Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Prachový mužíček

Strach patrí k najsilnejším ľudským emóciám a hoci sa ľudia boja neradi v reálnom živote, vo svete fikcií vyhľadávajú poniektorí tento pocit neustále, dokonca radi. Je v tom niečo neodolateľne príťažlivé počuť alebo čítať príbeh o udalosti na hranici (niekedy aj za ňou) uveriteľného. Trochu nenápadne sa v ponuke súčasných knižných titulov objavila kniha Prachový mužíček, pri ktorej dominujú práve hrôzostrašné prvky, no ich zdrojom nemusia byť len nadprirodzené úkazy, stačí aj naozaj podivný sused.

Ak si pozriete dosiaľ vydané tituly Petra Gajdošíka, uvidíte pôvabné knihy pre deti, sústredené na humor, zvieratká, alebo hoci aj mladú strigu. Aby nevznikol omyl, je potrebné hneď na tomto miesto konštatovať, že Prachový mužíček nie je titul, aký by ste chceli čítať svojím deťom po večeroch a určite to nie sú príbehy, aké by chceli počuť deti snívajúce o domácich zvieratkách. Ide totiž o plnohodnotné hororové poviedky, pričom niektoré sú originálnou verziou fantastického realizmu, iné rozvíjajú predstavu, že život je vo svojich dôsledkoch dostatočne šialený a nepotrebuje fantastické ozvláštnenie, vystačí si s „bežnými“ ľuďmi.

Na každej poviedke z Prachového mužíčka vidieť spisovateľskú zručnosť autora: sústredenie na detail, stručnosť v počte strán, výstižnosť v zápletke bez zbytočného odbiehania k vedľajším dejovým líniám, gradácia napätia, dôraz na pointu, zrozumiteľný jazyk. Od Petra Gajdošíka by sa mohol učiť nejeden začínajúci autor a ak sa bude v budúcnosti ešte venovať hororovému žánru (dúfajme, že áno), tak môže v tomto smere slovenskú literatúru významne obohatiť. Oproti iným autorom totiž Peter Gajdošík nekladie dôraz na hrôzu vychádzajúcu z krvi alebo nezmyselného zabíjania či už monštrami alebo ľuďmi, zásadným je u neho pretnutie každodennej reality s prvkom presahujúcim rámec bežného sveta. Práve tento bod je niekedy tak nenápadným, že si ho postavy ani neuvedomia, odhalia ho až s odstupom času, pričom niekedy je už neskoro a vývoj udalostí sa nedá zvrátiť.

Vo viac ako desiatich poviedkach sa zoznámime s príbehmi o rôznych podivuhodných bytostiach z tohto aj iných svetov: prachová entita, zviera pochádzajúce z oblasti Pripiať, sériový vrah, dom s nadpriemerne veľkým výskytom úmrtí, kanibali a ďalšie prezentujú zbierku nápadov, z ktorých viaceré dokážu poslúžiť aj ako námet na rozsiahlejšie prózy. No formát poviedky knihe mimoriadne svedčí, ide rozhodne o autora, od ktorého by si čitatelia mohli želať ďalšie, snáď aj dlhšie príbehy. Rozšírenie by si napríklad zaslúžil svet, v ktorom dochádza k tvrdým konfliktom medzi učiteľmi a žiakmi, ide o tému, ktorá je zlovestná a vôbec nie až tak vzdialená realite, ako by sa mohlo zdať. V slovenskej fantastike prostredníctvom Prachového mužíčka zaznel silný hlas.


Peter Gajdošík: Prachový mužíček a iné temné príbehy

Artis Omnis 2019


Zobraziť diskusiu (0)

Prachový mužíček

Prachový mužíček

Peter Gajdošík

Autor Peter Gajdošík (1968) je dnes známy najmä ako autor obľúbených rozprávok pre deti. Tentoraz však zameral svoju fantáziu na poviedky plné napätia pre dospelých čitateľov. V dvanástich príbehoch sa do obrazu našej každodennej reality prelieva svet nečakanej hrôzy, tajomna, neobyčajných stvorení a bizarných osudov. Svet, v ktorom sa aj z milého suseda na dôchodku vykľuje šialenec, svet, v ktorom sa pobyt v škole mení na životu nebezpečný zápas medzi učiteľmi a žiakmi. Svižné príbehy sú pretkané čiernym humorom, no na jeho pozadí sa nenápadne odvíjajú ľudské drámy. Slnečné dni často delí od nočnej mory iba tenká čiara. A čitateľ sa stáva svedkami toho, ako ju hrdinovia jednotlivých príbehov prekročia a sú nútení bojovať o záchranu zdravého rozumu, no neraz i o vlastný život...

Kúpiť za 9,81 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.