Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Posvätný baldachýn

Prvé vydanie Posvätného baldachýna vyšlo v roku 1967, čítať toto dielo v súčasnosti je ale dôležité aj vzhľadom k tomu, že v dnešnej dobe býva pravda čoraz častejšie nahrádzaná pseudofaktami, demagógiou a vykonštruovanými verziami udalostí. Posvätný baldachýn pomáha pochopiť, ako je sociálne podmienené vytváranie „pravdy“ a ako sú ovplyvňované názory a postoje celých skupín obyvateľstva.

Terajší aj budúci študenti humanitných a sociálnych vied majú odteraz k dispozícii veľmi významnú knihu o sociológii náboženstva a aj znalci tohto odboru určite ocenia snahu prekladateľov predložiť verejnosti sociologickú teóriu náboženstva od Petra Ludwiga Bergera (1929 – 2017). Náboženstvo má zásadný význam v hraničných situáciách, kedy je ohrozený zmysel existencie alebo sama existencia. Nejde len o jednotlivcov, ale aj o väčšie sociálne skupiny a národy v kríze. Významné sociálne ohrozenie (napr. zabitie politického vodcu, hrozba vojny) spôsobuje zrútenie reality udržiavaných významov a náboženstvo vtedy dokáže pomôcť krízu prekonať. To je však možné, len ak sociálna štruktúra považuje náboženstvo za svoju prirodzenú súčasť. Náboženstvo obrazne predstavuje baldachýn zastrešujúci nielen každodenné a sviatočné chvíle, ale aj sociálny život a individuálne utrpenie.

Samotnému Bergerovmu textu predchádza úvod Romana Vida z Masarykovej univerzity. Čitatelia sa v ňom dokážu veľmi zrozumiteľne oboznámiť s východiskami teórie Petra L. Bergera a Thomasa Luckmanna z ich spoločnej (sociologicky mimoriadne vplyvnej) knihy Sociální konstrukce reality (CDK 1999). Určite sa dá odporučiť aj ďalšia výborná Bergerova kniha, dnes už ďalšia klasika Pozvání do sociologie (Barrister & Principal 2017). V jadre Posvätného baldachýna sú dopodrobna rozobrané tri témy: „rekonstrukce sociologické teorie, povaha modernity a spoločenská role náboženství“. Svoje tvrdenia Berger priebežne ilustruje na príkladoch z katolicizmu, protestantizmu, judaizmu, ale aj gnosticizmu alebo hinduizmu.

Vo vzťahu jednotlivca a spoločnosti je pre Bergera kľúčové „významové univerzum“, čo je „skutečnost jak ji vidíme nebo též přirozený výklad světa“. Každý výklad sveta musí potvrdzovať svoju platnosť, musí byť „legitimizovaný“ - vedieť odpovedať na otázku, prečo existuje. A práve náboženstvo vždy prioritne slúžilo k tvorbe a následnému udržiavaniu významových univerz, ako uvádza Vido. Čo však legitimizuje výklad sveta v sekularizovanej spoločnosti, kde je náboženstvo na ústupe? Inými slovami, čo garantuje pravdu? Sú to napr. politické ideológie alebo vedecký svetonázor a pod. Aj týmto nenáboženským témam sa potom venuje sociológia náboženstva.


Moderné spoločnosti sú aj pluralitné: vo sfére ideí vedľa seba existujú rôzne ideológie, svetonázory a ľudia si (podobne ako v obchode) vyberajú z ponuky a osvojujú to, čo sami uznajú za vhodné. Na druhej strane stoja náboženstvá so snahou vyvinúť vhodné, akoby „marketingové“ nástroje na oslovenie potenciálnych „spotrebiteľov“. Z pohľadu cirkví nejde totiž len o myšlienkové zázemie, ale aj potrebu členstva. Vo sfére náboženstva sa potom tiež aplikujú trhové mechanizmy a nezanedbateľnou sa javí ekonomická rovina – doteraz je napr. pomerne citlivá finančnej podpory cirkvi zo strany štátu.


Nič však nie je také samozrejmé ako sa zdá a aj Berger neskôr zmenil, resp. upravil svoje názory na rolu náboženstva v moderných spoločnostiach, pričom dôraz presunul na pluralitu. Náboženstvá si nachádzajú stále nové a nové prejavy, ich ústup nie je vôbec taký jednoznačný ako sa javil v 60tych rokoch 20. storočia. Komplikovaná je aj situácia okolo sekularizmu, a časť, ktorú mu Berger venuje sa oplatí čítať pozorne. To, pravdaže platí o celej knihe. Hoci je štýl textu baldachýn pomerne náročný, a prvá časť viac abstraktná a vyžaduje sústredenie, oplatí sa jej venovať čas, aj keď čitateľ nie je sociológ. Nateraz sa zdá, že viaceré tézy Petra L. Bergera stále platia a ešte nejaký čas platiť budú.




Peter L. Berger: Posvátný baldachýn. Základy sociologické teorie náboženství
Preklad: Ivo Lukáš a Roman Vido
Barrister & Principal 2018
180 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Posvátný baldachýn Základy sociologické teorie náboženství

Posvátný baldachýn Základy sociologické teorie náboženství

Peter L. Berger

ento čtivý rozbor sociologických kořenů náboženské víry staví na teoriích vědění, jež Peter Berger poprvé zkoumal s Thomasem Luckmannem v knize Společenská výstavba skutečnosti (Sociální konstrukce reality). Posvátný baldachýn vychází z řady příkladů z primitivních, starobylých i současných náboženství a bravurně ukazuje, jak je náboženství výplodem společnosti, z níž vychází – náboženství je „posvátným baldachýnem“, který každá lidská společnost „vztyčuje“ nad svým světem, aby mu dala význam.

Kúpiť za 12,24 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.