Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Planéta Osvienčim

Písať o zrode nacizmu a holokauste tak originálne ako to dokázal spisovateľ Lavie Tidhar v knihe Muž leží a sní je pomerne nezvyčajné a stojí za zvláštnu pozornosť pozrieť sa na túto knihu bližšie. Dve dejové línie, dva svety, nacisti v pozícii utečencov a nikdy nekončiace variácie zla. Neobyčajný literárny zážitok.

Román Muž leží a sní formálne spadá do žánru takzvanej alternatívnej histórie, v ktorom autori modelujú vývoj dejín od určitého zlomového okamihu odlišne ako v našom svete. Lavie Tidhar stanovil tento okamih ako Pád – nacisti neuspeli v prvej polovici 30tych rokov v Nemecku a aby sa vyhli prenasledovaniu zo strany víťazných komunistov, museli utiecť do Anglicka. Okrem jedného ostali všetci významní pohlavári verní svojmu charakteru: začali sa realizovať v oblasti organizovaného zločinu, pašovaniu žien a venujú sa snahe uchovať svoju ideológiu. Výnimkou je len Wolf, takmer rojko snívajúci o veľkolepom návrate, v tvrdej realite každodenného života súkromný detektív. A autor podľa neho nedocenenej knihy Môj boj. A v inom čase a na inom mieste leží muž a sníva.


Počas čítania si v istom okamihu uvedomíme, že sme svedkami zrodu nacizmu ako akejsi nadčasovej metastázy, bujnejúcej v usporiadaní spoločnosti naprieč Európou. Wolf dostane za úlohu vypátrať židovské dievča zmiznuté počas utečeneckých transportov a okrem toho sa v jeho okolí objavujú vraždy žien, čo mu spôsobuje značné problémy. Detektívna zápletka románu privádza Wolfa do rôznorodých prostredí, predovšetkým kriminálneho podsvetia plného dekadencie a perverznosti a politických kruhov smerujúcich k totalite. Wolf sám viacerými podobnými javmi pohŕda, má vlastnú predstavu o ich realizácii, venujú sa im ale jeho bývalí kolegovia, preto ich síce kritizuje, ale ich reakcie ho len utvrdzujú, do akého morálneho bahna všetci upadli.


Ale vy se mýlíte, protože tohle už není ten svět, který jste znal, svět, který jsme znali my všichni. Ten svět je mrtvý, všechno se nyní dělí na „před Osvětimi“ a ‘teď’, protože existuje pouze teď, už jen pomyslet na život mimo teď znamená oddávat se fantazii. Ak abych odpověděl na vaši otázku: psát o tomto holokaustu znamená křičet a řvát, trhat a plivat, nechat slova dopad na stránku jako krvavý déšť, ne s chladným odstupem, nýbrž s ohněm a bolestí, jazykem šuntu, jazykem hoven a chcanek a zvratků jazykem škváru, jazykem křiklavých obálek a bulvárně popsaných pocitů, fantazie: tohle je cizí planeta, Levi. Tohle je planeta Osvětim.

Postupný vývoj deja Tidhar napísal excelentne a gradácia udalostí s vyvrcholením románu je jednoducho vynikajúca. Zatiaľ čo prvá dejová línia predstavuje typický detektívny noir román, druhá línia odohrávajúca sa v Osvienčime ukazuje paralelu nadčasovosti ľudského utrpenia. Zodpovedá tomu aj expresivita jazyka, ako vidno aj v citovanej ukážke, a až surreálnosť scén prostredia a ľudského správania akoby z úplne odlišného sveta, nekonečne vzdialeného bežnej každodennosti. Tak ako väzni vo vyhladzovacom tábore vyrábajú znovu a znovu dvere, cez ktoré nikdy nevykročia na slobodu, aj čitateľ si bude znovu a znovu klásť už asi večnú otázku ako sa to všetko vlastne mohlo stať.


Lavie Tidhar: Muž leží a sní
Preklad: Petra Johana Poncarová
Argo 2016
328 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Muž leží a sní

Muž leží a sní

Lavie Tidhar

Druhá polovina 30. let 20. století. Evropa je v krizi a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků. V Německu totiž došlo k Pádu, moci se chopili komunisté, a tak boháči i fašisté, nechtějí-li skončit v trestaneckém táboře, musí utéct za hranice. Většinou se rychle vzpamatují a dál se věnují tomu, na co mají talent, třeba obchodu nebo organizovanému zločinu, ale jistý pan Wolf je muž s ideály, hnusí se mu všeobecný morální úpadek, a zatímco živoří v zaměstnání soukromého detektiva, sní o tom, že už brzyvydá další část svého životního díla, knihy nazvané Můj boj.Pravda, mezitím si ještě bude muset vytrpět něco sexuálního ponížení v rukou zdegenerovaných prostitutek či špinavé Židovky a párkrát dostane pořádnou nakládačku, ale to muže jeho formátu nezlomí. Zatím v jiném čase a na jiném místě leží muž a sní… Lavie Tidhar se narodil v izraelském kibucu, ale žil i v Jižní Africe, Laosu nebo na Vanuatu. V současné době bydlí v Londýně. Ve světě literatury si udělal jméno jako autor sci-fi a fantasy, který se věnuje rozmanitým žánrům od povídek přes romány až po grafi cké romány. Za svůj román Osama (Usáma) získal v r. 2012 World Fantasy Award for Best Novel (Světovou cenu pro nejlepší román vydaný v uplynulém roce v angličtině v žánru fantasy) a porazil tak mj. Stephena Kinga s 11.22.63 nebo George R. R. Martina a jeho Tanec s draky.Stejně jako v případě Usámy, i v románu Muž leží a sní (A Man Lies Dreaming, 2014) vytváří Tidhar alternativní historii. Tentokrát nám v ní ukazuje, co by se stalo, kdyby se ve třicátých letech v Německu ujali vlády komunisté.

Kúpiť za 14,22 €

Podobný obsah

Ajelet​​ Gundar-Gošen: Prebúdzanie levov

Ajelet​​ Gundar-Gošen: Prebúdzanie levov

Predlohou hlavnej postavy románu Prebúdzanie levov bol muž, ktorého izraelská spisovateľka Ajelet Gundar-Goshen stretla v Indii. Doktor, dobrý človek žijúci usporiadaný život zrazí náhodne v púšti človeka a nepomôže mu. Je toto jeho pravá povaha alebo len urobil chybu? Bolo skutočnou príčinou jeho úteku to, že zrazený muž bol čierny?

Sila klamstva, ktoré mení životy

Recenzie

Sila klamstva, ktoré mení životy

Zahraničná tlač víta román Klamárka (Liar) od mladej izraelskej autorky Ajelet Gundar-Gošen. Autorka románu Prebúdzanie levov opäť rozvíja zápletku postavenú na lži a zatajovaní. Aké opojné je klamstvo pre osamelého človeka, ktorý tým získava to, po čom vždy túžil...