Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Pravda

Michaela Palina preslávilo herectvo a členstvo v komediálnej skupine Monty Python, pozoruhodnou je ale aj jeho spisovateľská tvorba. V románe Pravda zachytáva otvorené aj skryté manipulovanie faktami a udalosťami tak, aby buď oslavovali alebo naopak diskreditovali svetovo známeho ekologického aktivistu.

Písanie biografie slávnej osobnosti dokáže priniesť veľa pozoruhodných zážitkov, lenže v určitom bode čaká pasca odmietnutia, obzvlášť, ak daný človek nechce, aby sa o ňom písalo. Do rovnakej situácie sa dostala hlavná postava románu Pravda, spisovateľ Keith Mabbut. Kedysi oceňovaný, v súčasnosti skôr priemerný investigatívny novinár dostal štedrú ponuku napísať knihu o celosvetovo uznávanom aktivistovi Hamishovi Melvillovi. Ten je známy aj odmietaním komunikácie s médiami a neochotou poskytovať údaje o svojej osobe. Napriek tomu sa Mabbutovi podarí vzťah s Melvillom nadviazať, čo ho privedie k sérii dramatických udalostí, konečnému napísaniu knihy a tiež k závažným pochybnostiam o povahe pravdy. O svojej knihe Mabbut predpokladá, že sa stane akousi príručkou:


„Bude to příručka, jak věci zlepšit, jak od základu změnit svět, jak být dobrý, a nestat se přitom naivním lidumilem“.

Palin neváha a takmer každú dôležitejšiu postavu knihy uvedie do krízy. Realita životov Angličanov nie je vôbec jednoduchá: rozpadnuté manželstvá, poškodené vzťahy medzi rodičmi a deťmi, náročné existenčné podmienky, to všetko dolieha ako nátlak a vyvoláva túžbu opustiť svoj život, presunúť sa inam. Mabbut sa vydáva na cestu do Indie, kde sa ocitá v blízkosti Melvilla pokúšajúceho sa zabrániť ťažbu bauxitu v horách obývaných pôvodným obyvateľstvom. Melvill nie je žiaden rojko – bývalý bankár disponujúci značnými prostriedkami premýšľa a koná pragmaticky, Indovia žijúci v pralese nie sú pre neho žiadni vznešení divosi. Cielene usmerňuje svoje operácie a vzápätí sa presúva na iné miesto.


„V tomhle boji nevyhráva nikdo. Ale podle mně je reálna šance na omezení škod. A reálná šance, že kmeny svou půdu ochrání. Nezapomeňte, že jeden úspěšný krok spoustu lidí obrovsky povzbudí. Řetězová reakce. Jestli si myslím, že můžou žít odříznutí od civilizace? Nerad to říkám, Keithi, ale těžko.“


Kniha Pravda je rozdelená na tri časti: v prvej dostane Mabbut ponuku napísať knihu, v druhej strávi čas v Indii a tretia časť zachytáva jeho návrat do Anglicka a boj s vydavateľskou mašinériou. Vydavateľ považuje knihu za jednostrannú a núti Mabbuta dopísať pasáže na hranici bulváru. Ten sa preto vydáva po nových stopách a dospeje k znepokojujúcim odhaleniam. Práve tretia časť knihy otvára sériu ťažkých otázok o povahe pravdy: je zatajovanie pravdy morálne? Má pre spisovateľov zmysel publikovať bulvárne informácie bez akejkoľvek hodnoty? Čo ak je na autora vyvíjaný nátlak, aby manipuloval s faktami s cieľom poškodiť? Je to, čo považujeme za pravdu len výsledkom našich predstáv a prianí?


V knihe Pravda Michael Palin využil vlastné bohaté skúsenosti cestovateľa a aktivistu. Román ukazuje zachovanie a znovuobjavenie ľudskosti aj v náročných situáciách. S jemným humorom a príležitostným smútkom predkladá dôkaz, aké je dôležité pre seba aj ostatných ostať verný svojím hodnotám založeným na šírení dobra a pravdy.



Michael Palin: Pravda
Preklad: Jan Rejžek
Albatros Plus 2015
280 strán


Ukážku z knihy si môžete prečítať TU

Zobraziť diskusiu (0)

Pravda

Pravda

Michael Palin

Muž mnoha talentů, člen oblíbené komediální skupiny Monthy Pyhonů, herec a spisovatel Michael Palin nás v příběhu o novináři, který se vydal po stopách legendami opředeného humanisty a aktivisty Hamishe Melvilla, zavede až do daleké Indie. Keith Mabbut je muž na křižovatce. A lákavá nabídka napsat životopis nesmírně vlivného, ale právě tak unikavého zastánce lidských práv, mu přijde vhod. Pátrání po pravdivém příběhu tohoto muže jej zavede překrásných koutů Indie, ale i na místa, kde je příroda civilizačním rozmachem extrémně ohrožená. Čím víc se toho Mabbut o Melvillovi dozvídá, tím jeho obdiv roste – je těžké odolat kouzlu idealisty, který se nebojí měnit svět. Ale je jeho hrdina vskutku mužem, za jakého se vydává? Pravda, jak Keithe postupně zjišťuje, je totiž někdy taková, jakou si ji uděláme... V tomto chytře napsaném a lidsky dojemném románu Palin se značnou dávkou spisovatelského umu přeměnil příběh docela obyčejného muže v naprosto výjimečné dobrodružství...

Kúpiť za 9,81 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.