Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Prechádzky so psami

​Tešil som sa. Už od prvého Calligarichovho vydania v českom vydavateľstve Argo (2020) prebrala za česko-slovenský knižný svet štafetu Literárna bašta (2022), a tak si môžeme dopriať druhého Calligaricha. Stručnejšieho, no nemenej kvalitného a hĺbavého. O niečo viac ako v Poslednom lete v meste. Do takej útlej knihy sa zmestí prekvapivo veľa rekapitulácie, reflexie a impresie. Prechádzky so psami sú ako s nami čitateľmi, sme aj nie sme pri tom. No a nikto si z nás pritom nestrieľa.

Kedysi dávno som čítal spomienky maďarského diplomata v službách rakúsko-uhorskej monarchie Mikesa Györgyho, v Británii vystupujúceho pod pseudonymom George Mikes. Veľmi sa Britom čudoval, v mnohých ohľadoch. Upútala ma, okrem iného, poznámka o chodení na prechádzky so psami. Tam vraj, keď sa ide na prechádzku so psom, majiteľ je s ním v družnom rozhovore. Navonok to pôsobí ako samovrava, no nalepiť svoje problémy do uší a duše nemého priateľa, to má do seba viac ako trúsiť svoje trampoty medzi tých ľudských priateľov. Aspoň z jeho pohľadu. Keď som sa o tom chcel v Anglicku presvedčiť na vlastné oči a uši, musím konštatovať, že tento fenomén aj so storočným časovým odstupom pretrváva. Veď svojím spôsobom je to aj milé, že človek do porozumenia od štvornohého priateľa vkladá toľké nádeje.

Svojím spôsobom je tiež milé, že spisovateľ sa spoľahne na svojho čitateľa napriek tomu jazykovému, dobovému a myšlienkovému dištancu a dúfa, háda, že sa v nejakom bode stretneme. Pri Calligarichovi sa to, poviem za seba, darí. Už dlho som si tak s nikým nerozumel. Naposledy ma „tak“ oslovil poľský spisovateľ Hubert Klimko-Dobrzaniecki so správne napaprčenou knihou Samota (Kalligram, 2015), predtým Martin Amis so zrelo nezrelou knihou Věnováno Rachel (Volvox Globator, 2008). Teraz som sa napojil na intuíciu v knižnom príbuzenstve stanovenú vlastným vkusom, takže nič vážne.

Rozpráva ako psovi a nie je to urážka
Živo som si príbeh vybavil, keď som si čítal knižočku od Gianfranca Calligaricha. Už druhú v slovenskom preklade. Samého seba som otravoval, že si ju už a už musím prečítať, hoci ani tá predošlá – Posledné leto v meste (Literárna bašta, 2022), s bežiacim holým zadkom na obálke, toho summa summarum nepovie čo do obsahu veľa. Calligarich však dokáže vytvoriť podobnú citovú väzbu ako medzi psom a jeho majiteľom. <HVÍZD> Hybaj ho, Haro! A ja som hybal a počúval, pritakával a tešil sa jeho večerným pochôdzkam. Silno evokovali zádumčivé chvíle obalené tabakovými clonami na balkónoch panelákov. Len to bolo tak – taliansky podané. Bavím sa na týchto krajinných prívlastkoch, lebo hovoria asi toľko ako fakt pre alergikov, že balenie mlieka obsahuje mlieko. To je, čo?

Calligarich čosi mimovoľne rozpráva, pekne a úderne a s pravým talianskym šmrncom (zase idem, aha, aj keď ten šmrnc – to nie je žiadny nový živočíšny druh). My (to ako čitatelia) tak mlčky kráčame vedľa neho, asi aj počúvame a potom to, čo sa na nás nalepí, nosíme v sebe. No naozaj. Starý výtlačok Posledného leta v meste som nechal kolovať (prepáčte, pán vydavateľ) nespočetne veľa ráz. Calligarichovo podanie Ríma a svojich pracovno-vzťahových situácií stojí za to. Ak toto konštatovanie smrdí málom, vrelo odporúčam vyskúšať. Potom sa zahrajte na editora fiktívneho vydavateľstva a uložte na papier nosné myšlienky, čo myšlienky – tému! Tému si pomenujte. Bude prekvapivo banálna, no ešte prekvapivejšie unikátna aj v takom kontexte.

Rovnakú vec urobte, napríklad, na prechádzke so psom o Prechádzkach so psami. Nájdete tam smútok necelistvých Vianoc. V zdanlivom pokoji sa totiž ukrýva kruh, ktorý nie a nie sa spojiť. A keď sme pri tých psoch, dám jeden hudobný tip na dotvorenie atmosféry. Wim Mertens – The Scene z albumu so psom na obálke – Sin Embargo.

Gianfranco Calligarich: Prechádzky so psami

Literárna bašta, 2023

Titulný obraz: A Dog lying on a Ledge (1650 – 1680)

Zobraziť diskusiu (0)

Prechádzky so psami

Prechádzky so psami

Calligarich Gianfranco

Večer čo večer berie starnúci spisovateľ svojich dvoch psíkov na prechádzku po jednej z rímskych ulíc. S poslednými vernými spoločníkmi, ktorí nechcú viac než kúsok nesoleného chleba, spomína na svoj príchod do mesta, prvé zamestnanie a dievča, do ktorého sa zamiloval, na kaviarne na námestí Popolo, kolegov-alkoholikov a pestrofarebnú bohému, ale aj na rozlúčky s blízkymi, ktorých mu vždy pripomenie rieka osudovo plynúca nocou.

Kúpiť za 11,69 €

Posledné leto v meste

Posledné leto v meste

Calligarich Gianfranco

Leo Gazzarra sa túla uličkami Ríma ako vystrihnutými z Felliniho. Nádejný mladík, takmer vždy bez práce a ambícii, sa v alkoholovom opare necháva unášať večným mestom, medzi barmi a príbytkami bohatších priateľov, bez ktorých by asi umrel od hladu.

Kúpiť za 12,34 €

Samota (slovenské vydanie)

Samota (slovenské vydanie)

Klimko-Dobrzaniecki Hubert

Autor novely Samota pracuje v bielych rukavičkách so zbíjačkou – materiál, ktorý roztĺka, fŕka nevyberavo na všetky strany, betón konvencií,k betón zmechanizovaných vzťahov, betón zatvrdnutých tradícií a povier sa drví a drobí, odkrýva citlivú existenciálnu dreň individuálneho ľudského osudu vystaveného spočiatku chlácholivému, no postupom času čoraz ničivejšiemu pôsobeniu osamelosti. Hlavný hrdina sa v sebalikvidačnom (a tým paradoxne sebazáchovnom) úsilí pokúša hľadať záchytné body svojej samotárskej, do veľkej miery egoistickej životnej púte a len postupne začína chápať, že skutočnú oporu môže nájsť iba v spojení s druhým človekom...

Kúpiť za 8,55 €

Věnováno Ráchel

Věnováno Ráchel

Amis Martin

\\Tak hele. Jsi fajn, ale snadno ochočitelná a prázdná, umíš se jen uculovat a tvoje osobnost není ničím vícnež jen shlukem dívčích přetvářek, okouzlujících, ale bezvýznamných, bez podstaty.

Kúpiť za 13,78 €

Podobný obsah

Edičný plán vydavateľstva Literárna bašta

Správy

Edičný plán vydavateľstva Literárna bašta

Literárna bašta. Malé vydavateľstvo živej literatúry, ktoré aktívne pôsobí od roku 2018 v Banskej Bystrici. Prečítajte si aktuálny edičný plán vydavateľstva.

V hniezde. Spomínanie Petra Karvaša

Recenzie

V hniezde. Spomínanie Petra Karvaša

Na prvý pohľad aj dotyk je spomínanie Petra Karvaša – V hniezde – v novom vydaní (Literárna bašta) poctivým vďakyvzdaním významnému bystrickému rodákovi. Prívlastok významný je hmlistý a nekonkrétny. Treba ho rozvíjať. Impulzom k snahe o rozpletenie komplikovaného ducha Petra Karvaša je práve táto kniha. Neďaleko od beletrie, neďaleko k básni, predovšetkým je však mikroskopickým portrétom toho najkrehkejšieho, čo Peter Karvaš vlastnil – a nie je to patetické ako táto veta.

Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej

Recenzie

Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej

Režisérka, scenáristka a spisovateľka Anna Grusková odhaľuje prostredníctvom banskobystrického vydavateľstva Literárna bašta vzťahový portrét doktorky Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej a maliara Edmunda Gwerka. Práve osud ženy z tejto dvojice, intelektuálky Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej, autorku motivoval k príprave dokumentárneho filmu — Žena novej doby — a tiež k tejto štylizovanej reportážnej knihe Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej.