Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Posledná noc na Twisted River

Tvorba Johna Irvinga v súčasnosti obsahuje trinásť románov. Autor kultového Sveta podľa Garpa či Modlitby za Owena Meanyho však už stihol napísať aj dielko s poradovým číslom štrnásť, ktoré by sa malo ešte do konca roka objaviť i u nás. Románopisci s takto bohatou bibliografiou si občas zvyknú „strihnúť“ román, v ktorom sa ohliadnu za svojou doterajšou kariérou. Bilancujú, rekapitulujú, nazerajú sami na seba z rôznych perspektív. Podobný prístup, okrem iného, ponúka Irvingov dvanásty opus – Posledná noc na Twisted River.

Príbeh štartuje v americkom štáte New Hampshire v polovici 50-tych rokov. V niekoľkých hrubých časových blokoch zachytáva asi päť desaťročí z americkej reality, pričom sa odvíja vo viacerých amerických štátoch i v Kanade. Irving s nefalšovanou radosťou znova skúma svoje milované témy. Opäť je tu silné panoptikum výrazných, komplikovaných viac či menej neštandardných postáv a postavičiek. Rozprávanie opäť plynie zložito, mohutne vrstviac jednotlivé príbehy či skôr príbehy v príbehoch. Dejové línie ubiehajú v rôznych tempách - od skutočne rýchleho spádu až po tiché a pokojné meditovanie. Na linearitu rozprávania sa príliš nehľadí. Irving je chvíľu priamočiary, potom sa krúti po špirále, preskakuje od jedného časového úseku k inému a postupne do hĺbky vykresľuje všetky roviny príbehu, nezabúdajúc na svoju posadnutosť každým detailom. Miestami čitateľa s vyloženým potešením mätie a užíva si pôžitok z písania samotného.

V množstve najpodivnejších medziľudských vzťahov sa premietnu zmeny v americkom spôsobe života za posledné polstoročie. Irving sa dotýka mnohých citlivých tém sprevádzajúcich americkú každodennosť. Poukazuje na sociálne rozdiely, na menšiny hľadajúce svoju identitu v novom domove, ich postoj k „starousadlíkom“ a naopak. Zarezonuje tu aj silný pacifizmus – odsúdením vietnamského konfliktu počnúc a výraznými protibushovskými náladami končiac. Neprehliadnuteľným prvkom je však práve akýsi Irvingov sumarizujúci pohľad na vlastnú tvorbu.

Vystavuje sa vcelku dôkladnému drobnohľadu. Analyzuje, (seba)ironizuje, (seba)kritizuje. Vydáva sa napospas mediálnej pozornosti, pohľadu verejnosti aj najbližšiemu okoliu. Približuje vplyvy, ktoré formovali jeho spisovateľskú osobnosť. Pridáva osvedčené prísady obsahujúce svojrázny humor, nezvyčajné životné osudy, nečakané zvraty a podrobné opisy. Dojímavé scény nepostrádajú veľkú mieru uveriteľných emócií, ktoré autor nezabúda vykontrastovať typicky drsným naturalizmom.

Celok ponúka mnohorozmerný čitateľský zážitok doslova dozrievajúci ešte pár dní po prečítaní. Posledná noc na Twisted River je plná temných hlbín, divých perejí, slepých ramien aj pokojných meandrov, kde Irving v príbehoch iných nachádza sám seba a to spôsobom, ktorý sa jeho skalným priaznivcom rozhodne musí páčiť. Živé, plnokrvné, komplexne prepracované - irvingovsky výborné.


,,Niekedy nám ľudia vpadnú do života sčista-jasna - akoby z oblohy alebo akoby mali priamu letenku z neba na zem - tak náhle, ako ľudí strácame, keď sme si mysleli, že navždy budú súčasťou nášho života."

Ozzy

Zobraziť diskusiu (0)

Posledná noc na Twisted River

Posledná noc na Twisted River

John Irving

Príbeh štartuje v americkom štáte New Hampshire v polovici 50-tych rokov. V niekoľkých hrubých časových blokoch zachytáva asi päť desaťročí z americkej reality, pričom sa odvíja vo viacerých amerických štátoch i Kanade.

Kúpiť za 14,20 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.