM.

Karen Dionne: Dcéra Močiarneho kráľa

Ukážka

Karen Dionne: Dcéra Močiarneho kráľa

Na upršané jesenné dni vybrala Aňa Ostrihoňová napínavý thriller z vydavateľstva Slovart. Keď známy únosca detí ujde z väzenia, jednou z tých, ktorí sú schopní ho nájsť a vrátiť späť do väzenia, je Helena, matka dvoch detí - a dcéra únoscu. Dobre pozná rozľahlé močiare, kde sa skrýva a pozná ich práve vďaka krutosti otca. Tu však príbeh ešte len začína - otec neutiekol z väzenia pre nič za nič.