Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

PRAVOMIL aneb Ohlušující promlčení

Životy niektorých ľudí sú také neuveriteľné, až vyvolávajú dojem, že ide o literárne postavy. V prípade Pravomila Raichla sa pretli veľké dejiny dvoch totalitných režimov so životom bežného človeka a zmenili osudy nielen jeho, ale všetkých, ktorých poznal. Audiokniha s podtitulom Ohlušující promlčení ponúka znamenitý literárny zážitok, až sa poslucháčovi nebude chcieť veriť, že ide naozaj o reálnu osobu.

Český spisovateľ Peter Stančík má svojich oddaných čitateľov aj poslucháčov a vždy im dopraje zážitok, ktorý vedia oceniť. V roku 2015 získal Magnesia Literu za knihu Mlýn na mumie a okrem ďalších cien získal v roku 2020 aj ocenenie Najlepšia audiokniha pre deti a mládež za titul H2O a tajná vodní mise (vydalo OneHotBook). Svoju zručnosť a tvorivosť Stančík naplno zúročil aj v románe inšpirovanom dlhým a dramatickým životom Pravomila Raichla. Je naozaj potrebné dopočúvať do poslednej minúty, aby na poslucháča naplno doľahol význam podtitulu Ohlušující promlčení. Príbeh vo forme denníkov rozprávajú svojimi charizmatickými hlasmi Jan Vlasák, Jitka Ježková a Pavel Batěk. V réžii Michala Bureša sa k nám dostáva dielo, ktoré by nemalo uniknúť nikomu, kto sa zaujíma o nepravdepodobné, ale skutočné meandre ľudských životov s celou ich tragikou a komikou.

Kto bol Pravomil Raichl? Narodil sa v roku 1921, zomrel v roku 2002 a v priebehu života pôsobil ako antifašistický a neskôr antikomunistický bojovník. Komunistov mimoriadne neznášal, pretože ako väzeň strávil určitý čas v gulagoch, takže bol bezprostredný svedok ukrutností, aké sa tam diali. Pasáže o živote v gulagu patria medzi najbrutálnejšie a najpôsobivejšie v celej audioknihe. V literárnej interpretácii Petra Stančíka sa Raichl začal angažovať protifašisticky ako mladý muž na prahu dospelosti. V tom čas žil s rodičmi na Slovensku, ale zhodou rôznych okolností nakoniec skončil v pekle ruských gulagov. Ku koncu druhej svetovej vojny doputoval s československou armádou na Duklu a aktívne sa zúčastnil na bojoch. Po skončení vojny a rôznych peripetiách sa ocitol v konflikte s nastupujúcou komunistickou mocou, ktorú pre neho symbolizoval prokurátor Karel Vaš, smutne známy svojou účasťou na justičnej vražde generála Heliodora Píku, ktorá nasledovala po vykonštruovanom procese.

Hoci sme doteraz uviedli hlavne dramatické okolnosti Raichlovho života, v audioknihe je toho oveľa viac. Určite môžu prekvapiť predovšetkým erotické scény, ktoré prichádzajú celkom nečakane, ale vždy sú prirodzenou súčasťou deja. Rovnako je pozoruhodným aspektom aj humor, resp. čierny humor na viacerých miestach, v ktorých zdanlivo prevažuje tragika. Stančík prezentuje Raichla ako atraktívneho, aktívneho a pomerne cieľavedomého muža, ktorému sa darilo získať kontakty v odboji a neskôr špionáži, pritom občas išlo vyslovene o náhodu. Román je napísaný formou denníkov, ktoré nájde jedna žena (prezradiť o nej viac vzhľadom na dej na tomto mieste nie je možné) a začíta sa do nich. Krátke denníkové zápisy posúvajú dej dopredu veľmi rýchlo, a preto 12 hodín počúvania prejde rýchlo. Navyše zážitok umocňujú hlasové výkony Jana Vlasáka, Jitky Ježkovej a Pavla Batěka. Režisér Michal Bureš je už stabilnou zárukou kvalitného spracovania titulu, čo v plnej miere platí aj pri Ohlušujícím promlčení.

Foto: OneHotBook.cz

Petr Stančík: PRAVOMIL aneb Ohlušující promlčení

Interpreti: Jan Vlasák, Jitka Ježková, Pavel Batěk

Réžia: Michal Bureš

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.