Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Planéty

Ak by sme hovorili o vizuálne najatraktívnejších knihách roku 2020, zaslúžené miesto by tu určite zastávala aj veľkolepá publikácia Planéty z pera Briana Coxa, známeho profesora fyziky a moderátora seriálov o prírode a vesmíre, a Andrewa Cohena, producenta BBC. Ich pozvanie nahliadnuť prostredníctvom tejto knihy za hranice Zeme, do vesmíru, ktorý ponúka hádam až nekonečné výskumné možnosti, radi prijímame.

V bežnom živote si neuvedomujeme, že sme súčasťou vesmíru a mimoriadne komplexného sveta slnečnej sústavy. Žijeme príliš krátko na to, aby sme dokázali pozorovať zmeny prebiehajúce celé eóny, o takýchto zmenách sa nám dokonca aj ťažko uvažuje. No svet, ako ho pozorujeme teraz, je úplne iný, než bol v minulosti, a vo vesmírnom meradle to platí ešte viac. Od svojho vzniku bola slnečná sústava dynamickým systémom, planéty vznikali aj zanikali, menili svoje obežné dráhy, zrážali sa s inými objektami, pričom vedci o tom nachádzajú stále nové a nové poznatky. Čitateľsky aj divácky prístupnou formou ich už roky podávajú profesor Brian Cox a vedúci vedeckej sekcie štúdia BBC Andrew Cohen. Kniha Planéty je dôkazom, aké uhrančivé vie byť dobrodružstvo vedeckého skúmania a aké estetické potešenie dokáže priniesť zvedavým ľuďom.

Knihy o vede už dávno nie sú len zdrojom faktov, čoraz častejšie vidíme aj ich skvostnú grafickú úpravu a fotografie najvyššej kvality. To isté platí aj o Planétach. Vizuálne svedectvá z archívov NASA, diagramy z univerzít alebo vedeckých pracovísk sú nádherné, a ak by sa aj niekomu nechcelo čítať, tak by si mal knihu určite zaobstarať už len preto, aby v nej mohol listovať. No nečítať ju by bola chyba. Popularizácia vedy nie je úplne jednoduchá úloha a autorom sa podarilo spracovať tie najnovšie poznatky z fyziky, astronómie a príbuzných vied tak, že vytvorili celistvý a zrozumiteľný obraz krehkého sveta, v akom sa nachádza aj naša Zem.

Keď sme boli deti, tak Pluto bolo ešte planétou. Prečo už teraz Pluto medzi planéty nepatrí? Ako vznikol Mesiac? Môžeme sa niečo naučiť o globálnom otepľovaní skúmaním atmosféry Venuše? Existuje alebo existovala na nejakej planéte v slnečnej sústave voda? Ak áno, čo sa tam vtedy dialo? A sú niekde dôkazy o prítomnosti organických látok mimo Zeme? Putovanie slnečnou sústavou je tu plné faktov, súvislostí a noviniek. Autori vychádzajú na jednej strane z najnovších výskumov, na strane druhej nezabúdajú ani na historické zaujímavosti. Niektoré pasáže, napríklad putovanie sondy Curiosity po marťanskom povrchu, pripomínajú až reportáž a my môžeme vidieť, že aj sami autori si písanie textu užívali.

V knihe sa nedozvieme informácie len o samotných planétach alebo ich mesiacoch. Slnečná sústava obsahuje aj objekty, ktoré spadajú do iných kategórií. Napríklad pás asteroidov, gigantický priestor medzi Marsom a Jupiterom, predstavuje akési „pohrebisko neúspešných planét“ a kusy skál odtiaľto pochádzajú z „úsvitu slnečnej sústavy“. Preskúmať by si zaslúžil aj Kuiperov pás za dráhou Neptúna. Máme tu aj trpasličie planétky, prstence aj „svet, ktorý sa rozbil a znova dal dokopy“. Od tejto knihy nebudete chcieť odísť.

Naša Zem je vzácne miesto v slnečnej sústave. Okolnosti v správny čas zabezpečili podmienky na vznik života, a hoci výsledky evolúcie viackrát zdecimovali katastrofy celoplanetárneho dosahu, už pomerne dlho žijeme v bezpečí pred dopadom obrovských vesmírnych telies. Andrew Cohen aj Brian Cox sú presvedčení, že poznanie minulosti Zeme aj našich planetárnych susedov nám dokáže významne pomôcť porozumieť, čo nás čaká v budúcnosti a čo môžeme urobiť, aby sme negatívny vývoj zvrátili. Ak bol čiastkový zámer tejto knihy aj upútanie pozornosti, tak sa im nadmieru vydaril.

Andrew Cohen a Brian Cox: Planéty

Preklad: Veronika Maťúšová

Tatran, 2020

288 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Planéty

Planéty

Cohen Andrew, Cox Brian

Jedinečný svet ôsmich majestátnych planét našej slnečnej sústavy. Merkúr, neživá obeť čoraz intenzívnejšej moci Slnka.

Kúpiť za 31,41 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.