Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Prečo píše Jean-Claude Mourlevat? Lebo nevie spievať!

Jean-Claude Mourlevat sa narodil 22. marca 1952 ako piate zo šiestich detí v rodine mlynára, na jednej z nespočetných samôt roztrúsených po svahoch Forézskych vrchov vo Francúzskom stredohorí. V roku 2021 získal za svoje súhrnné dielo pamätnú cenu Astrid Lindgrenovej, v detskej literatúre ekvivalent Nobelovej ceny. Vo vydavateľstve Artforum pred pár dňami vyšla jeho vydarená detektívka pre deti 10+ s názvom Jefferson. V tomto krátkom rozhovore o sebe autor prezrádza viac.

Koľko ste mali rokov, keď ste začali písať?

V deväťdesiatom šiestom ma priateľ herec požiadal, aby som napísal pár rozprávok, ktoré by mohol použiť vo svojom predstavení. Tri z piatich vyšli v nasledujúcom roku knižne. Mal som viac než štyridsať rokov, tak sa to celé začalo.

Ako si vyberáte námety na svoje romány?

To je aj pre mňa záhada. Prečo si spomedzi kamienkov na pláži vyberieme tento a nie iný? Predovšetkým však verím v nezmazateľné stopy, ktoré v nás zanecháva detstvo. Do Tomkovho obchodu som prvýkrát vošiel, keď som šesť rokov, v našej dedine, a kúpil som si perníčky v tvare srdca zabalené v lesklom papieri. Od toho dňa bolo možno niekde „napísané“, že napíšem Rieku, čo tečie naopak.

Prečo píšete?

Lebo neviem spievať! Písanie mám na útechu.

Lebo je to to, čo viem robiť najlepšie.

Lebo svoje knihy považujem za darčeky pre tých, ktorých mám rád.

Lebo si hrozne rád vymýšľam príbehy a rád ich rozprávam.

Lebo je to spôsob, ako vniesť do sveta poriadok a dať mu zmysel.

Kam na to všetko chodíte?

Lámem si hlavu! A všetko nepríde odrazu. Napísať román je zdĺhavá práca, treba klásť slovo po slove, myšlienku po myšlienke.

Prečo píšete pre deti?

Nepíšem pre deti, píšem pre všetkých. Keď píšem, nikdy nemám v hlave „kniha pre deti“. Mám rád rozprávky, pretože dieťa aj dospelý si v nich nájdu to svoje. To je tá dokonalosť, ktorú sa usilujem dosiahnuť. Na obálke mojich románov stojí: „pre čitateľov od 10, 11 či 12 rokov“. Ja však túto vekovú kategóriu obzvlášť dobre nepoznám, a ak by som si mohol dovoliť povedať, nezaujímajú ma o nič viac než batoľatá alebo starí ľudia.



Úryvok z rozhovoru bol preložený z originálu, ktorý je zverejnený na webe autora.

Zobraziť diskusiu (0)

Jefferson (slovenské vydanie)

Jefferson (slovenské vydanie)

Mourlevat Jean-Claude

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Kniha Jefferson je nadčasová filozofická bájka s jemne angažovaným odkazom: o našom vzťahu k zvieratám, o priateľstve a tolerancii, o odvahe malých a o sile kolektívu.

Kúpiť za 11,82 €

Podobný obsah

Šťastie je veru krehké

Recenzie

Šťastie je veru krehké

Jefferson je napínavý príbeh s detektívnou zápletkou pre deti od desať rokov. Bohaté zvieracie charaktery, ľahký humor, napätie, hrdinské scény ako z akčného filmu, témy tímovej spolupráce, priateľstva a boja za ochranu zvierat prinášajú pôsobivý čitateľský zážitok. Ježko Jefferson Bodnár žije v Hlinove, čo je krajina pár kilometrov vzdialená od sveta ľudí. Zvieratá, ktoré v nej žijú, majú ľudské vlastnosti: niektoré sú milé a dobré, iné zas naopak. Zvierací hrdinovia sa obliekajú, nakupujú, študujú, čítajú knihy a pracujú. Medzi oboma krajinami sa dá cestovať, ba dokonca chodiť na zájazdy.

Jefferson

Jefferson

Jean-Claude Mourlevat

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien. Jean Claude Mourlevat získal v roku 2021 za svoje súhrnné dielo prestížnu Cenu Astrid Lindgrenovej, ekvivalent Nobelovej ceny pre detskú literatúru.