Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Šťastie je veru krehké

Jefferson je napínavý príbeh s detektívnou zápletkou pre deti od desať rokov. Bohaté zvieracie charaktery, ľahký humor, napätie, hrdinské scény ako z akčného filmu, témy tímovej spolupráce, priateľstva a boja za ochranu zvierat prinášajú pôsobivý čitateľský zážitok. Ježko Jefferson Bodnár žije v Hlinove, čo je krajina pár kilometrov vzdialená od sveta ľudí. Zvieratá, ktoré v nej žijú, majú ľudské vlastnosti: niektoré sú milé a dobré, iné zas naopak. Zvierací hrdinovia sa obliekajú, nakupujú, študujú, čítajú knihy a pracujú. Medzi oboma krajinami sa dá cestovať, ba dokonca chodiť na zájazdy.

Text je štruktúrovaný do krátkych kapitol a doplnený o ilustrácie Antoina Ronzona. Zvolený font písma zodpovedá určenej vekovej kategórii. Za veľké plus považujem vysokú koncentráciu dialógov, čo detský čitateľ určite ocení. Diviak Gilbert má navyše problémy s pravopisom a táto skutočnosť môže byť sympatická deťom, ktoré sa pasujú s rovnakým problémom. Sem-tam sa v dialógoch mihne vtipný slang alebo milá filozofická vsuvka. Knihu publikovalo vydavateľstvo Artforum v preklade Zuzany Procházkovej.

„Tak to v živote chodí: je vám ľahko a veselo, bezstarostne si vykračujete, a o pár sekúnd sa všetko zvrtne. Šťastie je veru krehké, pomyslel si a potom sa už snažil myslieť na niečo iné.“


Príbeh má veľa zvratov a obsahuje mnoho ponaučení. Autor prostredníctvom jednotlivých literárnych postáv a ich charakterov demonštruje starú známu pravdu, že niektoré zvieratá sa dokážu chovať „ľudsky“ a, naopak, ľudia sa niekedy správajú ako „zvery“. Za dôležitú súčasť príbehu možno považovať novinové články, v ktorých si svedkyňa koza vymýšľa rôzne klamstvá a lži, a mení svoje výpovede priam z hodiny na hodinu. V dnešnej dobe hoaxov a bulvárnych informácií je aj táto téma neoddeliteľnou súčasťou výchovy detí. Jadrom knihy je silné posolstvo o odsúdeniahodných spôsoboch zabíjania jatočných zvierat. Niektoré scény odohrávajúce sa na bitúnku môžu v mysliach citlivejších detí narobiť šarapatu. Ide o kapitolu č. 11, a hoci je veľmi znepokojujúca, nastoľuje veľa dôležitých otázok o nehumánnom a krutom zaobchádzaní so zvieratami. Mourlevat sa pustil do témy dosť tvrdo. To, že by zvieratá nemali na bitúnkoch trpieť, je neodškriepiteľné, no takejto realistickej ukážke násilia sa mohol pokojne vyhnúť a príbeh by aj tak splnil svoj účel. (A možno som príliš útlocitná ja.) Rodič by sa mal pripraviť na následný rozhovor s dieťaťom a zrejme prebrať aj úvodnú vražednú scénu. Na druhej strane, dnes sa z obrazoviek valí množstvo násilia a deti sú s ním konfrontované veľmi skoro. Preto si nemyslím, že by mohli byť nadmieru šokované z fiktívneho príbehu. Záleží na konkrétnom čitateľovi. V každom prípade, kniha otvára veľký priestor na diskusiu. Azda mnohých naštartuje k vegetariánskemu stravovaniu.

Jean-Claude Mourlevat získal za svoju detskú detektívku, plnú živo vykreslených postáv a okorenenú ľahkým humorom, trinásť literárnych cien. Od roku 2021 je taktiež držiteľom prestížnej Ceny Astrid Lindgrenovej, ktorá mu bola udelená za jeho súhrnné dielo.


Celá recenzia je zverejnená aj na portáli sieťovka.sk

Zobraziť diskusiu (0)

Jefferson (slovenské vydanie)

Jefferson (slovenské vydanie)

Mourlevat Jean-Claude

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Kniha Jefferson je nadčasová filozofická bájka s jemne angažovaným odkazom: o našom vzťahu k zvieratám, o priateľstve a tolerancii, o odvahe malých a o sile kolektívu.

Kúpiť za 11,82 €

Podobný obsah

Prečo píše Jean-Claude Mourlevat? Lebo nevie spievať!

Správy

Prečo píše Jean-Claude Mourlevat? Lebo nevie spievať!

Jean-Claude Mourlevat sa narodil 22. marca 1952 ako piate zo šiestich detí v rodine mlynára, na jednej z nespočetných samôt roztrúsených po svahoch Forézskych vrchov vo Francúzskom stredohorí. V roku 2021 získal za svoje súhrnné dielo pamätnú cenu Astrid Lindgrenovej, v detskej literatúre ekvivalent Nobelovej ceny. Vo vydavateľstve Artforum pred pár dňami vyšla jeho vydarená detektívka pre deti 10+ s názvom Jefferson. V tomto krátkom rozhovore o sebe autor prezrádza viac.

Jefferson

Jefferson

Jean-Claude Mourlevat

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien. Jean Claude Mourlevat získal v roku 2021 za svoje súhrnné dielo prestížnu Cenu Astrid Lindgrenovej, ekvivalent Nobelovej ceny pre detskú literatúru.