Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Pozorovania bedmintonového košíčka nad múrmi Kambodžskej ambasády

Poviedka Kambodžská ambasáda vyšla v časopise New Yorker v tom istom roku ako jej autorka vydala svoj zatiaľ posledný román NW. Viac Aňa Ostrihoňová.

Stále je to Zadie Smith, vracajúca sa k realistickému rozprávaniu svojho obľúbeného E. M. Forstera. Rozprávačkou tohto príbehu je postava – obyvateľka Willesdenu, londýnskej štvrte na severozápade mesta, ktorá pozoruje svet okolo seba a nemôže si nevšimnúť Kambodžskú ambasádu v prvom rade a mladé dievča – prisťahovalkyňu Fatou, v tom druhom. Rozpráva v množnom čísle a oslovuje sa „my“ a pôsobí tak ako grécky chór, ktorý vysvetľuje, opisuje a uvádza čitateľa a jeho očakávania na správnu kultúrno-cynickú mieru.

Veľvyslanectvá obyčajne sídlia v snobskejších častiach mesta a Kambodžská ambasáda sa v okrajovej štvrti asi ocitla omylom. Za jej vysokými múrmi sa hrá bedminton a navštevujú ju väčšinou mladí ľudia, ktorí prídu žiadať o víza. Nikde žiadny Kambodžan. Rovnako bizarne sa ocitá Fatou v športovo-relaxačnom centre, kde chodieva tajne plávať na návštevnícke preukazy svojich zamestnávateľov. V starej podprsenke a bavlnených nohavičkách namiesto plaviek si užíva jednu z mála radostí – teplú vodu a zriedkavý pocit voľnosti.

Kambodžská ambasáda však nie je poviedkou – je miniatúrnym románom s 21 kapitolami a jedným poletujúcim bedmintonovým košíčkom. Zadie Smith v každej kapitole opíše výjav – zo života Fatou alebo severolondýnskej štvrte, ktoré by iným spisovateľom zabrali desiatky strán.

Fatou by si určite zaslúžila dlhší román. Hrdá a schopná mladá žena, ktorá sa ocitla v desivom prostredí a pracovných podmienkach, ktorá sa však neľutuje ani nebojí. V tichosti vykonáva svoju prácu a úprimne sa teší z malých, sebeckých radostí: plávania, pozorovania bedmintonového košíčka nad múrmi Kambodžskej ambasády a nedeľnej omše s kávou a koláčikmi v tuniskej kaviarni s jediným priateľom v Londýne, ktorého má.

Kambodžská ambasáda je o empatii, ktorú sa celý život učíme dávkovať iným, tak mocným, ako aj bezmocným. Fatou hľadá odpoveď na otázku, ktorú za ňu sformuloval leták katolíckej cirkvi, na ktorú konvertovala – Prečo je toľko utrpenia na svete? (Nezbláznime sa z toho premýšľania o všetkých súčasných aj minulých neprávostiach?). Druhá rozprávačka príbehu jej ponúka možnú odpoveď – „Určite je dobré, ak si okolo toho, čomu venujeme pozornosť, nakreslíme kruh a zostaneme v ňom. Ale aký veľký by mal byť tento kruh?

Aňa Ostrihoňová, vydavateľka a prekladateľka

Zobraziť diskusiu (0)

Kamboždská ambasáda

Kamboždská ambasáda

Zadie Smith

Poviedka Zadie Smith nám predstavuje príbeh mladej ženy Fatou, ktorá pracuje ako domáca v rodine Derawalovcov a jej život je únikom z jedného otroctva do druhého. Príbeh Fatou sa začína aj končí pred Kambodžskou ambasádou, ktorá sa objavila vo Willesdene v severozápadnom Londýne. Poviedka Zadie Smith čitateľa zasiahne, fascinuje a ukáže mu, ako maličkosti bežného života vedú k výnimočným otázkam. “Keby sme sledovali históriu a vývoj v každej malej krajine tohto sveta – počas dramatických aj pokojných časov – nezostal by nám priestor, v ktorom by sme žili vlastné životy, alebo sa venovali nevyhnutným veciam. Nemali by sme čas na občasné radosti a už vôbec nie napríklad na plávanie.“

Kúpiť za 11,50 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.