Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Poetický dvojboj začína: Básne SK/CZ 2018

Anonymne, slovensky aj česky sa môžete zapojiť do súťaže Básne SK/CZ 2018, ktorú už osem rokov vyhlasuje občianske združenie literarnyklub.sk v spolupráci s českým vydavateľstvom Fra. Minulý rok súťaž vyhrala Simona Racková a u nás nie neznámy Marián Milčák spolu s Petrom Mezihorákom. Dobrá príležitosť prevetrať šuplíky a zápisníčky a posunúť sa ďalej, smerom von.

Súťaže sa môže zúčastniť autor/ka s cyklom básní v slovenskom alebo českom jazyku. Súťaž je verejná, anonymná a neviaže sa na nijaké spisovateľské, spoločenské či politické organizácie. Prihlásená práca (ani jej časť) nesmie byť do slávnostného vyhlásenia výsledkov nikde publikovaná (ani na internete). Účastník môže poslať do súťaže minimálne 3 a maximálne 12 básní. Jedna súťažná báseň môže byť v rozsahu maximálne jednej normostrany (1800 znakov vrátane medzier).

Príspevky sa prijímajú prostredníctvom webovej stránky basne.literarnyklub.sk alebo poštou na slovenskej adrese:

BÁSNE 2018
OZ literarnyklub.sk,
P.O.Box 99
810 00 Bratislava

alebo na českej adrese

BÁSNE 2018
Fra, Petr Borkovec
Šafaříkova 15
120 00 Praha 2

Do súťaže sa môže autor/ka prihlásiť len jedenkrát buď online alebo poštou.

V prípade, že je príspevok poslaný poštou:
musí byť v štyroch identických exemplároch
práce prihlásené do súťaže sa nevracajú (vyhlasovatelia garantujú, že práca nebude použitá v rozpore s autorským zákonom)
prijímajú sa len príspevky, ktoré boli odoslané poštou pred uzávierkou, pričom rozhodujúci je dátum na poštovej pečiatke
na žiadnej strane príspevku nesmie byť uvedené meno autora
súťažiaci k zásielke priloží v zalepenej obálke vyplnenú prihlášku, v ktorej doplní údaje o autorovi/ke
práce, ktoré nesplnia podmienky budú vyradené.

V prípade že je príspevok prihlásený online:
Autor je povinný vyplniť online prihlášku na webovej stránke basne.literarnyklub.sk

Prijímajú sa len príspevky, ktoré boli odoslané poštou pred uzávierkou, pričom rozhodujúci je dátum a čas odoslania, do 31. augusta 23:59:59.

V žiadnom príspevku nesmie byť uvedené meno autora/ky príspevku. Príspevky bude hodnotiť štvorčlenná porota zastúpená slovenskými a českými básnikmi a poetkami.

Víťazné práce budú publikované v zborníku Básne 2018. Prvá cena je honorovaná sumou 500 Eur, druhá cena 300 Eur a tretia cena 200 Eur. Porota udelí ešte sedem prémií honorovaných sumou po 100 Eur.

Výsledky budú vyhlásené 28.10.2018.

Hlavným partnerom literárnej súťaže BÁSNE - literárna súťaž je Fond na podporu umenia.

http://basne.literarnyklub.sk/ak-basnis-tak-to-posli.php

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Něco se nepovedlo a teď se chyba šíří jako poušť

Správy

Něco se nepovedlo a teď se chyba šíří jako poušť

Po kriticky vřele přijaté próze Přípravy na všechno se Elsa Aids vrací k poezii, se kterou začínal. Jeho poetická reflexe pocitu z dneška a osobního souboje s realitou a identitou patří k tomu nejcitlivějšímu, co v šuplíku civilní a sociální česká poezie nabízí. Téměř jistý účastník některých poetických ocenění za rok 2023. Foto: Ondřej Lipár

Prý poslední sbírka Garyho Snydera

Správy

Prý poslední sbírka Garyho Snydera

Gary Snyder (1930) je buddhista a už dnes klasik moderní americké poezie. Všechny bytosti – hory a řeky, skály, stromy, zvířata, ptáci, ryby i lidé – jsou pro něj jen křehké jednotlivosti, jež se zjevují v tomto okamžiku a vydávají se na dlouhou proměnlivou cestu, která se zdá začínat před zrozením a pokračuje i dlouho po smrti. I my sami, jakkoliv přítomní v tomto okamžiku, se staneme „dávnem“. Sbírka Tento okamžik je z velké části vírem pocitů a vzpomínek, básně se ohlížejí do blízké či hodně vzdálené minulosti, jsou o ztrátách a o samotě, o pomíjivosti.

Metanoia

Metanoia

Metanoia

Metanoia je útla kniha poézie, ktorú spoločne napísalo desať priateľov z mladosti. Cez príbeh putovania Adama a Živy snovou krajinou voľne nadväzujú na osudy Tuláka po Hviezdach z ich prvej knihy Deja Vu, ktorá vyšla už pred viac ako dvadsiatmi rokmi. Opäť tu máme úprimnú generačnú výpoveď, aj keď tentoraz už nie od začínajúcich vysokoškolákov, ale čerstvých štyridsiatnikov. Metanoia je intímna a silná kniha, v ktorej dominujú témy partnertstva, rodičovstva, osobnej integrity, ale aj poznania o (ne)konečnosti života.